HILVERSUM - Anita Witzier tijdens de seizoenspresentatie van de NPO 2019-2020. ANP KIPPA SANDER KONING Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

PREMIUM

Anita Witzier over leven met reuma: ‘Blijf veel bewegen’

Op 12 oktober is het WereldReumaDag. Daarom besteden we graag aandacht aan wat een gezonde levensstijl kan bijdragen aan het verminderen van de gewrichtspijn. Televisiepresentatrice Anita Witzier (60) heeft reumatoïde artritis en artrose. Zij vertelt hoe dat haar dagelijks leven beïnvloedt en welk effect een gezonde levensstijl heeft op haar klachten.

Anita kreeg de diagnose reumatoïde artritis toen zij 37 jaar was. Ze was na haar diagnose vooral erg boos en gefrustreerd. “Mijn knieën waren stijf, dik en pijnlijk. Ik kon ze nauwelijks meer bewegen. Ik kon niet door zoals ik gewend was. Ik kon niet normaal met mijn kinderen spelen, de boodschappen doen, hardlopen of de trap op en neer. Ik was er een jaar erg slecht aan toe. Alles wat je voor lief neemt, was ineens niet meer vanzelfsprekend. Alles moest op een andere manier.”

Spieren sterk houden

Anita kreeg ontstekingsremmers en één keer in de zoveel tijd een injectie. Dan werd het vocht uit haar knieën gezogen en gingen er corticosteroïden in. Ze kon dan weer even vooruit. Haar boosheid wist ze om te zetten in iets positiefs. “Ik kon niet veel, maar wat ik wel kon, is mijn spieren sterk houden. Elke dag ben ik mijn spieren blijven trainen. Sterke spieren kunnen dingen opvangen die je gewrichten niet meer kunnen. Verder heeft het trainen mij mentaal ook goed geholpen. Ik denk dat ik daarin wel een juiste keuze heb gemaakt,” zegt ze daarover.

Gezonde levensstijl

Bewegen is volgens haar dan ook erg belangrijk om je lichaam in goede conditie te houden. “Vroeger was bij reuma vooral het advies om niet te bewegen bij reumaklachten. Nu is dat wel anders. Onderzoekers en behandelaren zijn erover uit dat blijven bewegen juist heel belangrijk is als je reuma hebt. Voldoende bewegen is daarbij ook onderdeel van een gezonde levensstijl.”

Zelf is Anita altijd blijven bewegen. “Ik heb mij aangepast aan mogelijkheden die ik op dat moment had en ik doe dat nu nog steeds. Elke dag probeer ik te bewegen door te wandelen of te sporten. Als ik sport, doe ik onder andere aan core- en krachttraining, lenigheid en flexibiliteit. Dat helpt mijn lichaam enorm om sterk en flexibel te blijven.”

Bij een gezonde levensstijl hoort ook gezonde voeding, maar er is op dit moment nog geen wetenschappelijk bewijs voor dat voeding effect heeft op reumatische klachten. “Er lopen wel onderzoeken naar, maar zonder wetenschappelijk bewijs kun je daar geen harde uitspraken over doen. Natuurlijk is het voor een gezonde levensstijl wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.”

Tip voor mensen met reuma

Voldoende bewegen is voor Anita de belangrijkste tip die ze aan mensen met reuma wil meegeven. Sportscholen met extra kennis over reuma kunnen daar goed bij helpen. “Er zijn tegenwoordig veel sportscholen waar trainers werken die een extra cursus hebben gevolgd over sporten met reuma. Die weten precies wat wel en niet kan. Het is namelijk wél belangrijk dat je op een goede manier beweegt en dat het past binnen jouw mogelijkheden,” aldus Anita.

Toekomst reuma

Sinds 2001 is Anita ambassadeur van ReumaNederland. In al die jaren is er al wel het een en ander veranderd. “In de tijd dat ik ambassadeur werd, dacht iedereen nog dat reuma een ouderdomsziekte was. Ik was toen nog geen 40, dus dat was voor velen erg bijzonder. Nu zijn we ons in Nederland steeds meer bewust van het feit dat iedereen reuma kan krijgen.”

Verder hoopt ze dat door nieuwe onderzoeksdoorbraken de kwaliteit van leven voor mensen met reuma beter gaat worden. “Voor veel mensen heeft reuma een enorme impact op hun leven en beperkt het hen. Het is een ziekte, maar laten we ervoor zorgen dat het niet je leven levenslang beheerst.” .

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Sanne van De WeteringANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden