null Beeld

Annedieke is 60 en single: ‘Ik moet er niet aan denken om getrouwd te zijn’

Annedieke Kuchler (60) moet er niet aan dénken getrouwd te zijn. "Met iemand samenleven is per definitie een concessie. Ik heb tijd en ruimte voor mezelf nodig."

"Ik heb het geprobeerd, hoor. Met mijn jeugdliefde ben ik tien jaar lang getrouwd geweest. Ik was nog jong, kende mezelf nog niet zo goed."

'Voor eeuwig'

"Totdat ik voor mijn werk geregeld in hotels moest overnachten en erachter kwam dat ik het alleen zijn heerlijk vond. Even geen rekening hoeven houden met een ander, daar werd ik zó blij van. Met heel veel pijn en schuldgevoel heb ik een punt gezet achter mijn huwelijk. Ik wilde mijn belofte niet breken, maar het idee dat het 'voor eeuwig' was benauwde me enorm. Daarbij had ik het gevoel dat mijn huwelijk mijn ontwikkeling in de weg stond. Alsof er een soort rem was. Dat maakte me geen aangenamer mens."

Reizen

"Inmiddels woon ik alweer dertig jaar alleen. Mijn huis heb ik naar mijn smaak ingericht: uitbundig, met veel kleuren en spullen die ik tijdens mijn reizen heb gekocht. Ik ga geregeld een paar weken in mijn uppie weg. Dan leef ik tussen de locals in Azië of Afrika. Mijn ervaringen deel ik in mijn blogs. Af en toe heb ik een vriendje, maar meer dan een latrelatie wil ik niet. Met iemand samenleven is per definitie een concessie en daar heb ik geen zin in."

Lees ook:

Nog nooit verteld: ‘Mijn beste vriendin dumpte me’

Drang naar vrijheid

"Als kind heb ik in vier verschillende provincies gewoond. Ik ben nergens écht geworteld. Misschien dat dat mijn drang naar vrijheid verklaart. Mijn ouders waren liberale mensen: alles kon en alles mocht. Het waren de jaren zeventig en tachtig, een fijne en ongedwongen tijd. Vriendinnen trouwden, maar ik voelde me niet onder druk staan om dat ook te doen. Ik dacht dat ik het fijn zou vinden, maar dat bleek niet het geval."

Verbinding

"Ik vind het belangrijk om verbinding te hebben met andere mensen, maar dat kan wat mij betreft net zo goed met een hartsvriendin zijn. Weet je, ik vind getrouwde mensen ook niet zo leuk. Ze zijn vaak helemaal niet meer zo lief voor elkaar. Nee hoor, geef mij maar mijn vrijheid. En mijn hond Flip. Hij is altijd vrolijk als ik thuiskom en zeurt nooit dat ik te laat ben."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Tekst | Nathalie de Graaf

Fotografie | Iris Planting

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-45. Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden