null Beeld

Anna's man heeft MS: 'Als mensen vragen hoe het gaat, horen ze het liefst 'goed hoor''

Anna (59) is mantelzorger voor haar man Huib (62), die Multiple Sclerose (MS) heeft. Samen hebben ze 3 kinderen en kleinkinderen. "Wat me ook opvalt is dat de meeste mensen het liefst iets in de trant van “goed hoor” als antwoord krijgen op de “hoe gaat het vraag."

Wat zullen we nu weer eens eten? Inspiratieloos dool ik door de supermarkt. Koken was altijd een hobby van me, maar dat is tegenwoordig wel anders.

Een moetje

Voor Huib is eten een moetje geworden en dat werkt niet bevorderend voor mijn kooklust. Wat hem betreft zouden we ook gewoon elke dag een boterham kunnen eten. Voordeel is dat ik me ook niet meer enorm hoef uit te sloven in de keuken als ik een keer geen zin hebt. Het nadeel daarvan is dat ik dat dus ook steeds minder doe en na een lange werkdag steeds vaker iets iets kant-en-klaars overweeg.

Koetjes en kalfjes

“Dag Anna, hoe gaat het met Huib”, klinkt er achter me. Het is de moeder van een jeugdvriendje van onze zoon. Zo af en toe komen we elkaar nog wel eens tegen. Aardige vrouw, maar zoals met veel mensen hier uit het dorp, komen we als we elkaar tegenkomen niet veel verder dan algemene koetjes en kalfjes. Zoals ook deze keer.

“Ja, goed wel hoor”, zeg ik. Het is aardig dat er nog altijd mensen zijn die naar Huib vragen. Toen we 20 jaar geleden te horen kregen dat het antwoord op de onverklaarbare klachten van Huib de naam MS had, sloeg dat nieuws in als een bom. Bij ons en ook bij mensen in ons kleine dorp. Gaandeweg zijn er toch ook heel wat mensen in onze omgeving afgehaakt. Je hoort wel vaker dat dat nou eenmaal zo gaat.

Lees ook: Relatietherapie: ‘Door haar autisme kan Marleen geen emoties uiten of beantwoorden’

"Goed hoor"

Mensen schakelen over het algemeen vrij snel weer door naar de orde van de dag. Wat me ook opvalt is dat de meeste mensen het liefst iets in de trant van “goed hoor” als antwoord krijgen op de “hoe gaat het vraag”. Goed is overzichtelijk en zorgt niet voor ongemakkelijke momenten zodat iedereen weer door kan met waar hij daarvoor mee bezig was.

De waarheid is natuurijk dat het helemaal niet altijd goed gaat, maar dat zijn ook geen dingen die je makkelijk met iedereen die je in de supermarkt tegenkomt deelt. Alleen bij echte vrienden kan ik eerlijker antwoord op hun vragen. Dus nadat ik kort vertelde dat het z’n gangetje wel gaat, ronden we ons korte gesprek af met drie luchtige zoenen en wensen we elkaar nog een fijne dag.

Echte vrienden

Met alleen een zuurkoolmaaltijd loop ik in een rechte lijn naar de kassa. De rest van de boodschappen laat ik zitten, want ik wil hier weg. In de auto zit het me nog steeds dwars dat ze alleen vroeg hoe het met Huib gaat. Als eerste zin zelfs. Het steekt me steeds vaker dat veel mensen dat doen. MS heb je niet alleen, zeggen we wel eens tegen elkaar in de lotgenotengroep. Nooit gedacht dat ik daar zoveel steun uit zou halen, maar naast échte vrienden hebben mensen die in hetzelfde schuitje zitten aan een half woord genoeg.

Als ik auto voor ons huis geparkeerd heb, piept mijn telefoon. Een berichtje van mijn beste vriendin Nellie. “Dit weekend samen lunchen en bijpraten. Ik wil graag weten hoe het met je gaat.” Waar zouden we toch zijn zonder echte vrienden?

Tekst | Caroline van Mourik

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-42

Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden