null Beeld

Anita Witzier: ‘De mens is een raar wezen’

Anita Witzier is presentatrice, getrouwd met Michel en moeder van Bram (24) en Julia (19).

Het stapeltje ligt er nog steeds! Ietwat geslonken, dat wel, maar niet zodanig dat het bevredigend oogt. Ik heb het hier weliswaar over een luxeprobleem, het gaat namelijk niet over was- of strijkgoed, maar over de nog te lezen boeken. Een min of meer zorgvuldig afgemeten hoeveelheid. Een selectie zo u wilt, maar die selectie is belangrijk want zonder die zelfopgelegde beperking is het geen doen om een keuze te maken uit het aanbod van... biljoenen? Negen tel ik er slechts. Desondanks heb ik hier te maken met een slecht slinkende stapel en dat terwijl de zomervakantie al even achter ons ligt; de periode die voor lezen is uitgevonden, zo lijkt het. Het ‘nog te lezen stapeltje boeken’ staat in menig vakantieprioriteitentop-drie. Naast een cursus diepzeeduiken en te voet de Pyreneeën doorkruisen. Ach ja, things to do wanneer je eindelijk niks te doen hebt. De mens is een raar wezen.

Ach ja, things to do wanneer je eindelijk niks te doen hebt. De mens is een raar wezen.

We moeten het hele jaar rond van alles. Van elkaar, van het leven, van onszelf. Vakantie, zo is het idee, is de periode om van die verplichtingen vrij te zijn. Bevrijd van school, bevrijd van werk. Bevrijd van het leven zoals we dat dag in, dag uit leiden. Want strikt genomen mag vakantie pas vakantie heten wanneer we vijf of meer dagen besteden aan recreatieve zaken én waarbij we ten minste vier opeenvolgende nachten niet in ons eigen bed slapen. Dat u het weet. Nu heeft het begrip ‘vakantie’ in de voorbije eeuwen een gedaante- verwisseling ondergaan. In de vijftiende, zestiende eeuw wasde aanleiding voor een dagje vrij een christelijke feestdag ofde sterfdag van een heilige. Zoals het uit het Latijnse feria was overgenomen, een feestdag gewijd aan één van de goden. Vandaar ook ‘holi-day’ in het Engels.

Ook werd de term ‘vakantie’ in het recht gebruikt; het waren de dagen waarop er geen rechtszittingen plaatshadden. Dat waren ‘vacante’ dagen. Lege dagen. Lege dagen, een verademing voor onze voorouders voor wie een ‘lege’ dag bij een zesdaagse werkweek à veertien uur per dag een ongekende luxe was.

Een gruwel voor de homo sapiens van nu. In ons tijdgewricht betekent vakantie alles behalve lege dagen. Een omslag die pas halverwege de vorige eeuw plaatsvond – kort geleden, gezien de tijd die we op aarde rondwandelen. Maar wat een verschil met vroeger! Onze lege dagen zijn gevuld met reizen - die voettocht door de Pyreneeën desnoods, met het opdoen van nieuwe ervaringen, het volgen van een cursus mindfulness, het lezen van de boeken van het to-dolijstje. Niets doen?! Dat vinden we zonde van onze vrije tijd. Zeker voel ook ik dat hier de schoen wringt... Maar wie hem past, trekke hem gerust aan.

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-35. Nabestellen kan via Magazine.nl.

null Beeld

Fotografie | Ester Gebuis

Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)

Visagie | Bettina Jager

Bekijk ook

Zo houdt een kaars je badkamer schimmelvrij:

Lees ook:

Anita laat je zien waar zij haar inspiratie voor haar columns vandaan haalt op margriet.nl/anita.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden