Brenda en Devin  Beeld Brenda Schaaper
Beeld Brenda Schaaper

PREMIUM

Als je kind 'anders' is: moeder en ervaringsdeskundige Brenda deelt haar verhaal (en tips)

Er moet breder gekeken worden dan alleen naar pesten op school, zegt de kinderombudsvrouw. Ook buiten school vallen kinderen nog te vaak ten prooi aan pestkoppen. Brenda Schaaper is moeder van Devin (15). Haar kind is non-binair en weet hoe het is als je kind wordt gepest en geen aansluiting kan vinden in de groep.

Zij vertelt haar verhaal en geeft tips hoe je als ouders je kind het beste kunt helpen in deze situatie.

Non-binair

Brenda vertelt dat Devin 13 jaar was toen haar kind vertelde dat het non-binair is. “Devin had veel filmpjes op YouTube gezien, waarin non-binaire mensen uitlegden hoe zij zich voelden. Devin herkent zich daarin. Nu is hen 15 jaar en het klopt ook wel. Devin draagt jongenskleding, maar heeft ook lang haar, lange nagels, loopt vaak op hakken en draagt soms een jurk.”

Prinsessenjurk

Toch merkte Brenda vanaf de kleuterklas al dat Devin anders was dan andere kinderen. “In de kleuterklas was er nog geen probleem, want daar mag je nog anders zijn. Hen liep graag in een prinsessenjurk en hield van theater en dansen.” Maar vanaf groep 3 begon het pestgedrag en liep Devin vaak alleen rond. “We zijn vaak naar de school geweest om situaties te sussen. In groep 7/8 zijn we verhuisd naar West-Friesland. Toen is Devin naar een andere basisschool gegaan.”

Op de nieuwe basisschool is Brenda samen met de kinderen uit de klas van Devin in gesprek gegaan. “Ik vroeg toen onder andere aan de kinderen: wat vind je ervan als een jongen nagellak draagt? Dat werd gelukkig goed opgepakt. We zaten er ook bovenop. Hen heeft daar twee fijne jaren gehad.”

Pesten

Eenmaal op de middelbare school ging het toch weer mis en begon het pestgedrag opnieuw. “De school waar Devin heen ging, hadden we uitgekozen, omdat daar ook veel aandacht werd besteed aan het feit dat kinderen anders mogen zijn. Alleen als er verder geen kinderen zijn die ook anders zijn, dan kun je nog de beste intenties hebben, maar dan ontkom je er niet aan.”

Het pestgedrag ging van kwaad tot erger. “Hen wilde naar een halloweenfeest van de school. We werden gebeld en toen werd er verteld dat Devin beter niet kon gaan, omdat ze de veiligheid van hen niet konden garanderen. Dat was erg heftig. Ik ben toen uiteindelijk meegegaan samen met een vriendin en we deden alsof we leraren waren.”

‘De hele wereld tegen mijn kind’

Ondanks al deze nare gebeurtenissen is Brenda blij dat Devin ‘zijn rug recht heeft’ en niet wijkt voor dit soort momenten. “Je gaat een keer denken dat de hele wereld tegen jouw kind is, maar dat is niet zo. Het is gewoon een groep mensen die het niet willen en kunnen begrijpen.”

Toch gaat dit met vallen en opstaan, zegt Brenda. “Uiteindelijk is Devin naar een andere middelbare school gegaan en dat gaat redelijk. Hen wordt nog steeds regelmatig uitgescholden en getreiterd. Alleen is hen nu op een leeftijd dat hen niet alles meer bespreekt met ons, maar gelukkig heeft hen op school een vertrouwenspersoon waar hen mee kan praten.”

Camping ‘paradijsvogels’

Dat haar kind moeilijk aansluiting kon vinden en het gevoel had dat er niemand zoals hen was, zette Brenda aan het denken. “Devin kwam twee jaar geleden terug van een paar dagen theaterkamp. Ons kind was zo gelukkig en had zoveel zelfvertrouwen. Hen vertelde dat het voelde alsof hen helemaal zichzelf kon zijn. Toen dacht ik: dit is het. Het feit dat je begrepen en erkend wordt. Ik moet iets organiseren waar mijn kind andere gelijkgestemden kan vinden.”

Brenda besloot de gok te wagen en te investeren in een kampeervakantie, speciaal gericht op kinderen uit de LHBTIQ+-gemeenschap, hun broertjes en zussen en hun ouders. “Ook ouders gaan door verschillende stadia. Denk aan angst, schaamte, vrienden die je niet begrijpen en het onbegrip vanuit de maatschappij. Het is daarom fijn voor andere ouders als zij ook gelijkgestemden ontmoeten.”

Het eerste vakantieweekend voor de LHBTIQ+-gezinnen is van vrijdag 29 juli – maandag 1 augustus. Meer weten over deze kampeervakantie? Ga dan naar Moederenzo, de website van Brenda en Devin.

Tips voor ouders

Een plek zoeken voor je kind waar het gelijkgestemden kan vinden, is dan ook meteen het eerste advies van Brenda aan ouders die in dezelfde situatie zitten. “Op deze plekken kan je kind opladen en beseffen: er zijn meer kinderen net zoals ik. Ik ben niet de enige, dat is erg belangrijk.”

Verder is het volgens Brenda ook belangrijk om achter je kind te blijven staan. “Je komt als ouders onder druk te staan, maar probeer jouw angsten niet te projecteren op je kind. Ik had ook angst dat Devin in elkaar geslagen zou worden, maar op zo’n manier leven heeft geen zin. Ik heb het proberen los te laten. Je moet proberen je kind zoveel mogelijk vertrouwen te geven. Geef je kind het gevoel dat het er mag zijn.

Als laatste is het volgens Brenda ook belangrijk om aansluiting te houden met je kind. “Je mag het moeilijk vinden en verdrietig zijn. Alleen probeer niet jouw sociale karakter te projecteren op je kind. Dat heb ik vooral geleerd. Wat wil mijn kind? Dat is belangrijk”, aldus Brenda.

Sanne van De WeteringBrenda Schaaper

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden