null Beeld

Annette: ‘Het is goed dat kinderen leren van hun opvoeding en het vervolgens anders doen dan hun ouders’

"Aan mensen die in therapie komen om gelukkig te worden, leg ik vaak uit dat geluk er niet is om voor altijd te blijven, maar dat het je gewoon, bij momenten, overvalt. Als je oplet."

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

Altijd wel iets te tobben

"Het is zondagmiddag, de zon schijnt en mijn oudste dochter is jarig. We zijn bij haar en haar vriend op bezoek. Mijn dochter, mijn meisje, is een volwassen vrouw geworden. Wijzer dan ik was op haar leeftijd en met een groot talent voor geluksmomenten. We zitten in haar tuin, ze heeft schalen met hapjes neergezet. We praten bij over hoe het is, met haar, met ons, met haar broer en zus en met hun puberpleegdochter. Alles gaat goed. Ze lacht wat kleine zorgen weg. Ze weet dat ik altijd wel iets te tobben vind. Zij heeft dat niet. Hun pleegdochter, inmiddels ruim een kop groter dan mijn dochter, komt aan met de fiets. Ze heeft bij een vriendinnetje gelogeerd, nog geen huiswerk gemaakt, moet nu gauw gebeuren."

Huiswerk

"Ik herinner me de onrust rondom huiswerk van vroeger. En van nóg vroeger. Bij mij thuis werd huiswerk met hoofdletters geschreven. Goede cijfers waren de toegang tot een goede toekomst. Beter dan die van je

ouders die hadden gewild dat ze jouw kansen hadden gekregen. Mijn zusje en ik leerden makkelijk. Omdat er op ons dorp verder niets te beleven was, zaten we toch hele avonden en halve weekenden op onze kamer. ‘Te leren’ met een leesboek op ons studieboek, dat we snel konden wegmoffelen als we de traptreden hoorden kraken. ‘Leren’ was een manier om te ontkomen aan klusjes die onze moeder altijd in voorraad had."

Mooie cijfers als onderdeel van de opvoeding

"Dat idee over die mooie cijfers voor de toekomst heb ik meegenomen in de opvoeding van mijn kinderen. Uren, dagen, heb ik besteed aan het controleren van en helpen met huiswerk. Zij hadden andere plannen, maar ondanks mijn opvoeding kwam het uiteindelijk toch goed. “Ze schuift het altijd voor zich uit, dat huiswerk,” lacht mijn dochter. Ik vraag bezorgd (want kan het niet laten) of ze wel over gaat. Dat is nog niet duidelijk en het is prima, vinden de ouders. Vanwege corona is het een rommelig jaar geweest met online lessen en gebrek aan concentratie, waardoor leerstof niet binnenkwam. “Ik heb het maar losgelaten,” zegt mijn schoonzoon. “En wat maakt een jaar nu uit?” vindt mijn dochter."

Overvallen door geluk

Zelf gaat ze een nieuwe opleiding volgen en heeft daar zin in. Er ligt een heel leven voor haar, dus wat maakt een jaar uit, inderdaad. In het voorbijgaan raakt ze even haar vriend aan en hij reageert met een lief gebaar en een blik. Ik zie het en word overvallen door geluk. En door de gedachte dat het goed is dat kinderen leren van hun opvoeding om het vervolgens anders te doen dan hun ouders."

Tekst | Annette Heffels

null Beeld

Margriet 32 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: een interview met Antje Monteiro, alles over fit ouder woren, een minicursus fotograferen, op tuintour door Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Annette Heffels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden