PREMIUM
Annemarie (53) lag in scheiding, maar zij en haar partner vonden elkaar terug: ‘De buitenwereld zou geen kwartje meer voor ons hebben gegeven’
Toen haar man Arnoud vertelde dat hij verliefd was op een andere vrouw, stortte de wereld van Annemarie Vis in. De scheidingspapieren waren al bijna getekend en het huis stond te koop. Totdat de vonk opnieuw oversloeg. Ze schreven samen een boek over dat proces: Verbranden en opnieuw beginnen. “Soms is een relatiecrisis nodig om je in te laten zien wat er mis is en waar de ruimte ligt om dat te verbeteren.”
Als je in scheiding ligt is het mogelijk om weer bij elkaar te komen, vertelt Annemarie. Maar daar ging wel een hoop ellende aan vooraf. De eerste scheuren in het huwelijk ontstonden toen ze ruim tien jaar geleden samen met hun twee zoons vanuit Hilversum naar een idyllische boerderij in Loosdrecht verhuisden. “Die boerderij bleek meer een decorstuk te zijn: er moest ontzettend veel worden geklust en dat kostte veel geld. Het bedrijf van Arnoud zat bovendien in een moeilijke periode en dat overzag hij niet meer. We kwamen om in de stress en raakten elkaar kwijt. Allebei zaten we vast in onze eigen angst, boosheid en teleurstellingen.”
Verliefd op een ander
Tijdens die stressvolle periode kwam Arnoud op een dag thuis en zei dat hij verliefd was op een andere vrouw en dat met haar wilde gaan uitzoeken. Annemarie was ontroostbaar. “Ik dacht altijd dat we een goed huwelijk hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. Maandenlang voelde ik me echt een wrak. Tegelijkertijd hield ik nog vreselijk veel van hem.”
Annemarie bleef met de kinderen in de boerderij wonen en Arnoud kon tijdelijk in een caravan van vrienden verblijven. Niet veel later kwam vanuit hem het voorstel om te scheiden. “Arnoud wilde echt niet meer met mij verder, hij wilde met háár zijn en opnieuw beginnen. Die andere vrouw was voor hem een soort nooduitgang van onze problemen. Hij wilde vluchten uit de situatie. Na een jaar met haar merkte hij echter: dit is het ook niet.”
Zo vonden Annemarie en Arnoud elkaar weer terug
Tot een scheiding is het uiteindelijk niet gekomen. De twee gingen naar een scheidingsmediator en na een gesprek van anderhalf uur vroeg zij: ‘Weten jullie het wel zeker? Ik zie nog een vlammetje branden tussen jullie.’ Dat voelde Annemarie zelf ook al. “Als we contact hadden over de kinderen zag ik af en toe dat er nog iets was tussen ons: een herkenning van liefde. Dat was niet voelbaar voor de buitenwereld, die zouden geen kwartje meer voor ons hebben gegeven.”
De omslag kwam pas echt toen Annemarie aan Arnoud vertelde dat ze inzag hoe zwaar hij het had gehad tijdens de verbouwing en door de stress rondom zijn werk. “Ik besefte dat ik ook steken had laten vallen en vertelde hem dat ik het naar vond dat ik er destijds niet voor hem was geweest. Dat klaarde de lucht. Door dat gesprek kwam er weer ruimte om in contact te gaan met elkaar. Arnoud wist dat zijn nieuwe relatie niet de oplossing was en maakte het uit.”
Langzaamaan werd het vlammetje weer aangewakkerd. Op Valentijnsdag nam Arnoud Annemarie in het geheim mee uit eten. “Ik gedroeg me net als een puber: ik had nieuwe kleren gekocht en was enorm zenuwachtig en giechelig. Opnieuw met elkaar daten voelde onwennig, maar ook heel vertrouwd. Tegelijkertijd was ik heel bang dat hij mijn hart weer zou breken.”
Vertrouwen terugwinnen
Voorzichtig begonnen de twee weer met daten, om te kijken of het gevoel er nog was. Dat was heel spannend, vertelt Annemarie. Het vertrouwen was niet van de ene op de andere dag teruggewonnen. Dat kwam pas na een jaar. Soms was ze ook bang dat Arnoud nog contact had met zijn ex. “Elke keer dat ik zijn telefoon hoorde, werd ik panisch. Zou het een appje van háár zijn?”
Een halfjaar lang bleven ze elkaar geregeld zien en gingen samen naar een psycholoog. Ze gingen allebei met zichzelf aan de slag door naar hun eigen gedrag én de onderlinge patronen in de relatie te kijken. “Waarom werden we boos op elkaar en waarom reageerden we zoals we deden? We ontdekten dat de oplossing van onze problemen niet buiten onszelf lag. Eerder hadden we vaak de neiging om ‘ja, maar jij...’ te roepen, maar nu stopten we met elkaar beschuldigen en spraken we eerder vanuit een verlangen. Als er tegenwoordig irritatie is tussen ons herkennen we dat en benoemen we wat er is. Dan vragen we aan elkaar: hoe komt het dat je nu zo reageert? Ook vragen we aan elkaar wat de ander nodig heeft: wil je dat ik luister of dat ik je help met een oplossing? Vaak wil je gewoon dat er even naar je wordt geluisterd.”
Annemarie vertelt dat je niet per se samen ellende hoeft mee te maken, maar het kan wel helpen om de patronen in de relatie te zien en lessen te leren over jezelf. “Soms is een relatiecrisis nodig om je in te laten zien wat er mis is en waar de ruimte ligt om dat te verbeteren. Onze relatie is er uiteindelijk sterker door geworden. We zijn soms net twee verliefde pubers, er is veel blijdschap en ontspanning. Inmiddels zijn we heel stevig verbonden en gelukkig met elkaar. Dat hebben we nooit eerder op zo’n verdiepende manier gehad. Samen kunnen we alles aan. Behalve de dood dan, omdat die ons zal scheiden.”
Verbranden en opnieuw beginnen
In het boek Verbranden en opnieuw beginnen beschrijven Annemarie en Arnoud allebei de gebeurtenissen vanuit hun eigen perspectief. Ook volgden ze een aantal opleidingen en geven ze op basis daarvan meerdere psychologische en spirituele inzichten die je kunnen helpen om uit een relatiecrisis te komen. Waarom zou je je partner vergeven en hoe doe je dat dan? En wat is je eigen aandeel in de crisis?
Annemarie geeft een aantal relatietips:
- Vraag naar het verlangen van de ander. Waar heb je behoefte aan: luisteren of meedenken in oplossingen?
- Kijk naar je eigen aandeel. Hoe vaak hoor je een ander niet zeggen: ‘Het gaat niet zo goed met ons, want mijn man is alleen maar aan het werk.’ Vaak is je eigen verlangen richting je partner dan nog helemaal niet uitgesproken. De vraag is wat er bij jou geraakt wordt dat je dit zo vervelend vindt. Daar heb je invloed op, dus daar kun je zelf mee verder. Als je gaat wachten tot je partner minder gaat werken dan laat je het van hem of haar afhangen of het beter gaat tussen jullie.
- Ga eens na welke boodschappen je hebt meegekregen van je ouders. Bijvoorbeeld: wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje, je bent goed zoals je bent, je moet voor de ander zorgen of je moet hard werken voor je geld. Welke rol spelen deze boodschappen in je leven? Ze hebben vaak invloed op hoe je je gedraagt in een relatie.
Benieuwd naar het boek? Je kunt het hier bestellen en het is ook te koop bij de boekhandel.