Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

André van Duin: ‘Simone is een bewonderenswaardig sterke vrouw’

andre-van-duin-simone.jpg

Simone Kleinsma laat in ‘haar’ Margriet verschillende mannen aan het woord die een speciaal plekje in haar leven hebben. André van Duin is er één van.

Simone: ‘Nadat ik in een ver verleden twee jaar bij André in de revue heb mogen staan, is er een warme vriendschap gebleven tot op de dag van vandaag. Hij is bijzonder.’

André van Duin: “Simone is voor mij een heel goede 
vriendin. Een hartelijke, zorgzame vrouw met wie het altijd 
gezellig is. Noem alle positieve eigenschappen van een mens op en zij heeft ze. Ik zou met de beste wil van de wereld geen onhebbelijkheid van haar kunnen noemen. Iederéén houdt van haar. Privé is ze net als ik vrij rustig. Geen aandachtvrager of gangmaker. We kennen elkaar al sinds de jaren tachtig. Nadat ze bij Jos Brink wegging, kwam ze bij ons in de revue. Ik improviseerde altijd veel. Corrie van Gorp kreeg ik daarmee gemakkelijk aan het lachen, maar Simone viel geen moment uit haar rol. Wat uiteraard niet wil zeggen dat er met haar niet te lachen valt. Zeker wél. Maar ze is serieuzer met haar vak bezig dan ik ooit ben geweest. Als ik een liedje heb ingezongen en het staat erop, is het voor mij klaar. Simone is een perfectioniste en blijft schaven en vijlen tot het optimaal is. Ze is een bewonderenswaardig sterke vrouw met een enorm doorzettingsvermogen.”

Koffie drinken

“Voordat ze een paar jaar geleden een nieuwe heup kreeg, ging ze met pijn het toneel op. En ondanks het heftige verdriet vanwege de dood van Guus staat ze toch weer met verve op het toneel als Annie M.G. Schmidt. Uiteraard hebben we haar als vrienden in die rouwperiode zo veel mogelijk proberen te steunen. Hoe? Door er voor haar te zijn. Samen eten, koffiedrinken. Aandacht geven, daar gaat het om. We praten nog veel over Guus. Wij zijn met hem ook een goede vriend kwijtgeraakt. Op verjaardagen en met kerst kwamen ze altijd met z’n tweeën binnen. Nu komt ze alleen. Ze gaat dapper door en niet thuis met de gordijnen dicht zitten kniezen. Op de geboortedag van Guus hebben we met z’n allen gegeten. En toen Simone in mei zestig werd, had ze een boot gehuurd en hebben we met een man of veertig over de Amsterdamse grachten gevaren met een hapje en een drankje. Ze staat nu vijf dagen per week in het DeLaMar Theater, maar als ze vrij is gaat ze af en toe naar Londen om naar shows te kijken. Dat doet ze allemaal heel goed. Vele jaren geleden heb ik het zelf ook meegemaakt dat mijn partner overleed. Ook ik kreeg van alle kanten steun. Het helpt zeker. Maar uiteindelijk is rouw een proces waar je doorheen moet: alléén.”

Interview: Simone Kleinsma over haar speciale band met Paul de Leeuw

Interview | Mieke van Wijk
Beeld | ANP

Dit interview komt uit Margriet 38. Je kunt deze nu in winkel kopen of hier online bestellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant