null Beeld

Anita: ‘Je hebt heus geen relatiecrisis nodig om een week lang honderd procent aandacht voor elkaar te nemen’

Anita Witzier is presentatrice, getrouwd met Michel en moeder van Bram (24) en Julia (19).

Mijn echtgenoot en ik hebben een enorm luxeprobleem; het weekje vrij dat we maanden geleden al met een dikke rode streep in onze agenda’s hebben geblokt, is nog niet ingevuld en dat vrije weekje is nakende. Als we verder willen komen dan de achtertuin - en dat willen we, anders gaan we die met schoffel en schep te lijf, pakken we tussen neus en lippen door de schuur mee en ruimen we de zolder op - moet er iets worden geregeld.

Dat ene weekje is zo kostbaar, dat het niet mag worden verprutst door onnadenkendheid, of een achteloze ‘kop of munt’-beslissing. Het dient namelijk als ontspanningsbuffer tussen wat is geweest en wat nog gaat komen voordat veel later dit jaar, sprake is van een zomervakantie. Dientengevolge moet dat weekje worden gekoesterd en dus willen we met de invulling ervan zorgvuldig omgaan. Dat proces is nu een tijdje gaande met precies niets als resultaat.

Maar wacht, zei ik ‘ontspanningsbuffer’? Dat is tenminste al iets. Helaas is er ter ontspanning geen algemeen geldende regel voorhanden. Hoe te ontspannen is voor iedereen weer anders en ook dan nog eens niet altijd hetzelfde. Zo kan ik heerlijk ontspannen door met een zekere mate van stress in de keuken te staan, maar ik ontspan net zo hard door het lezen van een boek op de bank in aanwezigheid van hond en haard. Het is maar waarop ik mijn zinnen van dat moment heb gezet. Kijk, aanwijzing twee: waar heb ik, waar hebben we, zin in? Willen we lui dan wel actief ontspannen of misschien wel in een combinatie van die twee? En doen we dat bij voorkeur daar waar het warm is of waar het sneeuwt? Vragen, vragen!

Wat doen we daar vervolgens behalve elkaar zeven dagen lang in de ogen kijken en de spetters ervan af vrijen?

Ik leg het ‘dilemma’ voor aan een vriendin, koud terug van een tiendaagse ‘love holiday’ naar een tropisch eiland. Toe maar, dacht ik, dat doet maar… Of ik alsjeblieft even normaal wil doen: “Je wilt relaxen en gebruikt het woord ‘moeten’! Daar klopt niks van en jij kunt toch ook naar zo’n eiland? Je bent niet bepaald armlastig.” Eh… ja, dat kan ik inderdaad. Maar… wíl ik het ook? Want het is niet alleen een pokkeneind vliegen… wat doen we daar vervolgens behalve elkaar zeven dagen lang in de ogen kijken en de spetters ervan af vrijen? Is er op een bounty-eiland nog iets te zien of te ontdekken? “Nou, wat dacht je van elkáár!?” Je hebt heus geen relatiecrisis nodig om een week lang honderd procent aandacht voor elkaar te nemen zonder afleiding.”

Kijk, nu komen we ergens, al is dat nog wel in figuurlijke zin. Maar ik vind het niet zo gek wat ze zegt, ‘honderd procent aandacht voor elkaar’. Natúúrlijk is dat wat we willen! Dan maakt het ook geen bal meer uit waar we ons aan elkaar gaan verlustigen. Zeg het maar schat, kop of munt?

Fotografie | Ester Gebuis

Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)

Visagie | Bettina Jager

Deze column is afkomstig uit Margriet 2018-03. Nabestellen kan via Magazine.nl.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook

Anita: 'Dit is het laatste stukje wat ik schrijf nu we nog met zijn drieën zijn'

Anita Witzier: 'De mens is een raar wezen'

Hij van Anita Witzier: Michel Nillesen

Anita laat je zien waar zij haar inspiratie voor haar columns vandaan haalt op margriet.nl/anita

Wil je een kijkje bij Anita thuis nemen? Margriet ging bij haar op de koffie!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden