Alice Grasveld Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd

Alice Grasveld: ‘Door slechte tanden gaan kansarme kinderen niet naar school en blijven ze arm. Daar wil ik iets aan doen’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Alice Grasveld.

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben de oprichter van The Healthy Teeth Foundation. Mijn droom is een wereld waarin ieder kind naar school kan. Nelson Mandela zei terecht: ‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’. Helaas is het zo dat 80% van de kinderen in Afrikaanse sloppenwijken last heeft van tandbederf en dat kiespijn een van de voornaamste redenen is van schoolverzuim, naast diarree. Dus door slechte tanden gaan kansarme kinderen niet naar school en blijven ze vastzitten in de armoedeval.”

“Maar ook in Nederland heeft 74% van de vijfjarige kinderen van moeders met een migratieachtergrond uit achterstandswijken last van gaatjes. Met stichting The Healthy Teeth Foundation doe ik hier wat aan. Met een team van (vaak vrouwelijke) studenten van verschillende disciplines voer ik participatief actieonderzoek uit in arme wijken. Participatief wil zeggen mét de gemeenschap, we doen kwalitatief onderzoek naar de redenen van slechte mondgezondheid bij kinderen en we maken daarna samen met wijkbewoners een preventief actieplan. Dit bestaat dan uit lokale oplossingen en een gesuperviseerd handenwas- en tandenpoetsprogramma op een grote basisschool (om zo veel mogelijk kinderen te bereiken).”

“We hebben tot nu toe projecten gedaan in sloppenwijken in Zuid-Afrika, Kenia en in een achterstandswijk in Nederland (Den Haag). We werken hiervoor meestal intensief samen met lokale organisaties en moeders uit de wijk. We leren ze van alles in ‘train-the-trainer’ workshops. En zij worden vervolgens onze mondgezondheidsambassadeurs.”

Zeep maken

“Gedurende COVID is er nog een extra project bijgekomen: we hebben met behulp van lokale teams (ook weer voornamelijk vrouwen) zestig handenwasstations gebouwd in de sloppenwijken van Nairobi. We laten elke maand een watertruck komen om deze handenwasstations bij te vullen. Ook zijn er workshops georganiseerd om zelf zeep te maken, zodat werkloze vrouwen uit de wijk een inkomen kunnen verdienen. Tijdens mijn recentste reis naar Kenia heb ik die lokale organisaties weer bezocht en training en materialen gegeven om poetslessen te kunnen geven in deze wijken.”

Wat is jouw drijfveer?

“Dat ik de wereld een stukje beter wil maken, vooral voor kansarme kinderen. Je kunt zelf niet bepalen waar je wieg staat. Je hebt geluk als je in een gezin wordt geboren waar mogelijkheden en kansen zijn. Dat is niet iedereen gegeven. Maar mij wel en ik wil iets terug doen.”

Hoe ziet jouw droom eruit (missie)?

“Dat ieder kind in de wereld naar school kan, ongeacht of het nou uit een Afrikaanse sloppenwijk of een Nederlandse achterstandswijk komt. En dat hij of zij zijn of haar talenten kan ontwikkelen. Met simpele oplossingen zoals handen wassen en tandenpoetsen houden we kinderen gezond genoeg om naar school te gaan.”

Waar ben je tot nu toe het trotst op?

“Ik ben het trotst op het feit dat ik mijn eigen stichting heb opgericht. En dat ik, als ik één of twee jaar na het project terugkeer naar een gemeenschap, zie dat de kennis is blijven hangen en de hygiëne is verbeterd. Soms ontvang ik mooie, persoonlijke brieven van lokale partners in de sloppenwijk dat ik ze geholpen heb om leiders te worden in de gemeenschap of dat we samen echt het verschil hebben gemaakt en dat raakt me dan.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Een project van de Dutch Dental Care Foundation (DDC) in 2008 heeft bij mij de liefde en passie voor Afrika doen ontwaken. Zij geven belangeloos en met eenvoudige middelen tandheelkundige hulp, preventie en educatie in Kenia. Daardoor is het balletje gaan rollen. Daarna ben ik Medische Antropologie gaan studeren aan de UvA, heb ik mijn eigen (onderzoeks)projecten uitgevoerd en heb ik uiteindelijk mijn eigen stichting opgericht in 2018. Ook heb ik veel geleerd over de methode participatief actieonderzoek op de Action Research Academy van Seven Senses. Ik werk nog steeds samen met beide organisaties, ik ben net weer terug uit Kenia met DDC.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Jullie lezers kunnen producten zoals nieuwe tandenborstels (liefst bamboe), tandpasta en zeep doneren. Of ze kunnen geld doneren voor onze projecten, daar hebben we vaak nog het meeste aan. Voor alle informatie kun je kijken op de website.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van SantenAangeleverd
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden