null Beeld Petra Hoogeburg. Styling: Karin van der Knoop. Haar en make-up: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogeburg. Styling: Karin van der Knoop. Haar en make-up: Astrid Timmer.

PREMIUM

‘Als ik down ben en naar een repetitie van het gospelkoor geweest ben, voel ik me weer helemaal opgeladen’

Yoice Rijken (70) is gepensioneerd hulpverlener. Maar al is ze ­gepensioneerd, bij haar is er never a dull moment. Yoice begeleidt groepen met een mentale beperking, en als ze niet in de ­keuken staat om roti of Surinaamse pom voor haar kinderen en kleinkinderen te maken, zingt ze zielsvol en veel in een Black American Gospelkoor.

“Het geloof is heel belangrijk voor mij. Als ik in een dip zit of verdrietig ben, geeft het mij houvast. Ik ga alleen niet naar een kerk. Dat hoeft van mij niet. Ik beleef het geloof op mijn manier. En dat is via black gospel. Ik wilde heel graag zingen en zocht een black gospelkoor. Had me ingeschreven voor een workshop, liep naar binnen en sprak de bassist aan, de enige donkere persoon. Verder zag ik alleen maar blanke mensen. Ik vroeg hem waar het koor was. Hij zei droogjes: hier. (lachend) “Ik had donkere mensen verwacht maar zag alleen blanke mensen. Maar ik ben niet weggegaan hoor. Ik zeg eerlijk dat ik er niet veel vertrouwen in had, maar toen ze gingen zingen kreeg ik kippenvel. Sindsdien zing ik in dit koor. Alweer bijna een kwart eeuw. Als ik down ben en naar een repetitie van het gospelkoor geweest ben, voel ik me weer helemaal opgeladen.”

Nog steeds aan het werk

“Werken met mensen geeft mij eenzelfde ­voldoening. Ik ben dan wel gepensioneerd, maar ik werk nog steeds. Naast dat ik buddy ben voor oudere mensen die op zichzelf wonen, werk ik ook als maatschappelijk werker met groepen. Dat kunnen mensen zijn met een verstandelijke handicap of met al dan niet aangeboren hersenletsel. Ik voer gesprekken met ze of we koken samen en ondertussen doen zij hun verhaal. Onlangs vroeg iemand of ik met haar wilde joggen, toen zijn we een uur gaan joggen. Of we wandelen samen.

null Beeld

Luisterend oor

“Ik vind het fijn als iemand die het moeilijk heeft erover wil praten. Het is zo mooi, als je een luisterend oor kunt bieden. Je hoeft geen advies te geven. Alleen maar iemand serieus nemen en dat is wat ik soms mis in deze samenleving. Ik vind dat heel belangrijk, aandachtig luisteren in plaats van te vragen hoe het gaat, maar wel halverwege het antwoord afhaken. Hier leef ik voor. En het maakt mij blij. Mijn omgeving zegt soms dat ik het te druk heb. Ja, ik heb het ook druk, maar mijn werk houdt mij jong. Laatst vroeg een collega naar mijn leeftijd en toen ik zeventig zei, viel ze bijna van haar stoel. Ik denk dat ik nog een jonge ­uitstraling heb doordat ik bezig blijf. Als ik niets zou doen, ben ik nergens meer. Dit is voeding voor mijn hart. Weet je hoe fijn het voelt om iets voor iemand te betekenen?”

Pak (Arket), blouse, schoenen (Zara).

Carmen M. NelsteinPetra Hoogeburg. Styling: Karin van der Knoop. Haar en make-up: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden