null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alexandra over documentaire Frida Kahlo: ‘Haar levensverhaal is zo aangrijpend’

Je kent ze wel, de kleurrijke zelfportretten van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Wie meer wil weten over deze bijzondere dame, moet zeker de docu Frida - Viva la Vida zien van Giovanni Troilo, die vanaf 19 augustus draait in de bioscopen.

Ik denk dat iedereen weleens zo’n zelfportret gezien heeft van Frida Kahlo (1907 – 1954). Bloemen in het haar, donkere wenkbrauwen, dat sprekende gezicht. In deze schilderijen vangt ze haar, bij vlagen, zware leven.

Documentaire Frida Kahlo

Als ze net achttien is, raakt Frida betrokken bij een zwaar verkeersongeluk met een bus en raakt zwaargewond. Bijna twee jaar moet ze in bed liggen om te herstellen… Twee jaar! Dat is bijna niet voor te stellen. In die periode begint ze te schilderen - zowat het enige dat ze kan doen – en dat wordt haar overlevingsmechanisme.

In haar werk zie je die voortdurende fysieke pijn terug, maar ook haar politieke betrokkenheid (Mexicaanse revolutie) en haar liefdesverdriet. Ze heeft een turbulente relatie met kunstenaar Diego Rivera. Vrienden noemen de twee ‘de olifant’ (Diego) en ‘de duif’ (Frida) vanwege het verschil in fysiek.

Levensverhaal

In de documentaire neemt een Italiaanse actrice, Asia Argento, je mee in het levensverhaal van Frida. Exclusieve interviews zoals met haar achternicht, de fotografe Cristina Kahlo, historische documenten en reconstructies en natuurlijk de schilderijen van Kahlo, vertellen het verhaal. En we krijgen een inkijkje in het huis waar ze woonde, nu een museum. Kahlo wist na dat zware ongeluk dat ze niet onsterfelijk was, dus ze leefde haar leven volop. Over haar schilderijen zegt ze: “I never painted dreams, I painted my own reality.

null Beeld

Lees ook: Alexandra over de film ‘Farewell Paradise’: ‘Prachtig portret van een bijzonder gezin’

Viva la vida

Wat mij aanspreekt in Frida Kahlo is haar kracht, de wijze waarop ze met tegenslagen omgaat en haar vermogen die tegenslagen om te buigen in iets moois: kunst. Haar levensverhaal is zo aangrijpend. In deze documentaire kom je echt dichter bij Kahlo en leer je haar en haar werk beter kennen en begrijpen. Zéér de moeite waard!

Benieuwd geworden? Bekijk de trailer alvast hieronder:

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 23). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden