Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Anita Witzier: ‘De dikke zwarte met haar op de poten zie ik nooit in een web hangen, die scharrelt altijd op de vloer’

anita.jpg

Anita Witzier is presentatrice, getrouwd met Michel en moeder van Bram (24) en Julia (19).

“Laat maar hangen hoor,” hoor ik mezelf zeggen. “En die daar achter de koelkast en ook die in de hal… Laat ze eigenlijk allemaal maar hangen.” Oprechte verbazing en een tikje afschuw zijn mijn deel. Of ik serieus ben? Ja, zowaar. Eerlijk gezegd ook tot mijn eigen verbazing. In mijn relatie tot spinnen is er iets fundamenteel veranderd. Waar 
ik voorheen bij het signaleren van een achtpotige stante pede hulptroepen inschakelde of me uit de voeten maakte, durf ik anno nu 
met eigen handen een spin op te pakken en buiten te zetten. Let wel:
 met blóte handen! Dat geldt overigens niet voor alle spinnen.
 De echte engerds, de dikke zwarte griezels met haar op de poten en springvermogen, moeten nog steeds het veld ruimen. Als dat niet goedschiks lukt, dan zonder gewetenswroeging kwaadschiks: met de schoenzool. Hoe nuttig spinnen ook zijn. Hoewel, dat vraag ik me af. Die dikke zwarte zie ik nooit in een web hangen, die scharrelt altijd op de vloer of tegen een muur aan. Waarschijnlijk op zoek naar iemand om de stuipen op het lijf te jagen.

Door het het opsparen van al die andere exemplaren hoop ik een stukje karma veilig te stellen. Niet dat het me daar in de eerste plaats om te doen is, het is een aangename bijkomstigheid. Een ander, minstens zo prettig, neveneffect is het behoud van onze nachtrust. Dat zit zo. Het muggenseizoen komt eraan en ik bedacht dat als ons spinnenleger op volle sterkte is, de muggen kansloos zijn en wij niet in de weer hoeven met deetrollers en -sprays. Wat weer een positieve invloed heeft op ons seksleven, want zo’n spray heeft op mij hetzelfde effect als op een mug: niet aankomen! Zo sparen we spinnen en het milieu en doen we onszelf een groot plezier. Laat er over het nut van spinnen nooit meer worden getwijfeld. En dus bungelt er boven mijn hoofd, echt precies erboven, aan het plafond van de slaapkamer een spin. Nou ja, spinnetje. In de rechterbovenhoek hangt er nog een, da’s een flinke. Ook bij het raam pronkt er een web. Met andere woorden: de eigenaar kan niet ver weg zijn. Dit alles terwijl ik in bed lig én rustig dooradem. Terwijl ik een boek opensla waarin ik me elke avond even onderdompel. Dit alles terwíjl dat spinnetje daar hangt.

Waarschijnlijk op zoek naar iemand om de stuipen op het lijf te jagen.

Ik heb het te danken aan mijn kinderen. Zij mochten niet door mijn afschuw worden beïnvloed, had ik heel pedagogisch bedacht. In het geval van mijn dochter is dat gelukkig jammerlijk mislukt, waardoor ik de hulptroep werd die bij een spinalarm wordt ingeschakeld. Zo leerde ik langzaam maar zeker en al doende om te gaan met de ongenode huisgasten. Dat ik ze nu zelfs gewoon in de slaapkamer laat hangen waar ze hangen, is de kroon op dit proces.
Het spinnetje beweegt nauwelijks. Misschien slaapt-ie al?

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-37. Nabestellen kan via Magazine.nl.

Fotografie | Ester Gebuis
Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)
Visagie | Bettina Jager

Lees ook: 

Kijk ook:

Zo snijd je ijsbergsla:

Anita laat je zien waar zij haar inspiratie voor haar columns vandaan haalt op margriet.nl/anita.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant