null Beeld

‘Als je je laat gelden, word je als vrouw al snel een bitch genoemd’

Annette hoopt dat Femke Halsema aardig genoeg is om burgemeester van Amsterdam te zijn. En onaardig genoeg als dat nodig is. Ze heeft de pech dat ze de populaire en aardige burgemeester Van der Laan opvolgt. Bovendien is ze een vrouw, dus dan wordt er nogal wat van je verwacht, qua aardig zijn.

IJskonijn

"Een grote krant vroeg zich al af of ‘het ijskonijn kon smelten.’ Dat was niet aardig bedoeld, hoewel ik persoonlijk gevleid zou zijn wanneer iemand me een ijskonijn zou noemen. Ik zou dat stoer vinden, want ik ben meestal veel te aardig.

Na de benoeming van Femke Halsema ging het daar meteen over: aan de ene kant of ze wel aardig was en in één adem door of ze daarnaast wel voldoende bestuurlijke en leiderschapskwaliteiten had. Dus ze moet zowel aardig zijn als krachtig kunnen optreden. Maar als je je laat gelden, word je als vrouw al snel een bitch genoemd. Of een ijskonijn.

Altijd aardig

Ik zou dat nooit kunnen combineren: aardig zijn als het kan en onaardig en streng als het moet. Ik wil eigenlijk altijd aardig worden gevonden. Niet eens alleen maar door de mensen die ik zelf aardig vind, nee, liefst door iedereen. Maar ik zou dan ook nooit burgemeester van Amsterdam kunnen worden, niet van Maastricht, en niet eens van het dorp waar ik vandaan kom.

Te vaak ja zeggen

Ik ben dus bijna altijd aardig. Dat is geen verdienste, maar een gevolg van opvoeding en gebrek aan moed. Want van binnen ben ik natuurlijk helemaal niet zo aardig. Je zou eens moeten horen wat ik denk. Maar dat zeg ik niet.

Aardig willen zijn, heeft zeker niet alleen maar voordelen, ook al dacht mijn moeder, die echt het beste met me voorhad, dat je als meisje daarmee het verst zou komen. Je komt inderdaad een heel eind, ik mag niet klagen, maar het gaat niet vanzelf. Aardig gevonden willen worden, leidt er bijvoorbeeld toe dat ik te vaak ‘ja’ op iets zeg. Niet omdat ik iets wil, maar omdat het me wordt gevraagd. Ik sluit ook niet uit dat sommige mensen juist geïrriteerd raken van iemand die altijd, nou ja meestal, aardig is. Nee, om de top te bereiken is aardig zijn niet genoeg.

Succes, namens alle vrouwen

Onaardig zijn als het nodig is, vraagt bovendien steeds meer moed in een tijd waarin iedereen vindt dat hij alles eerlijk moet kunnen zeggen, live of via social media. Want vrije meningsuiting, dus. Elk onhandig woord levert een rel op, want er blijkt altijd wel iemand gekwetst. Eigenlijk durf ik alleen maar thuis onaardig te zijn, tegen mijn man. Want die blijft me desondanks leuk vinden.

Maar, zoals gezegd: ik zou dan ook nooit burgemeester kunnen worden, zelfs niet van een klein dorp. Ik ben blij dat jij het doet Femke. Namens alle aardige vrouwen van Nederland: succes."

null Beeld

Annette Heffels is psychologe. Ze is getrouwd en heeft een zoon, twee dochters en een kleinkind.

Fotografie | Ester Gebuis, iStock

Styling | Odette Simons en nicky groenewoud (assistent)

Visagie | Tirzah Waasdorp

Ook leuk en interessant om te lezen

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden