Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Alexandra: ‘Al heel lang verlangde ik naar back to normal’

hormoonsuppletietherapie.jpg

Een tijdje geleden vertelde ik over een vervelende lichamelijke klacht, pijn aan mijn ellebogen, waardoor niet alleen sporten lastig was, maar gewoon elke beweging ‘gedoe’ werd.

Waar ik eerst dacht aan een ontsteking, bleek het later te gaan om een tekort aan oestrogeen. Jawel, daar was-ie weer, de overgang. Na een lange wachttijd kon ik eindelijk terecht bij de gespecialiseerde kliniek.

Weet je nog, ik zat daar in no time te huilen bij de gynaecoloog omdat hij mijn situatie kende en benoemde – die is namelijk bij veel vrouwen in de overgang hetzelfde -. Hij hoefde maar te zeggen: ‘Het ís ook zwaar, met pubers in huis, de mantelzorg voor je moeder en dan de overgang…’ en daar ging ik, haha.

Geen enkele opvlieger meer

Hij schreef me femoston continu voor, een hormoonsuppletietherapie. De pil bevat twee soorten vrouwelijk hormoon, oestrogeen (oestradiol genaamd) en progestageen (dydrogesteron). Na twee weken stopten de opvliegers. Geen enkele opvlieger meer gehad. En, belangrijker, de pijn aan mijn ellebogen verdween! Ook heel fijn: minder moodswings en het gevoel dat alles weer wat normaler is. Dat je denkt: waarom heb ik me zo druk gemaakt? Superfijn dus! Dat was ook mijn boodschap aan de aardige gynaecoloog, die ik een paar maanden na de eerste pil weer sprak.

‘Dit wil ik ook’

Al heel lang verlangde ik naar back to normal, gewoon, je leven leven en niet al te veel hoeven denken aan overgangsklachten. Doordat ik nu die pil ben gaan slikken, lijkt het erop dat me dat redelijk gaat lukken. En dat is heel fijn. Als ik met vriendinnen ben, praten we nog wel over onze klachten of dat ons gezicht zo gaat zakken, maar ik ben er niet meer dagelijks mee bezig. Toch is het wel belangrijk om erover te blijven praten. Laatst vertelde ik in een groep vrouwen over die hormoontherapie en was er iemand die zei: ‘Ik ga morgen meteen naar mijn huisarts, dit wil ik ook.’

Kijken!

Het gaat niet alleen om de oplossingen, maar vooral ook om je verhaal kwijt te kunnen. Het is fijn erachter te komen dat je echt niet gek bent, maar dat anderen ook last hebben van ‘breinblubber’ of al moeten huilen bij een zielige reclame. Dus deel je verhaal met andere vrouwen! Kijk ook vanaf 12 december op margriet.nl: we hebben een aantal leuke video’s gemaakt, waarin heel veel vragen over de overgang aan bod komen. Elke week een nieuwe aflevering. Kijken hoor!

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 19 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 93. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?
Dat kan hier!

Ook interessant