null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Amber (38) over coronamaatregelen thuiszorg: ‘We mogen mensen drie weken niet douchen’

De maatregelen die worden getroffen vanwege het coronavirus hebben op allerlei vlakken grote gevolgen. Amber* (38) uit Midden-Limburg werkt in de thuiszorg en vertelt aan Margriet.nl hoe het coronavirus haar werk beïnvloedt.

“Je wilt er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mensen niet ziek worden.”

Thuiszorg

Amber werkt al negentien jaar als verzorgende in de thuiszorg. Ze gaat bij mensen langs om hen te helpen met allerlei dingen: van douchen tot wonden verzorgen en van insuline spuiten tot steunkousen aan- en uittrekken. Haar zeventien vaste cliënten zijn allemaal boven de 65 jaar en zijn kwetsbaar; ze hebben ziektes als COPD, diabetes of hartfalen. Tot gisteren heeft ze hen de zorg verleend zoals ze dat altijd deed, maar er moesten strenge maatregelen getroffen worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

'In de steek laten'

“We hebben verschillende mensen moeten bellen om alle zorg af te zeggen die niet noodzakelijk is. Douchen doen we bijvoorbeeld niet meer.” Voor iemand die normaliter één keer per week gedoucht wordt, betekent dat dus drie weken geen zorg. “Natuurlijk lijden ze eronder, maar ze gaan er niet dood aan. Daarom valt het nu onder 'niet noodzakelijk'. Op dit moment moeten we wel, als we het risico willen indammen, maar het is één van de moeilijkste beslissingen ooit. Het voelt als in de steek laten.”

Noodzakelijk

Stomazorg en insuline spuiten zijn voorbeelden van noodzakelijke dingen die Amber wel moet blijven doen. Bij de mensen waar ze nog komt trekt ze handschoenen aan, doet ze een mondkapje voor en raakt ze deurklinken niet aan. Haar uniformjasje wast ze elke dag. Ook geeft ze mensen (uiteraard) geen hand meer, en kan een knuffel of schouderklopje momenteel ook niet.

Telefonisch contact

Amber houdt telefonisch contact met cliënten die ze momenteel niet kan zien. “Het sociale praatje is heel belangrijk voor de mensen, dus we blijven ze vragen of het goed met ze gaat en of ze ergens tegenaan lopen.” Amber legt uit dat de maatregelen in ieder geval tot 6 april gelden. Tot die tijd moeten de cliënten waar ze niet naartoe kan zichzelf zien te verzorgen of moet een familielid te hulp schieten. Wat er daarna gaat gebeuren, weet ze nog niet.

Lees ook:

11x zo gaan júllie om met het coronavirus

Bezorgd

De meeste cliënten reageren begripvol. Wel zijn ze allemaal bezorgd. “De afgelopen tijd was ik wat langer bij ze om het er met ze over te hebben. ‘Kan ik nog naar mijn familie toe?’ en ‘Wat moet ik doen als de winkels dichtgaan?’ zijn vragen die hen bezighouden. Je probeert ze gerust te stellen, maar niemand weet hoe dit gaat lopen.”

Man in risicogroep

Zelf is Amber niet bang om ziek te worden, ook al heeft ze voor haar werk veel lichamelijk contact (gehad) met mensen. “Als ik het krijg, krijg ik het. En die mensen hebben gewoon hulp nodig. Er zijn echter wel risico’s, want mijn man is ziek. Maar ik kan ook ziek worden als in de supermarkt iemand naast me hoest, dat hoeft niet per se op de werkvloer te gebeuren.”

Vier kinderen

Ambers man heeft een niertransplantatie gehad en zit momenteel thuis met hun vier kinderen (4, 11, 12 en 14). Een aantal van hen krijgen via een webcam les, anderen hebben tot en met het eind van de maand huiswerk opgekregen. “We proberen thuis een dagindeling aan te houden en komen de deur alleen uit om naar de supermarkt te gaan. We houden ons aan de richtlijnen en meer kunnen we momenteel niet doen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

* De naam van de geïnterviewde is om privacyredenen gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Kirsten ZijderveldGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden