null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Anita koos voor ooglidcorrectie uit medische noodzaak: ‘Ik heb geen seconde spijt gehad’

Wanneer het gaat om plastische chirurgie, kiezen veel mensen hiervoor vanuit cosmetische redenen. Vaak zijn ze niet tevreden en willen ze daarom ‘de natuur een handje helpen’. Maar, er wordt ook plastische chirurgie verricht uit noodzaak, bijvoorbeeld bij medische ongemakken.

Dit was het geval bij Anita (60), die in 2019 een bovenooglidcorrectie liet doen.

Klachten

“Ik had jarenlang last van hoofdpijn, zware ogen en verminderd zicht. Aan het eind van de dag voelden mijn ogen vermoeid. De afgelopen jaren werden de klachten steeds erger, maar ik wist toen nog niet waar deze symptomen precies vandaan kwamen. Aan mijn rechteroog is het zicht sowieso maar 20 procent, en door mijn hangende oogleden had ik nóg meer last van mijn verminderde zicht. Voor mijn gevoel had ik oogkleppen aan de zijkant van mijn hoofd. Wanneer ik voor de spiegel stond en mijn ogen omhoog trok, scheelde dat wel: het zware gevoel ging weg en ik kon meer licht zien. Toen het duidelijk was waar het vandaan kwam, wilde ik hier dan ook graag iets aan doen."

"Ik heb anderhalf jaar lopen dubben of ik het wel of niet zou doen. Ik vond een ooglidcorrectie best een eng idee. Er wordt wel in je gezicht gesneden én er hangt natuurlijk een flink prijskaartje aan. Daarnaast moet je ook een betrouwbare plek vinden waar ze die behandeling aanbieden. In mijn omgeving hebben een aantal mensen een ooglidcorrectie gehad. Veel ervan raden goedkopere plekken aan, maar ik kies liever voor kwaliteit. Daarom ben ik naar een duurdere maar kundige kliniek gegaan. In het inlezen heb ik behoorlijk wat tijd gestoken, om de beste te kiezen."

Lees ook:

Verrassend: zóveel jaar ouder lijk je daadwerkelijk met grijs haar

Bovenooglidcorrectie

"Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en in april 2019 heb ik een bovenooglidcorrectie gehad. Tijdens de operatie hebben ze aan beide kanten overtollig huid weggehaald. Aan beide kanten was dat bijna 2 centimeter, dat is best veel voor zo'n klein stukje van je gezicht. De ingreep zelf stelt niet zoveel voor. Het is een week ongemakkelijk, maar je hebt er eigenlijk nauwelijks last van. Je hebt dikke ogen en moet om het uur koelen met een zak diepvrieserwten. Het voelt even niet prettig, maar daarna is het ook snel over."

"Als je de voor- en na-foto’s ziet, dan zie je dat het een enorme verbetering is. Ik heb er dan ook geen seconde spijt van gehad. Cosmetisch gezien ben ik er ook heel blij mee. Maar, ik weet niet of ik heb gedaan zou hebben als het alleen cosmetisch was geweest. Ik heb al veel operaties gehad, daarom wil ik niet laten snijden als het niet nodig is."

Resultaat

"De klachten die ik had zijn weg en ik ben tevreden met het resultaat van mijn bovenooglidcorrectie. Ik heb het in mijn omgeving aan andere mensen aangeraden. Sommige daarvan ervaren klachten, maar anderen willen het om cosmetische redenen laten doen. Over mijn ooglidcorrectie ben ik altijd open geweest; ik schaam me er dan ook helemaal niet voor. Omdat ik een week binnen moest zitten, kreeg ik ook wel vragen. Gelukkig heb ik daarna alleen maar positieve reacties gehad."

Niet vergoed

"Het advies dat ik mensen wil geven is dat je je goed moet inlezen, en niet voor de kliniek moet kiezen die het voordeligst is. Je mag je namelijk al vrij snel een cosmetisch arts noemen. Waar ik geweest ben werkten echte plastisch chirurgen. Een goedkopere kliniek scheelt misschien 200 euro, maar dat vind ik slechte zuinigheid. Helaas wordt het niet vergoed, ook niet als zo'n ingreep een medische reden heeft. Wanneer het om cosmetische behandelingen gaat snap ik wel dat je het zelf moet betalen, maar bij medische klachten vind ik wel dat er een vergoeding moet zijn. Hoe dan ook is de behandeling het me wel waard geweest."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

De afbeelding bovenaan dient ter illustratie.

Marin NoomenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden