Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Mijn vaders huisarts peperde hem in dat het zijn eigen schuld was’

mijn-verhaal-mijn-vaders-huisarts-zei-hem-dat-het-zn-eigen-schuld-was.jpg

In ‘Mijn verhaal’ vertelt Barbara deze week over het alcoholmisbruik van haar ouders. Hoe eerst haar moeder overleed, daarna haar vader. Wat haar nog altijd enorm raakt, is hoe zij behandeld werden in hun laatste fase. “Alcoholist of niet, het blijft wel iemands vader of moeder.”

Barbara: “Na jaren van alcoholmisbruik werd mijn moeder in het ziekenhuis opgenomen met een delier. De tijd die daarop volgde was voor haar en voor ons als familie ontzettend verdrietig.”

‘Ruw en onhandig aangepakt’

“Mijn moeder werd niet serieus genomen als ze ergens last van had en daarvan iets zei. Ze werd ruw en onhandig aangepakt en kreeg weinig consideratie, bijvoorbeeld toen ze pillen moest slikken, maar dat niet lukte. Mijn moeder stierf uiteindelijk nog onverwachts snel. Mijn zus en ik zagen het niet aankomen en het personeel waarschuwde ons te laat. Toen wij als familie na haar overlijden een gesprek aanvroegen in het ziekenhuis, om te praten over de manier waarop onze moeder was behandeld, werd ons in bedekte termen duidelijk gemaakt dat ze alles aan zichzelf te wijten had gehad. Ze was alcoholiste en was niet meer te redden geweest.”

‘Hij kon niet leven zonder zijn maatje’

“Een halfjaar later ging de gezondheid van mijn vader, eveneens na jaren van alcoholmisbruik, sterk achteruit. Hij kon niet leven zonder zijn maatje, maar smeekte ons om hem niet naar het ziekenhuis te brengen, waar hij door mijn moeders ervaringen zo’n negatief gevoel aan had overgehouden. De Thuiszorg heeft mijn vader in de laatste maand ongelooflijk liefdevol en respectvol verzorgd, waarvoor alle hulde en lof.Maar helaas had mijn vader een huisarts die het nodig vond om hem bij elk bezoek in te peperen dat het toch echt zijn eigen schuld was dat hij nu ziek was. De huisarts sprak onvriendelijk en neerbuigend tegen mijn vader. Toen ik daar iets van zei, keek de huisarts zeer verbaasd, maar bond hij wel iets in.”

Lees ook
Mijn verhaal: ‘Door zijn Asperger heeft hij veel minder remmingen dan ik’

Alcoholmisbruik

“Tegen iedereen die moet zorgen voor mensen die jarenlang alcoholmisbruiker zijn geweest, zou ik willen zeggen: jullie hebben gelijk dat deze mensen hun slechte gezondheid aan zichzelf te danken hebben, maar… Denken jullie er ook aan hoe het is voor de familieleden die net zo goed jarenlang hebben geleden onder het alcoholmisbruik en deze verslaving niet hebben kunnen stoppen ondanks zo veel pogingen?”

Laatste beetje waardigheid

“Het is al mensonterend genoeg wat mijn ouders zichzelf hebben aangedaan. En om dan nog te moeten aanzien hoe anderen hun laatste beetje waardigheid afnemen door zo onbehoorlijk met hen om te gaan, doet onnoemelijk veel pijn. Alcoholist of niet, het blijft wel iemands vader of moeder. De familie verdient het dat hun dierbare met respect voor zijn/haar leven wordt verzorgd.”

Beeld | iStock

Ook interessant