null Beeld

Anita Witzier: ‘In het type harde werker kan ik me wel vinden’

- In samenwerking met P&G -

Anita Witzier schrijft naast haar columns voor Margriet ook voor het platform Laat zien wie je bent, dat zich richt op 50 plus-vrouwen. Voor Margriet deed ze de quiz 'Welk type vrouw ben jij?' en daaruit blijkt dat ze een harde werker is die 's nachts moet opladen. "In het type harde werker kan ik me wel vinden," zegt Anita.

"Ik eet niet vaak aardappels, vlees en groente," laat Anita weten naar aanleiding van de eerste quizvraag: wat is je ideale avondmaaltijd? "Niet omdat ik er niet van houd, want ik ben er dol op. Alleen vind ik het saai om te maken. Ik kook liever wat creatiever en maak dan andere dingen, zoals lasagne met biologische groenten. Ik eet elke dag wat anders."

Vijftig jaar

In een van haar columns voor het platform Laat zien wie je bent heeft Anita Witzier het over de (her)ontdekking van de vijftiger. Zelf is ze 55. "Het vijftig jaar oud zijn van nu is heel anders dan het vijftig jaar oud zijn van toen. Ik vond vroeger iedereen van vijftig jaar stokoud, terwijl de personen in kwestie dat zelf waarschijnlijk helemaal niet zo ervoeren. Het maatschappelijk umfeld was ouder, mensen droegen een kunstgebit en hadden een permanent. Vroeger bleef je ook veel vaker dichter bij je geboortegrond. De migratie ziet er nu heel anders uit, waardoor je leven zich anders ontwikkelt. Het is nu niet meer vanzelfsprekend dat je ouder wordt met degenen met wie je bent opgegroeid. Of ik dat jammer vind? Zo is de ontwikkeling nu eenmaal gegaan. Dingen kun je niet meer terugdraaien."

Niet te moeilijk doen

"Je moet het jezelf niet altijd te moeilijk maken," zegt Anita. Dat kwam bijvoorbeeld ook ter sprake in haar column in aanloop naar de kerstdagen. Anita had zich afgelopen jaar voorgenomen 'om me geen extra druk op te laten leggen'. Ze zag het helemaal voor zich: op Eerste Kerstdag een boswandeling maken met man, kind en hond. Erna lekker warme chocolademelk met veel slagroom en een stapel kranten om doorheen te bladeren en de kliekjes van daags ervoor binnen handbereik. Dan zou ze voldoende zijn opgeladen om Tweede Kerstdag in vol ornaat heerlijk met vrienden uit eten te kunnen gaan. "Ik vind het heerlijk om kranten te lezen, maar ook leuk om de uitdaging aan te gaan en een zesgangendiner klaar te maken. Al geloof ik niet in het jezelf onnodig moelijk maken, ik ben ook wel van de uitersten. Vaak kom ik dan wel weer in het midden uit. Dat verwacht ik bijvoorbeeld ook als ik straks ga stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen." Of het nu om koken of de rest van het leven gaat, de Margriet-columniste laat weten 'wel te varen bij afwisseling'. "Zo is bij mij niet één werkdag hetzelfde. Ik ben op niet één dag met dezelfde mensen en op dezelfde plek aan het werk."

Bewust keuzes maken

De columniste schreef ook over het maken van goede voornemens. "Die moet je natuurlijk vooral voor jezelf waarmaken. Het is soms heel lastig om iets nieuws te integreren in je leven. Zoals beginnen aan kinderen. Je kunt denken: dat voegt zich wel naar mijn leven. Maar je zult je leven toch echt wat moeten aanpassen als je kinderen krijgt. Je moet daar plaats voor maken. Dat gaat niet vanzelf. Dat geldt voor zoiets ingrijpends als kinderen krijgen, maar net zo goed als je vier keer per week wilt gaan sporten. Je moet heel bewust keuzes maken. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Neem nou dat sporten, voor mij is dat elke keer weer een cadeautje. Anderen zeggen dan: 'Tjonge, wat een discipline!', terwijl dat er in mijn geval niets mee te maken heeft. Ook het maken van een lange wandeling vind ik heerlijk. Schijnt het zonnetje? Dan ga ik het liefst naar buiten, lekker lopen."

Praktisch

Als het op kleding aankomt, kiest Anita meestal voor een broek met een trui of een jurk. "Een rok met een blouse vind ik al lastig. Om me daar vrij in te bewegen en ook: wat past bij elkaar? De dochter van mijn man bijvoorbeeld studeert aan het Amsterdam Fashion Institute, die heeft daar een soort antenne voor. Voor mij is het een gedoe. Eén of twee kledingstukken en dan is het klaar." De praktische kant voert de boventoon. "Zo blijft er tijd en ruimte over voor de dingen die ik leuker vind," aldus Anita.

Wil jij weten wat voor type vrouw jij bent? Doe dan hier de quiz.

Lees hier alle columns die Anita Witzier schreef voor het platform Laat zien wie je bent. Dit platform, geïnitieerd door Procter & Gamble en Kruidvat en geïnspireerd door de moderne 50+-vrouw, staat vol inspirerende en praktische lifestyletips. Zodat jij optimaal kunt genieten van de kleine dingen in het leven.

Foto: Ester Gebuis

Lees ook

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden