null Beeld Istockphoto.
Beeld Istockphoto.

PREMIUM

‘Als hij nog iets uit te zoeken heeft met die vrouw, wil ik hem daar de ruimte voor geven, maar ik weiger te geloven dat het stuk is tussen ons’

Dat Philip (54) verliefd is geworden op een ander zag zijn vrouw Myrthe (51) totaal niet aankomen. Zij gelooft nog in hun relatie, hij heeft daar zo zijn twijfels over.

In relatietherapie met Annette Heffels praten ze erover.

MT13 M13 relatie therapie Beeld

Myrthe:

“Ik begrijp niet wat Philip bezielt. Ik denk dat hij het zelf ook niet weet. Het zal wel een midlifecrisis zijn. Hij was al een tijdje heel afwezig, raakte me nauwelijks meer aan en was veel weg naar onduidelijke afspraken voor zijn werk. Ik weet het, het klinkt als een cliché, maar toen ik hem vroeg of hij soms een geheime liefde had, was ik ervan overtuigd dat hij zou zeggen dat dat natuurlijk niet zo was. Ik ging ervan uit dat Philip en ik bij elkaar hoorden en samen oud zouden worden. Eigenlijk was mijn vraag meer bedoeld als een soort grap met misschien wel een serieuze ondertoon. Maar hij reageerde totaal anders dan ik had verwacht. Hij zei dat hij verliefd was geworden op iemand die hij via het werk had ontmoet, dat het al een hele tijd aan de gang was en dat hij niet zonder haar kon. Hij begreep dat dit voor mij iets was waar ik niet mee kon leven en dus had hij besloten om bij mij weg te gaan en te onderzoeken wat deze vrouw voor hem betekende.”

Zó kwetsend en onwaar

“In eerste instantie was ik niet eens boos. Ik nam het ook niet echt serieus, omdat dit totaal niet bij Philip past. In die trant heb ik ook gereageerd. Ik heb gezegd dat hij dit niet kon doen, dat we erover moesten praten en dat we er samen wel uit zouden komen. Hij kon mij dit en onze kinderen niet niet aandoen. Hij antwoordde dat hij er al heel veel over had nagedacht en dat hij op deze manier niet verder kon. Hij was zich er de laatste maanden van bewust geworden dat wij weinig meer deelden samen en dat we langs elkaar heen leefden. Bij deze vrouw voelde hij weer dat hij werd uitgedaagd en dat hij echt lééfde. Ik vond dat als zó kwetsend en zó onwaar.”

Het ideale gezin

“Natuurlijk is een relatie anders als je, zoals wij, al 25 jaar samen bent, maar wij hadden wel degelijk een goede relatie en praatten overal over. Iedereen die ons kent begrijpt hier ook niks van. Vrienden en familieleden reageren echt stomverbaasd als ze het horen. In hun ogen vormden wij het ideale gezin. Na de eerste schok heb ik gepraat, gehuild, gesmeekt en geschreeuwd. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij een vergissing beging en dat we hulp moesten zoeken. Want ik hou nog van hem en ik weet zeker dat hij ook nog van mij houdt, maar dat het echt gaat om een tijdelijke verstandsverbijstering. Ik wil vechten voor mijn huwelijk. Als hij nog iets uit te zoeken heeft met die vrouw, wil ik hem daar zelfs de ruimte voor geven, maar ik weiger te geloven dat het stuk is tussen ons.”

MT13 M13 relatie therapie Beeld

Philip:

“Ik ben meegekomen naar deze therapie omdat ik Myrthe duidelijk wil maken dat ik echt wel mijn best wil doen om te onderzoeken of er nog iets is tussen ons. Maar dan moet mijn gevoel voor haar wel terugkomen en eerlijk gezegd geloof ik daar niet meer in. Wij zijn, meer dan liefdespartners, vooral een gezin met twee kinderen van wie we beiden heel veel houden. We hebben allebei onze baan en zijn daar heel druk mee. We zijn een goed team, dragen beiden de zorg voor de taken thuis. We hebben veel vrienden, een mooi huis, een goed inkomen... Aan de buitenkant ziet het er prima uit. Maar voor mij voelt het al langer leeg, omdat wij nog maar weinig samen hebben, als partners. Myrthe had daar waarschijnlijk ook niet zo’n behoefte aan. Voor haar is onze vrije tijd en zijn de vakanties voor de kinderen. Ze wil dan het liefst dingen samendoen als gezin. Ik denk dat we de laatste paar weken, sinds ik heb gezegd dat ik een andere relatie heb, meer écht hebben gepraat dan in de drie jaren daarvoor. Daarvoor praatten we wel, maar altijd over de kinderen of het werk. Nooit over hoe we ons voelden tegenover elkaar. “

Blijven voor de kinderen

“Voor Myrthe is het feit dat we dat nu wél hebben gedaan en samen hebben gehuild omdat dit zo fout is gelopen een bewijs dat het anders kan. Dat we elkaar weer kunnen terugvinden. Maar als ik eerlijk ben, zou de enige reden voor mij om te blijven zijn dat ik me het verdriet van de kinderen zo aantrek. Hun reactie toen we vertelden dat we problemen hadden, vond ik hartverscheurend. We konden het niet langer verborgen houden voor hen, want ze zagen natuurlijk ook hoe verdrietig Myrthe was. Vooral Jasmijn heeft vreselijk gehuild en gezegd dat ze echt niet om de beurt bij mij en bij Myrthe wilde wonen als wij zouden gaan scheiden. Dat ze dan bij mama wilde wonen.”

Totaal overstuur

“Omwille van de kinderen zou ik het nog wel willen proberen, maar ik vraag me af of dat uiteindelijk voor hen beter is. Het is niet het beeld dat ik hun wil geven van een relatie. Daarbij speelt de relatie die ik met die andere vrouw heb ook een rol. Myrthe zegt dan wel dat ze me de ruimte wil geven om uit te zoeken wat zij voor mij betekent, maar ik weet en merk nu al dat ze dat niet kan. Ze is totaal overstuur als ze niet weet waar ik ben of als ik bij Susan, zo heet ze, ben geweest. Ik begrijp dat ook en heb gezegd dat ik Susan voorlopig niet zal zien. Maar ik merk ook dat me dat heel zwaar valt.”

MT13 M13 relatie therapie Beeld

De therapie

Zelfs zonder dat Philip zijn twijfels over de relatie zou hebben uitgesproken, was voor mij duidelijk dat hij eigenlijk zijn besluit al had genomen. Dat besluit bleek uit de afstand die hij van Myrthe nam toen ze plaatsnamen op de grote bank in mijn kamer. Hij ging aan het uiteinde van die bank zitten, terwijl Myrthe meer naar het midden, naar hem toe, schoof. Op momenten dat Myrthe het woord deed, reageerde hij op geen enkele manier op haar emotie, keek haar nauwelijks aan en stak geen troostende hand naar haar uit toen ze moest huilen. Op mijn vraag of hij nog wel heil zag in therapie, of misschien zijn huwelijk vooral op een fatsoenlijke manier wilde afronden, leek hij geen duidelijk antwoord te willen of te kunnen geven. Hij wilde wel zijn relatie redden, maar wist niet of hij het kon.

Verdriet van een scheiding

Misschien had ik langer moeten doorvragen en zou ik dan eerder tot de conclusie zijn gekomen dat hij geen heil meer zag in therapie. Maar de hoop die ik voelde bij Myrthe maakte dat ik toch instemde met een aantal gesprekken om te onderzoeken of de relatie deze crisis zou kunnen overleven. Waarschijnlijk speelde ook een rol dat ik weliswaar weet dat relatietherapie kan leiden tot de conclusie dat de liefde tussen partners onherstelbaar beschadigd is, maar dat een echtscheiding toch ook altijd een ramp is en veel verdriet veroorzaakt bij ouders en kinderen. Ook bij de ouder die besluit weg te gaan.

Weinig affectie

Bij Myrthe en Philip bleek al snel dat er van zijn kant nog maar weinig affectie was en weinig motivatie om de relatie te herstellen. Hij had zijn besluit al eerder genomen, maar durfde dit alleen niet zo duidelijk te zeggen. Myrthe putte hoop uit zijn onduidelijkheid en probeerde hem ervan te overtuigen dat hij nog van haar hield. Je kunt echter niemand dwingen tot gevoelens. Je kunt vragen om ander gedrag en je kunt gedachten onderzoeken op waarheid en dan bijstellen, maar je kunt gevoel niet op verzoek veranderen.

Samen ouders blijven

Omdat de vaagheid van Philip Myrthe in een toestand van ontkenning hield, ben ik na een paar tot niets leidende gesprekken door gaan vragen naar wat Philip voelde en wilde. Daardoor werd duidelijk dat hij niet koos voor zijn huwelijk. Myrthe bleek beter om te kunnen gaan met die afwijzing en haar verdriet daarover dan met de onzekerheid van de afgelopen maanden. Ze bracht zelfs de kracht op om in het belang van haar kinderen de scheiding op een rustige en zelfs vriendschappelijke manier af te wikkelen. Beide ouders praatten respectvol over elkaar en konden op een goede manier samen ouders blijven. Ze hadden dan misschien een minder goed huwelijk dan Myrthe dacht, maar ze waren in staat hun echtscheiding goed af te wikkelen.


Namen en sommige omstandigheden zijn om privacyredenen veranderd.

Annette HeffelsIstockphoto.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden