Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Ann kreeg een kleindochter in coronatijd: ‘Het belangrijkste was dat ik het gezin niet zou besmetten’

ann-kreeg-een-kleindochter-in-coronatijd-het-belangrijkste-was-dat-ik-het-gezin-niet-zou-besmetten.jpg

Een kleinkind krijgen is natuurlijk prachtig, maar hoe is het als je kleindochter of -zoon geboren wordt in coronatijd? Ann de Jong (52) werd in april oma van Lilly. Ann is getrouwd met Johan, met wie ze drie zonen en inmiddels drie kleinkinderen heeft.

“Vanaf de eerste lockdown in maart 2020 hebben we afstand gehouden van andere mensen. Maar toen op 5 augustus Nico en Jessica langskwamen en vertelden dat ze een kindje verwachtten, hebben we wel even geknuffeld. Het was zo’n bijzonder moment!”

‘Ik wilde haar echt niet besmetten’

“Tijdens de tweede lockdown hebben we weer afstand gehouden, maar deze keer niet van de kinderen. En hoewel ook mijn schoondochter minder moeite had met contact, wilde ik haar echt niet besmetten. Dus omarmden we elkaar wel, maar kusten we elkaar niet op de wang.”

Niet naar het ziekenhuis

“Als enigen wisten wij dat onze schoondochter op 16 april zou bevallen, de verjaardag van onze zoon Nico. Hun twee andere kinderen logeerden bij ons tijdens de bevalling. Toen de baby was geboren, mochten we niet naar het ziekenhuis, zelfs de kinderen niet. Dus videobelden we en mochten de kinderen eindelijk aan ons vertellen hoe hun zusje zou gaan heten. In koor juichten ze: ‘Lilly!’.”

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Ik had zo graag oma willen worden’

Ann kreeg een kleindochter in coronatijd: ‘Het belangrijkste was dat ik het gezin niet zou besmetten’

Cadeautjes voor Lilly

“Die dag was er bij ons thuis een soort kraambezoek, want Jessica en Lilly waren nog in het ziekenhuis en daar kon niemand naartoe. Vrienden van ons kwamen cadeautjes voor Lilly langsbrengen. Ze zetten die bij de voordeur neer en feliciteerden op afstand. Onze andere zoons waren er natuurlijk ook en ’s avonds kwam Nico de kinderen ophalen.”

Kleindochter in coronatijd

De volgende dag mochten Jessica en Lilly naar huis en konden we Lilly vasthouden. Dat was heel bijzonder, ze was zo’n teer, gaaf kindje. Die eerste paar weken hebben ze het heel rustig gehouden. Alleen opa’s en oma’s en directe familie mochten langskomen, dus hebben we Lilly elke week wel een keer gezien. Verder maakten we eten, brachten we een soepje langs of deden boodschappen.

Ik had niet heel veel moeite met afstand houden, het belangrijkste was dat ik het gezin niet zou besmetten. Gelukkig ben ik vlak na Lilly’s geboorte gevaccineerd, daar was ik heel blij mee.”

Tekst | Marjolein van Rest
Fotografie | Petra Hoogerbrug

Dit artikel over oma worden tijdens de pandemie verscheen eerder in Margriet 2 – 2022. Deze Margriet nabestellen kan via lossebladen.nl.

Ook interessant