Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Het is eindelijk lente! Dít zijn volgens Anita alle voordelen van dit seizoen

anita.jpg

Anita Witzier is presentatrice, getrouwd met Michel en moeder van Bram (25) en Julia (20).

Ik weet nog dat ik vol verbazing de eerste krokussen en sneeuwklokjes zag in de tuin. Niet omdat ik niet wist dat ze bestonden, maar vanwege het tijdstip, de laatste week van januari! Januari, de maand van ijsbloemen op de ramen, wollen mutsen en druipneuzen van de kou. Niets van dat alles, in plaats daarvan: sneeuwklokjes. Het ging om een enkel bosje hier en daar en de krokussen oogden ook nog wat spichtig, maar toch, ze waren er. Dappere dodo’s, vooruitgestuurd als verre voorbodes van de lente. De lente lijkt in januari verder weg dan op elk ander moment in het jaar. De maand waarin het kleurenpalet is beperkt tot alle tinten grijs en bruin. De vooruitgesnelde herauten leken ons gerust te willen stellen: ‘Even geduld nog, de lente komt heus. Oók dit jaar. Kijk maar naar ons…’ De dappere dodo’s kregen gelijk; stukje bij beetje heeft de lente zich over de tuin ontfermd, boom na boom, struik na struik. Grijs en bruin hebben plaatsgemaakt voor alle tinten groen, voor roze, geel en rood. Er is meer kleur, er zijn meer vogels, wij zijn meer buiten.

En het licht, er is niets zo licht als lentelicht. Misschien omdat het contrast na de donkere maanden groter is en dus extra opvalt. Wat is het heerlijk wakker worden als de dag al is begonnen wanneer ik om kwart over zeven ’s ochtends uit bed stap. En dat is nog maar het begin. Lente houdt ook in dat ik geen drie lagen over elkaar heen aan hoef te trekken om de hond op een aangename manier uit te laten. Niks muts, handschoenen en sjaal, gewoon een vessie! Dat is al drie keer per dag feest en dan moet het boodschappen doen nog beginnen. Want, o moedertjelief, ik kan geen stamppot en vegetarische rookworst meer zien!

Lente is natuurlijk ook: lentegroenten en lentefruit. De toonbank 
van de groenteboer ziet er likkebaardend lekker uit: frisgroene raapstelen, knapperige radijs, meiraapjes (what’s in a name…), 
roze rabarber en niet te vergeten lamsoren… Verse peulen, rijpe broccoli en straks ook weer asperges! Het is een kleine greep uit 
de lentehoorn des overvloed.

En die overvloed biedt niet alleen karrenvrachten aan inspiratie in 
de keuken, maar ook de maximale dosering aan voedingsstoffen en smaak. Twee geweldige pluspunten als je groenten van het seizoen eet. En, niet onbelangrijk, groenten van het seizoen zijn een stuk goedkoper dan wanneer ze uit een ver buitenland moeten worden aangevoerd of in de kas groot zijn geworden. Het kan hoor, aardbeien in januari. Geef mij toch de zomerkoninkjes maar. Dan doen ze hun naam tenminste eer aan en heb ik elk jaar iets om naar uit te kijken. Echt hoor, er is niets lekkerder dan de lente.

Fotografie | Ester Gebuis
Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)
Visagie | Bettina Jager

Deze column is afkomstig uit Margriet 2018-15. Nabestellen kan via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook

Wist jij dat Anita dít allemaal meeneemt voor één nachtje weg?
Anita vertelt wat zij het meest beangstigend vindt aan ouder worden
Anita: ‘Je hebt heus geen relatiecrisis nodig om een week lang honderd procent aandacht voor elkaar te nemen’

Anita laat je zien waar zij haar inspiratie voor haar columns vandaan haalt op margriet.nl/anita

Wil je een kijkje bij Anita thuis nemen? Margriet ging bij haar op de koffie!

Ook interessant