null Beeld

Angela begon een Facebook-groep voor vrijgezelle boeren: ‘Boer zijn is meer dan een beroep’

Toen Angela Muis (43) zag hoeveel reacties er kwamen op een Facebook-oproep van een vrouw die een vrijgezelle boer zocht, kreeg ze een idee. Ze begon haar eigen Facebook-groep: 'Single Boer en Burger'. Een briljant idee, bleek al snel, want de groep is inmiddels een daverend succes waar al veel stelletjes zijn gevormd.

“Ik dacht, die groep kan ik na een

week weer verwijderen. Maar inmiddels zitten we op 1300 leden”, zegt Angela.

De aantrekkingskracht van het boerenleven

Uit het blijvende succes van programma Boer zoekt vrouw blijkt wel dat dat boerenleven een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Zelfs vrouwen uit de stad, die geen enkele ervaring of kennis hebben van het leven op de boerderij, zijn voor de perfecte boer bereid om alles achter te laten en hun hakken te verruilen voor een overall. Angela kent die aantrekkingskracht maar al te goed: “Ik ben van nature gewoon een halve boerin. Het is de manier van leven die me aanspreekt. Ik hou van de buitenlucht en het platteland. Dat je met een kopje thee in de keuken zit, naar buiten kijkt en dat weiland voor je uit ziet strekken.”

Facebook-datinggroep

En met Angela zijn er nog vele andere vrouwen die een leven in de buitenlucht met een nuchtere boer wel zien zitten. Dat blijkt wel uit de enorme respons op de datinggroep die ze afgelopen oktober spontaan begon. Als Angela al verwachtingen van de groep had, werden die compleet overtroffen. Inmiddels zitten er zo’n 1300 leden in de groep, waarvan zeventig procent boer is. “Er zijn dus gewoon een heleboel vrijgezelle boeren”, zegt Angela hierover.

'Een boer is altijd met zijn werk bezig'

Dat zo veel mensen lid zijn geworden van de groep, wekt natuurlijk de vraag op: waarom speciaal een datinggroep voor boeren? Is het voor boeren lastiger om een partner te vinden dan voor mensen in andere beroepsgroepen? Angela denkt van wel. “Mensen met andere beroepen komen thuis, en dan is hun werk klaar. Een boer is altijd met zijn werk bezig en wóónt vaak zelfs op zijn werkplek. Boer zijn is niet alleen een beroep, maar een manier van leven. Als partner moet je dat natuurlijk ook leuk vinden. Vooral als je man ’s nachts zijn bed weer uit moet omdat er een kalfje wordt geboren.”

'Met de aflammerperiode moet ik vooral zijn kant op komen'

Sandra (28) meldde zich ook aan bij de groep en heeft daar haar grote liefde Wilbert (38) gevonden. Ze zijn inmiddels drie maanden aan het daten. Wilbert is schapenboer, maar daar was Sandra niet bewust naar op zoek. “Ik zag deze groep langskomen en dacht: ach, waarom niet? Ik heb bij een partner geen eisen aan zijn beroep, want dat bepaalt niet hoe diegene als persoon is. Dus waarom geen boer?”

Maar dat bij het daten van een boer sommige dingen anders zijn dan bij het daten van bijvoorbeeld een buschauffeur, dat werd al snel duidelijk. “Je moet iemand zijn die het snapt als plannen op het laatste moment kunnen veranderen omdat er andere zaken tussen komen”, legt Sandra uit. “Straks met de aflammerperiode (de geboorte van lammetjes, red.) zal ik vooral Wilberts kant op moeten komen. Dat vind ik geen probleem, je kunt de beesten niet aan hun lot overlaten. En ik kom ook erg graag naar hem toe, er valt voor mij erg veel te leren en ik vind het leuk om te helpen waar ik kan."

Dieren altijd op nummer één

Voor Wilbert was het zijn eerste ervaring met online daten, maar hij denkt wel dat het voor boeren handig is dat de mogelijkheid er is. “Mijn bedrijf staat op nummer één en je komt niet vaak op plekken waar je een partner kunt ontmoeten. Ik heb perioden, zoals de aflammerperiode, dat ik niet veel van huis kan. En de dieren staan altijd voorop, geboorten en ziekten gaan altijd voor."

Maar er zitten zeker ook voordelen aan het boerenliefdesleven: “Ik kan zelf mijn tijd indelen, dus kan ook vaker overdag afspreken.” Sandra en Wilbert zijn hartstikke blij dat Angela het idee had om de Facebook-groep te beginnen. “Het gesprek liep vanaf het begin ontzettend leuk en spontaan. Zo goed, dat we twee dagen later al afgesproken hadden. En toen hij tegenover me zat bleek mijn beeld van een leuke, lieve, humoristische man te kloppen."

Een soort relatietherapeut

Angela heeft inmiddels haar handen vol aan de Facebook-groep. “Ik ben er ongeveer een uur per dag mee bezig. Vijf minuutjes hier, vijf minuutjes daar: dat loopt op.” En dan is ze niet alleen bezig met de groep monitoren. “Mensen komen veel naar me toe voor advies, alsof ik een soort relatietherapeut ben. Dan vinden ze iemand in de groep leuk, en vragen ze mij wat voor berichtje ze moeten sturen. Maar ja, ik ben negen jaar vrijgezel geweest, dus het is niet alsof ik zo goed weet hoe ik een relatie moet vinden.”

Toch doet Angela het allemaal met liefde. “Ik krijg veel dankberichtjes van stelletjes, dat ze het zo leuk vinden dat ze dankzij mijn groep een partner hebben gevonden. Ik vind het leuk om mensen met zoiets simpels blij te kunnen maken. Daar haal ik echt energie uit, dus daarom ga ik er lekker mee door.”

Geen koeien, maar eenden

Voor Angela zelf kwam er nog een onverwachte wending: terwijl zij druk bezig was met de groep opstarten en in goede banen leiden, kreeg ze een berichtje van een heel leuke eendenboer. “Ik dacht wel, misschien kan ik later wanneer de groep goed loopt, op zoek naar een leuke koeienboer. Maar toen kreeg ik zelf al een bericht van iemand, een eendenboer. Hij had me al eens een berichtje gestuurd, alleen had ik toen zware griep dus dat had ik helemaal niet gezien. Toen hij me in deze groep zag langskomen, probeerde hij het nog eens. En uiteindelijk gaat het helemaal niet om het soort dier dat iemand heeft, maar om de persoon.”

Ben je benieuwd geworden en wil je zelf een kijkje nemen in de groep (misschien wel om je prins, eh, boer op het witte paard te vinden)? Ga dan hier naar de 'Single Boer en Burger'-groep.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden