null Beeld

Anita Witzier: ‘Ineens zit ik met mijn neus in een autoglossy.’

Anita Witzier is presentatrice, getrouwd met Michel en moeder van Bram (24) en Julia (19).

Met het uitpakken van de dozen om vervolgens de kasten te vullen bekruipt me een licht gevoel van paniek. Een gevoel van ‘te veel’. Veel te veel! Waar gaan we dat allemaal laten? Tijdens de vijf maanden die we elders verbleven met ruim twee derde van onze spullen in de opslag heb ik, geloof ik, niet echt iets gemist. Natuurlijk had ik me erop ingesteld om het een paar maanden zonder alle kopjes, bakjes, aardewerken schalen, boeken, schilderijen, lampjes, kaarsen-standaards, keukenmachines, memorabilia, foto’s, krantenknipsels, kleden, beddengoed, kussens, verlengsnoeren, kerst- en paasspullen, de zilveren engel, vazen etc. te doen, maar ondanks dat schrok ik bij de aanblik van alles wat we in de loop der jaren hebben verzameld. Wat moeten we ermee?! Oké, van een aantal zaken is dat duidelijk: foto’s gooi je niet weg, net zomin als beddengoed, memorabilia en alles wat het werk in de keuken zo aantrekkelijk maakt. Maar verder?

Wat moeten we bijvoorbeeld met een doos vol tijdschriften waaraan ik me bijkans een rughernia til? Nou ja, tijdschriften, het zijn de autoblaadjes van mijn man. Een echte kerel, want een andere liefhebberij is voetbal. Dit ondanks zijn metro-inslag; hij is heel verzorgend van aard, draait indien nodig een was en kan z’n overhemden strijken. Kom er maar eens om. Dat-ie dan na hónderd keer nog steeds vergeet om z’n modderschoenen uit te trekken alvorens het hele huis rond te banjeren - ik zei het al: échte kerel - is hem vergeven.

Maar goed, die autoblaadjes. Ik deed, let hier op de verleden tijd, er altijd een tikje smalend over. Zo van: ah, ja, gut, een man en z’n liefhebberijen. Wie ben ik om daartussen te gaan staan?

Ik dacht dat het goed zou zijn om zo’n blaadje zelf eens ter hand te nemen. Misschien dat ik dan iets van die fascinatie kon oppikken? Tussen de dozen dient het moment zich zomaar aan en zit ik met mijn neus in een autoglossy. Uiteraard worden alle suspecten van onze oosterburen gepresenteerd, maar ook oldtimers uit Italië en indrukwekkende automobielen van eigen bodem.

Zijn de afbeeldingen al om van te watertanden, de beschrijvingenliegen er ook niet om. Menig romancier kan er in geval van een writer’s block inspiratie opdoen, het is pure lyriek: ‘Een Men’s Health-covermodel, geobsedeerd door vetpercentages en spier-opbouw’. Een ‘vurig of tail-happy karakter’, ‘zowel gehoorzaam als een pleaser’, ‘barokke lijnen en lange neuzen…’ Het gaat overigens nog steeds over auto’s.

Na nog meer informatie over keramische remschijven, brede spijlenmuilen, een groot wild verslindende grill, een herzien sperdifferentieel en vuistdikke uitlaatpijpen (dit alles zonder ironie), begin ik langzaam maar zeker iets van de opwinding te begrijpen; het is niet anders dan míjn doos vol kooktijdschriften: eveneens loodzwaar en óók met foto’s en beschrijvingen om van te watertanden. Het kwartje is gevallen: ik mijn ‘foodporn’ hij zijn ‘carporn’.

Foto | Esther Gebuis

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-11. Deze editie nabestellen? Dat kan via Tijdschrift365.nl

null Beeld

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden