null Beeld Petra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling en productie: Karin van der Knoop.
Beeld Petra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling en productie: Karin van der Knoop.

PREMIUM

Anita (71): ‘Leeftijd is slechts een nummer, en dit getal betekent niet zo veel voor mij’

Het mooie van deze levensfase vindt Anita van Delft dat ze alleen nog maar ­rekening hoeft te houden met zichzelf. Dus was dit dé tijd om haar droom te volgen.

“71 jaar… Ik moet nog steeds aan dat getal wennen omdat het ouder klinkt dan ik me voel. Vanbinnen ben ik nog steeds een jaar of vijftig. Mensen schatten mij ook vaak jonger en zijn verbaasd als ik mijn leeftijd vertel. Leeftijd is ook slechts een nummer, en dit getal betekent niet zo veel voor mij. Ik ben gezond en fit, daar ben ik trots op. En ik ben dankbaar dat ik deze leeftijd überhaupt heb mogen bereiken, want er zijn in mijn omgeving al best wat mensen veel eerder weggevallen. Zelf ben ik totaal niet met de dood bezig, ik ben van plan om honderd te worden. Veel leeftijdsgenoten hebben lichamelijke klachten, of het nou een hoog cholesterol is of krakende knieën. Maar ik mankeer helemaal niets.”

null Beeld

“Nooit sta ik erbij stil dat ik iets niet zou kunnen. Nieuwe dingen pak ik gerust aan, zo ben ik ­onlangs met tennislessen begonnen. Beweging vind ik belangrijk, ik loop hard en ga naar de sportschool. Ik vind dat je nooit te oud bent om het roer om te gooien. Veel mensen zijn bang voor het onbekende of ze denken later spijt te krijgen van een beslissing. Ik ben wat avontuurlijker ingesteld. Zo ben ik zelf vorig jaar verhuisd van mijn jarendertigwoning in Amstelveen waar ik dertig jaar heb gewoond, naar een nieuwbouwwoning in de polder. In mijn achterhoofd had ik altijd al het idee dat ik graag buiten wilde wonen, maar het was niet handig voor mijn werk en mijn kinderen wilden niet in een dorp wonen.”

Dit was hét moment

“En dat is het mooie van deze levensfase: nu hoef ik eigenlijk alleen maar ­rekening te houden met mezelf. Dus de tijd was rijp om mijn droom te volgen, dit was hét moment. En wat ben ik er blij mee. Ik houd van het wandelen met mijn hond door het weidse Hollandse polderlandschap. Dit is wat ik altijd al wilde en ik voel me hier ontzettend thuis. ­Alleen het huis was een beetje wennen, omdat ik altijd in oude huizen met veel sfeer heb gewoond. Maar een nieuwer huis zonder gebreken leek mij ook weleens fijn. De woning heb ik eigenhandig aangepakt om er meer sfeer in te krijgen. Zo heb ik zelf muren geverfd en behang aangebracht.”

Minder financiële verplichtingen

“Het grote voordeel van mijn leeftijd is dat ik minder financiële verplichtingen heb. Ik was vroeger een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen die ik in mijn eentje moest ­onderhouden, en ik moest de hypotheek ­ophoesten. Ik heb dus altijd veel gewerkt. Nu krijg ik mijn pensioen en de AOW, ook zit er geen hypotheek meer op mijn huis. Dus die ­financiële druk is weggevallen. Ik doe alleen nog maar dingen die ik leuk vind, zoals een keer per week op mijn kleinzoon passen. Er is meer rust in mijn leven. Inmiddels durf ik erop te vertrouwen dat alles altijd goed komt. Spring, en het vangnet verschijnt vanzelf. Ik zit lekkerder in mijn vel dan ooit, al zit dat vel nu wel wat losser.”

Pak (Ladress), top (We fashion), schoenen (Steve Madden).

Anne BroekmanPetra Hoogerbrug. Visagie: Astrid Timmer. Styling en productie: Karin van der Knoop.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden