Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Alexandra: ‘Toen hadden we nog niets om ons druk over te maken. Maar zij dus al wel’

leren-examen.jpg

Onze jongste dochter zit in de vijfde van de middelbare school en heeft nu al PTA’s (Programma van Toetsing en Afsluiting) die dan meetellen voor haar eindexamen volgend jaar. Logisch dat ze daar zenuwachtig over is! Zou ik ook zijn. Stel je voor zeg.

Ik vond het idee dat ik dat zesde jaar voor alle proefwerken voldoendes móést halen en dat er dan ook nog een centraal examen aankwam, al doodeng! Het is alweer heel lang geleden maar ik herinner het me nog goed. Die zesde dan, de vijfde niet. Toen hadden we nog niets om ons druk over te maken. Maar zij dus al wel.

Beginnen

Voor het hele schooljaar zijn er een aantal van die PTA-periodes gepland. Dat geeft de kinderen veel vrijheid tussendoor, want er hoeft niet zo veel aan huiswerk gedaan te worden. Maar dan moet je wél op tijd beginnen met leren! Schemaatje maken, welk vak wanneer en dan lekker afstrepen. Na wat aanmoediging heeft ze dat schema uiteindelijk heel goed gemaakt, met kleurtjes en precies duidelijk genoteerd wat de leerstof was. Maar ja, dan moet je gaan beginnen…

Nachtwerk

Onze zoon had daar dus heel veel last mee, dat gewoon gaan zitten en leren. Onze oudste dochter was er weer extreem goed in. Die zat rustig urenlang te leren. Tot diep in de nacht. “Welterusten meissie, maak het niet te laat,” zei ik dan als wij naar bed gingen. Ik vond het een beetje zielig voor haar. Laatst biechtte ze op dat ze dit zo deed omdat ze dan in de les niet goed had opgelet, ze móést wel!

Playlist

De jongste zit hier tussenin. Ze kan zich best goed concentreren en als ze eenmaal zit, dan lukt het wel. Ik vind het knap trouwens, hoe zij leert. Met al die afleiding. Dat was mij niet gelukt vroeger! Ze zit gezellig in de keuken. Ze heeft muziek aan en zit achter de laptop, want alle stof is daar te vinden. Ik zat stilletjes op mijn eigen kamertje met een stapel boeken. Als ik haar zeg dat muziek misschien wat te veel afleidt, kijkt ze me niet-begrijpend aan. “Maar mam, ik heb juist een hele playlist gemaakt voor het leren! Dat werkt bij mij heel goed.” Oké, het zal dan wel. Ik heb later nog even op internet gezocht en het blijkt dat leren met muziek aan niet per definitie slecht is. ‘Muziek luisteren kan je helpen focussen, maar kies wel voor de juiste nummers. Luister tijdens het leren rustige muziek om je te beschermen tegen omgevingsgeluiden en luister vóór het leren en in de pauzes naar muziek waar je blij van wordt.’ Prima.

Kopje thee

Mijn moeder kwam af en toe een kopje thee brengen met een koekje. Mijn dochter maakt haar eigen pokébowl en zet een grote kan limonade met citroen en limoen voor zichzelf neer of zet een hele pot thee. Die weet hoe ze goed voor zichzelf moet zorgen. Als ik pauze nam van het leren, las ik een stripboekje of liep even naar beneden voor een praatje. Als zij pauze neemt, kijkt ze YouTube-filmpjes op tv of zit ze op haar telefoon de honderd berichten die ze gemist heeft te checken. Wat een onrust! Aan de andere kant: zij groeit ermee op en is eraan gewend. Toch blijf ik haar zeggen dat ze haar telefoon met regelmaat weg moet leggen. Zo veel prikkels…

Ze hoeft nog maar even en dan is het leren weer voorbij. Dan kan ze leuke dingen plannen voor het weekend en een beetje netflixen. Ook lekker, dát snap ik dan wel weer! En wat denk ik vaak: ik ben blij dat ik klaar ben met die middelbare school…

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (15, 18 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 93. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?
Dat kan hier!

Ook interessant