Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Hij van Annette Heffels: Han van der Meer

han-van-der-meer.jpg

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: tv-journalist Han van der Meer (78), man van Margrietcolumniste Annette Heffels (69). 

“Voor de KRO presenteerde ik veertien jaar lang de Ver van mijn bed show, een praatprogramma over de relatie tussen ons en mensen in ontwikkelingslanden. Eerder had ik bij Brandpunt gewerkt en in die tijd kwamen wij, verslaggevers, altijd thuis met beelden van rampen uit de derde wereld. Overstromingen in Bangladesh, grote droogte in Ethiopië; het waren reportages waarmee we het vooroordeel dat bij sommige kijkers bestond bevestigden. In de Ver van mijn bed show lieten we zien dat er een afhankelijkheid bestaat tussen ons en de mensen in de derde wereld. Halverwege de jaren tachtig ontving ik een brief van Annette. Zij ging naar een vriendin die in Zuid-Afrika ontwikkelingswerk deed en wilde in ons programma over haar bevindingen komen vertellen. Ik was onder de indruk van haar brief: helder en bondig, geen woord te veel. Voorafgaand aan haar reis sprak ik haar in Hilversum. Daar verscheen een in leren broek geklede, elegante vrouw met onder haar pony een paar donkerbruine ogen. Ik voelde mij bij haar meteen op mijn gemak. Na haar tocht naar Zuid-Afrika en haar optreden in mijn programma raakten we aan de praat over haar werk als psychotherapeut. Al snel ontstond bij mij het idee om daar een programma over te maken. Dat werd In therapie, een serie van negentien afleveringen die door de KRO in drie seizoenen werd uitgezonden. Naast Annette vond ik haar collega Willeke Bezemer bereid mee te werken. Twee bloedmooie, intelligente vrouwen die in één klap afrekenden met het geitenwollensokkenimago van de psychotherapeut. In de voorbereidingstijd ging ik elke zaterdag naar een cursus over directieve psychotherapie die Annette gaf aan jonge psychologen. Heel boeiend. Niet alleen de lesstof, ik werd al vrij snel verliefd op de docente. Dat zorgde aanvankelijk voor een gecompliceerde situatie, want Annette en ik waren toen nog getrouwd. Ik was sneller ontvlamd dan Annette, bij haar kwamen de gevoelens voor mij veel geleidelijker. Ik had geen kinderen en merkte pas in de relatie met Annette, die al moeder was van Sophie en Amber, hoeveel ik had gemist. De in Colombia geboren meisjes waren op dat moment negen en zeven. Ze waren als baby door Annette en haar eerste man geadopteerd. Tien jaar na de komst van de meisjes adopteerden Annette en ik Christopher. Hij komt uit Peru. Door Annette en door mijn late vaderschap heb ik veel geleerd. Annette heeft me anders, met meer begrip, naar menselijk gedrag leren kijken. Ook in de opvoeding van de kinderen heb ik van haar geleerd. Ik kwam altijd snel met oplossingen. Annette zei dan: ‘Niet te grote passen, Han! Kijk nou eerst wat er aan de hand is met het kind. Probeer je te verplaatsen, wat zou je dan doen?’”

Dit is een gedeelte uit het interview met Han van der Meer. Lees het hele interview met Han in Margriet 2017-32, bestel deze editie na via magazine.nl.

Interview | Mieke van Wijk
Fotografie | Marloes Bosch
Visagie | Nicolette Brøndsted

Bij Annette Heffels op de koffie

Wij gingen eerder bij Annette Heffels op de koffie. Bekijk hieronder de video.

Bekijk ook

Als je dít van tevoren doet, blijft je flesje water minstens twee keer zo lang koel… Bekijk snel in onderstaande video wat je moet doen.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant