Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

André van Duin: ‘Volgend jaar word ik zeventig. Heerlijk, zeventig, heb ik dat ook weer gehaald’

andre-van-duin.jpg

In een toneelrol, als copresentator bij Max: we hebben Nederlands geliefdste komiek André van Duin (69) de laatste jaren steeds vaker ‘serieus’ gezien. Meer als zichzelf, zoals hij zelf zegt. En aan de hand van de zeven deugden leren we de kersverse presentator van Heel Holland bakt nóg beter kennen.

‘Martin en ik zijn 24 uur per dag bij elkaar. Net de slager en zijn vrouw. Maar we hebben nooit ruzie’

Hij is geen zoetekauw, maar kijkt wel graag naar bak- en kookprogramma’s op tv. André van Duin (69) hoefde daarom niet lang na te denken toen hij werd gevraagd zijn goede vriendin Martine Bijl te vervangen als presentator van Heel Holland bakt. Een dienende rol, het draait immers om de kandidaten en de baksels, maar dat past bij de ‘andere keuzes’ die André de laatste jaren maakt. Over een klein half jaar wordt hij zeventig: geen leeftijd meer om carnavaleske liedjes te zingen of al te lollige typetjes te spelen, vindt hij zelf. Daarom nam hij zijn eerste ‘serieuze’ toneelrol aan, naast Kees Hulst in The sunshine boys. Ook was hij voor de zomer copresentator van Tijd voor Max en is er nu de cd Van Duin zingt Sonneveld, waarop André klassiekers als Het dorp vertolkt. Kortom: we zien hem vaker als zichzelf en wat minder als de komiek. Ook tijdens dit interview, waarin we de zeven deugden met hem doornamen, thuis bij André in het Amsterdamse grachtenpand waar hij met zijn man Martin woont.

Wijsheid
“Hoe langer je leeft, hoe meer je weet, maar ik heb niet het gevoel dat ik de wijsheid in pacht heb. Daarom zou ik ook een slechte leraar zijn. Ik denk veel te snel: ach, zoals jij het doet, kan het ook. Ik heb nooit gestudeerd, maar heb daar geen spijt van. Al had ik graag piano kunnen spelen. Als ik liedjes schrijf, ben ik altijd afhankelijk van anderen. Ik neurie het voor op een bandje en dan speelt iemand het voor me. Vroeger was ik onbezonnen, met de jaren ben ik langer over de dingen gaan nadenken. In mijn begintijd als komiek was het credo: als ze maar lachen, dan is het goed. Maar humor gaat altijd ten koste van iets of iemand. Naarmate ik ouder werd, dacht ik steeds vaker: laat ik die grappen niet meer maken, daar beledig ik misschien mensen mee. Sommigen vinden dat onzin, omdat het onder de vrije meningsuiting zou vallen. Ik ben heel erg voor vrije meningsuiting, maar wel tot op zekere hoogte. Je hoeft een ander niet persoonlijk te beledigen, ook al ben je het met hem oneens.”

Rechtvaardigheid
“Er staan veel te lage straffen op ernstige delicten, vind ik. Ik ben toch een beetje van ‘oog om oog, tand om tand’. Als het bewezen is, hè? Als ze de gek die in die homoclub in Orlando 49 mensen heeft doodgeschoten levend hadden gepakt, had hij van mij de doodstraf mogen krijgen. Het moet wel heel zeker zijn dat iemand iets ergs heeft gedaan, wil je hem de doodstraf geven, maar dat is in dit geval wel zo, lijkt me. Martin en ik zijn naar de herdenking van de slachtoffers bij het Homomonument geweest. Ik sta niet op de barricade voor homorechten, maar het thema gaat me wel aan het hart. Ik denk dat het wat betreft homoseksualiteit in ons land meer goed gaat dan slecht. Het is veel opener geworden. Vroeger hadden homokroegen nog een dichte deur en moest je aanbellen als je naar binnen wilde. Nu hebben ze een groot raam waarachter je iedereen ziet zitten. Mensen weten nu ook wat het is. Vroeger dachten ze: homofielen en pedofielen, dat is hetzelfde. Ik heb geluk gehad dat mijn ouders me nooit een strobreed in de weg hebben gelegd toen ik homofiel werd. Of nou ja, toen ik erachter kwam dat ik zo was. Ze hebben er nooit naar gevraagd, het ging allemaal heel organisch. Ik nam gewoon jongens mee naar huis en dat werd voor kennisgeving aangenomen, alsof het heel normaal was. In die tijd werd daar meestal anders over gedacht. Ik kwam jong in de artiestenwereld terecht, waar het ook zeer geaccepteerd was, maar als je destijds een kantoorbaan had of in de fabriek werkte, was dat een ander verhaal. Zelf heb ik nooit moeilijkheden gehad, op straat ben ik nog nooit nageroepen. Maar het is ook niet het eerste waarmee mensen mij associëren. Ze denken eerder: dat is die halvezool van tv met dat rare hoedje, die heeft geen seksleven (lacht). Soms doe ik mee aan een evenement rond homoseksualiteit, zoals de Gay Pride. Ik zit in de jury die de mooiste boot moet uitkiezen. Natuurlijk komt er bloot langs, en dat mag ook best, maar dat wordt door de media jammer genoeg te veel uitvergroot. Het overgrote deel van de parade bestaat uit boten met groepen, bedrijven en organisaties zoals de politie, die een statement maken. Want homoseksualiteit is geaccepteerder dan vroeger, maar nog niet voor de volle honderd procent.”

‘Ik ben heel erg voor vrije meningsuiting, maar wel tot op zekere hoogte. Je hoeft een ander niet persoonlijk te beledigen, ook al ben je het met hem oneens.’

Heel Holland bakt is vanaf 4 september elke zondag om 20.20 uur bij Omroep Max op NPO 1. De nabeschouwing van het bakprogramma, Smaakt naar meer!, is vanaf 7 september om 22.15 uur te zien op NPO 1. 19 oktober staat André weer in het DeLaMar Theater in Amsterdam met The sunshine boys. Zijn cd Van Duin zingt Sonneveld ligt 4 november  in de winkel.

M38-Cover1Dit is een gedeelte uit het interview met André van Duin. Het volledige artikel  lees je in Margriet 38 (2016). Dit nummer nabestellen? Dat kan bij Tijdschrift365.nl of koop het artikel op Blendle.

 

Interview: Bas Maliepaard, fotografie: Bart Brussee, visagie & styling: Nicolette Brønsted.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant