Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Dit vindt Alexandra van alcoholvrije wijn: ‘Staat toch gezelliger dan een glaasje water’

dit-vindt-alexandra-van-alcoholvrije-wijn-gezelliger-dan-een-glaasje-water.jpg

Natuurlijk wist ik het allang. Geniet, maar drink met mate, we horen het al jaren. Wat dat ‘met mate’ dan precies is, daar heb ik me nooit zo in verdiept.

Ik houd echt van een glaasje wijn zo af en toe. Na het werk om even bij te komen, tijdens het koken, of als we gezellig met vrienden of de kinderen samen zijn. Een dry january heb ik nooit gedaan. Zo’n hele maand niet drinken dacht ik stiekem niet vol te kunnen houden. En ik vond het niet nodig. Als je met mate drinkt, dan is er toch niets aan de hand?

Lekkere hapjes en drank

En toen kwam de eerste lockdown. Wat was dat een rare tijd. Ergens genoten we er ook van: je kon nergens heen, dus maakten we het thuis gezellig met lekkere hapjes en drank. We waren niet de enigen. Niet voor niets ontstond er een nieuwe term: coronakilo’s. 

Helaas was er ook behoorlijk wat stress de afgelopen jaren. En dat zorgde ervoor dat ik toch zo’n beetje elke dag dronk. Één à twee glazen wijn. Om te ontspannen. Wat ik wel merkte, is dat die twee glazen ook echt genoeg waren. En als ik nog een glas dronk, was dat meteen te veel. Niet zo gek weet ik nu, dat komt door het ouder worden. 

‘Het is niet éérlijk’

Op de site van Trimbos lees ik dat mijn vochtpercentage afneemt en mijn vetpercentage toeneemt (het is níét eerlijk!), wat maakt dat de concentratie alcohol in het lichaam ook toeneemt. En dan hebben we het nog niet gehad over slechter slapen, iets te hoge hartslag, de calorieën en: verhoogde kans op kanker.  

Weet je, stoppen hoeft van mij niet, daarvoor houd ik te veel van dat glaasje. Maar minderen, dat wilde ik wel graag. En wat eerder niet lukte gaat nu wel. Met alcoholvrije wijn. Dat staat toch gezelliger dan een glaasje water. Ik heb bij verschillende supermarkten een fles 0.0 gekocht om uit te proberen.

Alcoholvrije wijn

En nu zit ik dus van zondag tot en met donderdag aan de chardonnay zonder een procentje alcohol. Het smaakt prima en er zitten minder calorieën in dan in ‘gewone’ wijn. Vrijdag en zaterdag mag ik van mezelf drinken en wat gebeurt er? Ik heb minder behoefte aan alcohol gekregen. Want een beetje fris in het hoofd zijn is eigenlijk wel zo fijn!

Alexandra

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Lees meer blogs van Alexandra:
Alexandra: ‘Toen mama 85 werd en ik vroeg wat ze wilde hebben,
zei ze: ‘Ik wil graag een bal”
Alexandra over documentaire Frida Kahlo: ‘Haar levensverhaal is zo aangrijpend’
Alexandra ging alleen op reis: ‘Natúúrlijk kon ik alles gewoon vinden, maar die stress vooraf…’

Beeld | Getty Images

Ook interessant