Margriet logo
Annette Mijnheer beantwoordt seksvragen op TikTok: “Ik ben al tevreden als er één meisje naar mijn video’s luistert en niet zwanger raakt” Beeld Annette Mijnheer
Beeld Annette Mijnheer

PREMIUM

Annette (54) beantwoordt seksvragen op TikTok: ‘Ik ben al tevreden als er één meisje naar mijn video’s kijkt en niet zwanger raakt’

Bij TikTok denk je misschien vooral aan jongeren, maar Annette Mijnheer beantwoordt aan meer dan 310.000 volgers, tieners én volwassenen, vragen over seks en de puberteit.

Tijdens de pandemie zat zwangerschapsdocent Annette Mijnheer net als vele andere Nederlanders thuis. Ze wilde haar zwangere cursisten een hart onder de riem steken en deed dat met korte video’s op TikTok. De filmpjes gingen over gekke bevallingen die ze had meegemaakt en duurden niet langer dan dertig seconden. “Ze waren bedoeld voor maar een heel kleine groep mensen.”

Tienerzwangerschap

Maar alles veranderde toen Annette een video maakte over een tienerzwangerschap. “Er kwamen plotseling heel veel reacties van tieners.” Pubers hadden Annettes account gevonden, de vragen stroomden binnen. Annette beantwoordde ze allemaal en merkte al snel dat er behoefte was aan iemand die de vragen van tieners serieus nam. Nog die eerste maand veranderde ze de naam van haar account in het nu razend populaire @pubervragen.

De eerste tijd had Annette haar handen vol aan het wegjagen van storende gebruikers en het modereren van vervelende reacties. Maar gelukkig hadden de internettrollen snel door dat de kijkers van Annette niet zaten te wachten op vervelende commentaren of standpunten. “Een van de jongetjes die ik had geblokkeerd, stuurde me een berichtje via Instagram dat hij zich zou gedragen omdat hij toch wel graag de video’s wilde zien. En dat gold niet alleen voor hem. Ze willen gewoon heel graag horen hoe het allemaal zit.” Er ontstond een samenhorigheid in de comments op Annettes account, waar alle vragen welkom zijn en iedereen ervaringen en ideeën kan delen.

Seksuele voorlichting geschrapt

Annette maakt de video's met veel plezier, maar vindt het jammer dat ze anno 2023 nog steeds nodig zijn. “De vragen zijn vaak zo simpel; negentig procent had thuis kunnen worden beantwoord . Het zijn vooral veel vragen over de functie van het lichaam en menstruatie.” Volgens Annette heerst er veel schaamte bij pubers en durven ze de vragen niet aan hun ouders te stellen. Seksuele voorlichting is als eerste geschrapt van het lesprogramma tijdens corona. “En ik vang de tieners op die tussen wal en schip vallen.” Wat haar overigens opvalt is dat ook veel volwassenen geen idee hebben hoe hun lichaam werkt.

“Ik ben al tevreden als er één meisje naar mijn video’s kijkt en niet zwanger raakt of een soa oploopt. Ik probeer ze te helpen hun grenzen te bewaken. Als er één meisje rondloopt dat iets aan mijn antwoorden heeft gehad, is het alles waard geweest.’’

Praat met je (klein)kind

“De gekste vraag die mij is gesteld, is van een jongen die vroeg hoe zijn vriendin kon plassen met een tampon in. Daar heb ik wel even hard om moeten lachen. Ik wilde zeggen: ‘Misschien moet je de onderkant eens iets beter bekijken’, maar ik heb me ingehouden.’”

Volwassen mannen zijn overigens soms net zo onwetend, volgens Annette. Als zwangerschapsdocent heeft ze veel bevallingen meegemaakt. Na zo'n bevalling vertelt ze aan de man dat hun partner nog heel veel zal bloeden. Maar hij blijkt vaak geen idee te hebben wat voor maandverband hij moeten kopen, niet welke maat of welk merk. “Dat taboe is zó jammer, omdat je de jeugd zo niet kunt voorbereiden. Kinderen zijn weerbaarder door kennis. Dus ouders, praat met je kind!”

Volgens Annette moeten ouders veel meer met hun kinderen praten over de puberteit en hun lichaam. Ook grootouders kunnen die rol op zich nemen. “Soms is voor de kinderen de drempel lager om het aan opa of oma te vragen.” Het kan voor leuke gesprekken zorgen, omdat zij in een heel andere tijd zijn opgegroeid.

Annette: “Mijn oma vertelde hoe de puberteit voor haar was. Ze was altijd zenuwachtig als ze met opa was en had geen idee wat haar op seksueel gebied te wachten stond. Dat moesten ze allemaal tijdens de huwelijksnacht ontdekken. Toen de pil op de markt kwam, zei ze tegen me: ‘Kind, wat héérlijk! Die was er voor de Tweede Wereldoorlog nog niet.’” De opa’s en oma’s van nu kunnen volgens Annette leuke en interessante perspectieven bieden aan hun kleinkinderen, omdat ze zijn opgegroeid in de tijd van de flowerpower en de opkomende seksuele vrijheid. Dat kan alleen maar een erg leuk gesprek worden.

Julie Van der EerdenAnnette Mijnheer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden