MT19 M19 relaties hey mama Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer en Carmen Zomers.
Beeld Ester Gebuis. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer en Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Als we elkaar te lang niet zien, voelt het alsof ik me echt moet opwarmen aan haar bijzijn’

De band tussen Maria Nerwa (29) en haar pleegmoeder Wilma van Goor (61) is heel bijzonder. “Dankzij Wilma ken ik het familie­gevoel. Zij heeft me een wereld laten zien die ik niet kende en daar ben ik haar voor altijd dankbaar voor.”

Maria: “Ik was veertien toen ik uit huis werd geplaatst. Ik kwam bij Wilma en Louis terecht, waar ik aanvankelijk twee weken zou blijven, maar dat werden een paar maanden. Toen de rust leek teruggekeerd, ging ik terug naar huis waar het uiteindelijk toch weer misging. Daarna volgden periodes van begeleid wonen, op kamers en samenwonen met mijn toenmalig vriendje toen ik achttien werd.”

“Dat ging helemaal fout en ik ben weggelopen. Ik was helemaal alleen, had geen idee meer hoe verder en er was niks van me over. In mijn oude telefoontje had ik Wilma’s nummer ­altijd bewaard. Beschaamd belde ik of ze mij met mijn spullen in dertien vuilniszakken naar het adres wilde brengen waar ik een nacht mocht overbruggen. In no time was ze er. ‘We zouden al uit eten gaan, dus ga eerst maar gezellig mee,’ zei ze. Het was zo fijn om ze weer te zien. Bij het toetje vroeg Wilma: ‘Waarom blijf je niet bij ons?’ Ik had daar niet eens van durven dromen, maar was zo opgelucht. Bij hen had ik weer een thuis.”

Gewoon proberen

“Wilma liet mij de wereld zien, proeven en ontdekken. ‘Gewoon proberen! Dan stoot je maar een keer neus,’ zei ze vaak. Ik moest van haar een dagbesteding hebben. Ze stuurde me letterlijk op pad om bij het eerste de beste verzorgingshuis op de hoek te gaan helpen. En zo groeide ik van een kind dat was weggestuurd van de middelbare school naar een jonge vrouw met vier diploma’s op zak.”

“Dat ik in de zorg werk en zo ondernemend ben, heb ik van Wilma afgekeken. Vakanties, maar ook de liefde voor dieren en voor lekker eten; voor mij was het allemaal nieuw. Wilma nam me overal in mee. Ze is de stabiele factor in mijn leven. Bij haar mag ik zijn wie ik ben. Of ik nu verdrietig ben of vrolijk, of het gaat over problemen of over seks, ik kan met alles bij haar terecht. Ze heeft me geleerd om trots te zijn op mijn lichaam. Als we elkaar te lang niet zien, voelt het alsof ik me echt moet opwarmen aan haar bijzijn. Winkelen, naar de sauna, wandelen met de honden, allemaal fijn, maar gewoon bij haar zijn is al genoeg.”

M19 MT19 hey mama relaties Beeld

Maria: jurk, sandalen (Zara ), wit shirt (H&M). Wilma: pak (Zara), sneakers (Adidas), blouse (Vila).

We laten elkaar nooit meer los

“Zo veel liefde als zij heeft voor al haar pleegkinderen is bewonderenswaardig. In haar grote hart is ruimte voor ons allemaal. Je moet als pleegkind zo’n geluk hebben met waar je terechtkomt en dat ik in de armen van Wilma ben gevallen, maakt me een enorme bofkont. We laten elkaar nooit meer los. Als zij of Louis later zorg nodig hebben, ben ik er voor hen zoals zij er altijd voor mij zijn. Dat is onze ­afspraak. Ze maken dan net als vroeger weer een kamertje voor me vrij.”

Wilma: “Als Maria binnen komt waaien, knijpt ze me bijna fijn met haar knuffels. Alles is puur en groots aan haar. Louis en ik hebben er een prachtige dochter voor het leven bij gekregen. We nemen altijd al onze pleegkinderen op in ons gezin en maken geen onderscheid tussen onze biologische- en onze pleegkinderen. Iedereen hoort erbij en mag zelf bepalen of het contact na hun tijd bij ons blijvend is.”

“Toen Maria ons belde of we haar wilden ophalen, zeiden we meteen tegen elkaar: ‘Als ze wil, blijft ze eerst lekker bij ons, daarna zien we wel.’ Met de grote rugzak die ze meedraagt uit haar verleden heeft ze zich ontwikkeld tot een mooie, krachtige vrouw die haar eigen bewuste keuzes maakt. Dat wij daar niet alleen eerder onderdeel van waren, maar dat ook nu nog steeds mogen zijn, is de slagroom op de taart. Maria zit in mijn hart en het is een groot geluk dat dat andersom precies zo is.”

Caroline van MourikEster Gebuis. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer en Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden