Margriet logo
Annelies (65) was constant moe en kortademig:
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Annelies (65) was constant moe en kortademig: ‘Het bleek hartfalen te zijn’

Vorig jaar voelde Annelies (65) zich constant moe, kortademig en benauwd. Vast het gevolg van stress of een griepje, dacht haar arts. Het bleek hartfalen te zijn.

Libelle samen met Hartstichting

Annelies: “Begin 2019 voelde ik me niet zo goed. Ik werkte veel en was mantelzorger voor mijn moeder. Mijn huisarts dacht aan griep of oververmoeidheid. Ook mijn benauwdheid kon hiermee te maken hebben. Ik was gerustgesteld, maar een maand later stortte ik op mijn werk in elkaar. Ik trilde helemaal, had geen adem en ben het toilet in gevlucht. ‘s Avonds heb ik de huisartsenpost gebeld. Die stuurde me door naar de spoedeisende hulp, waar ze mijn hart, zuurstofgehalte en mijn bloeddruk controleerden. Alles was goed.”

Zal wel stress zijn

“Ze dachten dat het stress was. Mijn vriendin zei ook dat ik te veel hooi op mijn vork nam, maar ik vond mezelf niet zo’n stresskip. Het bleef vreemd voelen. Een paar maanden later ging ik weer naar de dokter omdat een bepaalde waarde in mijn bloed veel te hoog was. Dit kon wijzen op hartproblemen. Ik had net een vakantie naar Griekenland geboekt en mocht wel vliegen van de arts. Wel moest ik meteen een afspraak maken bij de cardioloog voor na mijn vakantie.”

Hartinfarct en dichte kransslagader

“Achteraf had ik nooit naar Griekenland moeten gaan. Ik werd daar op een gegeven moment helemaal niet lekker, had het heel warm en benauwd. Eigenlijk net zoals die keer op mijn werk. Eenmaal thuis zagen ze in het ziekenhuis dat ik een hartinfarct had gehad en dat een kransslagader helemaal dichtzat. Ik werd hieraan geholpen en kreeg een ICD, een apparaatje dat ingrijpt bij gevaarlijke hartritmestoornissen.”

Dikke enkels

“Achteraf had ik al langer klachten. Het is niet normaal dat je buiten adem raakt van een klein stukje lopen. De trap kon ik nauwelijks meer opkomen. En als ik zelfs maar van de bank naar de keuken liep, was ik al moe. Eigenlijk wilde ik alleen maar slapen. Mijn vriendin merkte ook eens op: ‘Jeetje, je enkels hangen over je gympen, wat is dat nu?’. Dat was dus allemaal vocht. Inmiddels is dat gelukkig weer normaal door de medicijnen.”

Verbetering

“Ik heb een tijdje in zak en as gezeten, voelde me schuldig en verdrietig. Maar je kunt er weinig aan doen. Het gaat nu goed en ik ben weer bijna volledig aan het werk. De pompfunctie van mijn hart is nog laag en daarom heb ik minder energie dan vroeger. De ICD stelt me wel gerust. Ook kan ik mijn hobby’s gelukkig weer uitvoeren, zoals schilderen, toneelspelen en koken met mijn eetclub.”

Luister naar je lijf

“Door alles wat er gebeurd is, heb ik geleerd naar mijn lijf te luisteren. Je weet zelf meestal dat er iets niet klopt. Twijfel daar niet aan en laat je niet afschepen. Maar steek ook je kop niet in het zand, al wil je soms liever niet horen. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn, dan is er vaak nog iets aan te doen.”

Doe de test

Kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden kunnen symptomen zijn van hartfalen. Veel mensen blijven met deze klachten rondlopen. Ervaar jij deze klachten? Doe hier een snelle test om te zien of je klachten door je hart kunnen komen en of het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. Want hoe eerder hartfalen ontdekt wordt, hoe beter iemand geholpen kan worden.

Libelle - Onze commerciële redactieEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden