Alie (65) bespaart op energie door elke dag koud te douchen en alleen de verwarming aan te doen wanneer er bezoek komt. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Alie (65) doet alleen de verwarming aan als er bezoek komt: ‘Dat bespaart ontzettend veel energie’

Hoeveel geld ben je kwijt aan energie en wat doe je om de kosten te drukken? Dat vroegen we aan Alie Lanooij (65) uit Nijmegen. Ze doucht elke ochtend met koud water en de verwarming gaat alleen aan als er bezoek komt.

De energieprijzen knallen door het plafond en dat voelen we allemaal in onze portemonnee. Net als veel andere Nederlanders probeert Alie daarom zuiniger te leven.

Woonsituatie

Alie woont dicht bij het stadscentrum van Nijmegen, in een gehuurde eengezinswoning van 84 m2 met energielabel B in de wijk Bottendaal. Ze heeft een latrelatie met Frank, drie volwassen dochters en een kleindochter van anderhalf op wie ze een dag per week past. Ook werkt ze vier dagen in de week als activiteitenbegeleidster van mensen met een verstandelijke beperking.

Haar woning is op dit moment redelijk geïsoleerd. “Maar niet geweldig. Ik woon tussen twee huizen in die flink stoken, dat is qua verwarming wel ideaal. Verder heb ik dubbele beglazing, maar geen zonnepanelen. Die zou ik wel graag willen.”

Energierekening verdubbeld

Wat is ze kwijt aan energie? “Afgelopen zomer betaalde ik nog een voorschot van € 70 bij Green Choice, maar dat is omhooggegaan naar € 140. Daarnaast is mijn vaste energiecontract kortgeleden omgezet in een variabel contract. Ik leef energiezuinig, dus ik denk dat ik met dat voorschot ruim uitkom.”

Omdat Alie vier dagen per week werkt en één dag per week op haar kleindochter past, is ze veel van huis. Ook gaat ze geregeld de deur uit om tango te dansen. “Dat scheelt in de energiekosten. Als ik ’s avonds dan wel een keer alleen thuis ben, ben ik erg zuinig. Dat is inmiddels bijna een sport geworden.”

Alleen de verwarming aan als er bezoek komt

Alie doet thuis nooit de verwarming aan als ze alleen is. “Als ik lekker warm op de bank wil kruipen, pak ik er gewoon een elektrische bovendeken bij. De verwarming gaat wél aan als mijn vriend of familie langskomt, maar voor mezelf doe ik dat niet. Dat vind ik niet ‘zielig’, want zo’n elektrische deken is hartstikke warm. En als ik naar bed ga, maak ik - lekker ouderwets - een warme kruik voor mezelf. Die leg ik aan het voeteneinde en binnen de korste keren is mijn bed dan heerlijk warm.”

Op deze manier bespaart ze veel geld, maar ze wil vooral de wereld op een goede manier achterlaten voor volgende generaties. “Zodat mijn kleindochter in een leefbare wereld opgroeit. Dat is voor mij een belangrijke reden om zuinig om te gaan met energie en water.”

Koud douchen

Om energie te besparen doucht Alie sinds de energiecrisis bovendien elke ochtend met koud water. “Dat klinkt misschien heftig, maar ik vind het lekker. Het helpt me ook om fris wakker te worden, want ’s ochtends ben vaak een beetje klam en bezweet: wellicht zijn dat de naweeën van de overgang.”

Ook in de keuken let Alie op haar energieverbruik. Een paar jaar geleden kocht ze een energiezuinige koelkast met energielabel A. “Dat scheelt enorm in de energiekosten. Een oude koelkast vreet vaak veel stroom, helemáál als de rubbertjes bij de deur na een tijd vergaan.”

Alie is er erg alert op dat ze niet veel verspilt. Als ze bijvoorbeeld koffiezet voor zichzelf houdt ze soms wat over. “Zo’n restje kun je weggooien, maar ik geef het liever aan de planten. In koffie zitten voedingsstoffen als kalium en magnesium en daardoor ziet mijn tuin er nu geweldig uit.”

Besparen op boodschappen

Per week geeft Alie ongeveer € 50 uit aan boodschappen. “Daar heb ik voor mezelf meer dan genoeg aan, maar voor bezoek haal ik wel altijd lekkers in huis. Ik koop vaak producten die vanwege de houdbaarheidsdatum zijn afgeprijsd. Ook dat doe ik om verspilling tegen te gaan. En om nog meer bij te dragen aan een betere wereld koop ik ook geen vlees en vis. Op een feestje neem ik heus weleens een bitterbal of toastje met zalm, hoor, maar zelf koop ik het dus niet.”

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden