Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Alexandra: ‘Kijk, dit zijn nou lessen waar we allemáál wat aan hebben!’

lessen.jpg

Goede voornemens? Ik doe er eigenlijk nooit aan, want ik raak alleen maar in de stress als ze niet lukken. Toch weer aan het snoepen gegaan (drop! chocola!). En doordeweeks geen alcohol…? Meteen in de fout bij die gezellige nieuwjaarsborrel.

Acht lessen

Maar laatst met opruimen kwam ik wat aantekeningen tegen van mijn man. Jaren geleden, toen mijn nu zestienjarige dochter van groep acht naar de middelbare ging, had de juf hem gevraagd om de kinderen iets te vertellen voordat ze allemaal zouden uitvliegen. Ze iets mee te geven. Hij had acht ‘lessen’ voor ze opgeschreven. Toen ik de aantekeningen doorlas, dacht ik: kijk, dit zijn nou lessen waar we allemáál wat aan hebben! Ik doop ze hier gewoon om in ‘goede voornemens’!

Les 1

Blijf zelf nadenken. Iedereen kan van alles tegen je zeggen, maar er is er maar één die beslist en dat ben je zelf. Probeer wel altijd te luisteren naar wat de ander tegen je zegt en te bedenken waarom diegene dit juist zegt, of het klopt en of je er iets uit kunt halen.

Les 2

Wees vriendelijk tegen anderen, dan is men ook vriendelijk tegen jou. Blaffende honden (bozig doen) worden niet geaaid, kwispelende honden wel. Maar wees ook aardig voor jezelf. Vergeef jezelf als je fouten maakt, iedereen maakt ze namelijk.

Les 3

Wees ergens voor en niet tegen. Je kunt met elkaar gaan zitten roddelen of negatief gaan zitten doen over iets of iemand. Dat schept een band. Maar het is veel leuker om die band te scheppen in positiviteit. Met z’n allen iets leuk vinden geeft namelijk óók energie.

Les 4

Doe de dingen met aandacht. Dan geniet je er meer van. Eén ding tegelijk. Multitasken is niet goed voor je. Als je met vrienden bent, zorg dan dat je aandacht voor je vrienden hebt en wees niet continu bezig met je telefoon. En als je bijvoorbeeld gaat eten, let dan op wat je eet en wees je er bewust van.

Les 5

Wees sociaal. We moeten rekening met elkaar houden, we leven immers in groepen (werk, gezin). En we hebben elkaar ook nodig. Stel je open voor een ander en heb oog voor elkaar. Dat we allemaal verschillend zijn is juist leuk. Laat dus je vooroordelen gaan en help de ander.

Les 6

Je denkt misschien dat intelligentie heel belangrijk is, maar dat is het niet. Om ergens succesvol in te zijn, heb je vier dingen nodig: IQ, EQ (emotionele intelligentie), creativiteit en doorzettingsvermogen. De eerste is het minst belangrijk en de laatste het belangrijkst. Je leert met vallen en opstaan. Beter dát dan nooit geprobeerd. En als je ergens in gelooft, zet door!

Les 7

Blijf spelen. Een diepere zin van het leven is er misschien wel niet. Maak dus plezier. Doe dingen die je leuk vindt, stel niet uit en geniet ervan. Speel en blijf jong, oud worden gaat vanzelf.

Les 8

Blijf sporten. Zorg ervoor dat je lijf lekker fit en soepel blijft. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je gemoedstoestand, het managen van je stress en de gezondheid van je hersenen.

“Als jullie dit allemaal vergeten, is het ook niet erg,” zei mijn man tegen de klas met twaalfjarigen,  “maar wie weet denk je er later nog eens aan.”

Filmpje

En dan heb ik nog een liveversie van soortgelijke lessen: dit YouTube-filmpje van Tim Minchin, een Australische muzikant, cabaretier en acteur. In 2014 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van West-Australië en werd hem gevraagd de studenten wat begeleiding te geven over dingen die hij had geleerd in het leven, over zichzelf zijn en over succesvol zijn.

Voor zijn speech maakte hij een lijst met negen levenslessen. Sommige zijn eenvoudig en gemakkelijk, sommige zijn moeilijker. Het is een hartverwarmend filmpje, neem er even de tijd voor, zo inspirerend en heel grappig!

Ik wens iedereen een heel mooi 2020!

 

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 19 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 93. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?
Dat kan hier!

Ook interessant