null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Anna: ‘MS kan de simpelste handelingen moeilijk maken’

Anna (59) is mantelzorger voor haar man Huib (62), die Multiple Sclerose (MS) heeft. "MS kan de simpelste handelingen moeilijk maken. Die worden eerst een uitdaging, vervolgens een probleem, waarna het ook voorkomt dat je er definitief afscheid van moet nemen."

Naar dit moment heb ik uitgekeken. Mijn plannetje voor Huib had wat voorbereiding nodig, maar nu is het moment daar. Anderen verrassen vind ik nog leuker dan zelf verrast worden.

Verassing

“Wil je even met me meelopen naar de tuin?” Huib zit aan tafel door de krant te bladeren en kijkt me verbaasd aan. “Wat is er buiten?”, vraagt hij. “Is er iets gebeurd?" Ik probeer mijn gezicht in de plooi te houden, maar ik kan de grote grijns op mijn gezicht moeilijk onderdrukken. “Nee er is niets, kom maar mee", zeg ik vrolijk en ik loop voorop door de bijkeuken richting de achterdeur. Als Huib naast me staat, duw ik met een zwiep de deur open. “Verrassing!”, roep ik.

Huib kijkt naar de nieuwe fiets die op het pad staat. Ik had vanmorgen vroeg nog snel een grote strik om het stuur gedaan waardoor het er nog feestelijker uitziet.

'Een beetje vrijheid terug'

“Zo, weer een beetje vrijheid terug", zeg ik tegen Huib. Ook al zegt hij niet veel, ik zie aan hem zien dat het een schot in de roos is. Ik had rekening gehouden met de kans dat Huib in eerste instantie helemaal niet zo enthousiast was met mijn verrassing. “Zo’n elektrisch ding, dat heeft toch niks meer met echt fietsen te maken?”, heeft hij in het verleden wel gezegd. We fietsen graag. In onze omgeving kun je heerlijke tochten maken door het bos of duinen. Als je wilt, dan kan je elke dag wel een andere route kiezen.

Lees ook: Anna’s man heeft MS: ‘Ik barst van de levenslust, hij kan alleen maar minder’

Fietsen moeilijk door MS

Door de MS werd fietsen voor Huib steeds lastiger. Hij begon zijn evenwicht en kracht in zijn benen te verliezen. “Als we nog langzamer gaan fietsen dan rijden we achteruit!”, zei ik dan om hem een beetje te plagen, maar ook om de luchtigheid erin te houden. Eerst konden we daar samen hartelijk om lachen, totdat fietsen op deze manier niet zo ontspannend meer was. Misschien is dat wel een van de moeilijkste dingen aan ziektes zoals MS. Dat steeds weer moeten inleveren.

MS kan de simpelste handelingen moeilijk maken. Die worden dan eerst een uitdaging, vervolgens een probleem, waarna het ook voorkomt dat je er definitief afscheid van moet nemen.

'Kijken naar wat er nog wel kan'

Zoals toen Huib zijn rijbewijs in moest leveren en daarmee ook een stuk vrijheid. Dat was een pijnlijk moment, ook al reed hij inmiddels al een tijd niet veel verder dan hele korte stukjes en op het laatst zelfs alleen nog maar een rondje parkeerterrein. De andere kant is dat je steeds creatiever wordt in het bedenken van oplossingen en kijkt naar wat er nog wel kan. Fietsen is ook vrijheid, dus als dat met zelf trappen niet meer gaat, dan proberen we het toch gewoon op deze elektrische?

Genieten

Ik hou mijn hart vast voor valpartijen en er komt een dag dat ook deze manier van fietsen niet meer gaat. Maar wat we hebben geleerd is om vooral te kijken naar wat we nu hebben. Dus we gaan eerst eens proberen om hier plezier en ontspanning uit te halen. “Zullen we ‘m vanmiddag gelijk eens even uitproberen?” Huib glimlacht terwijl hij de strik aan het stuur losmaakt.

Anna (59) is mantelzorger voor haar man Huib (62), die MS heeft. Anna werkt in de kraamzorg. Samen met Huib heeft ze drie kinderen en is ze oma van drie kleinkinderen.

Tekst | Caroline van Mourik

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-40. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden