MT30_31 M30_31 hij zij van Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Agnes is ontzettend slim. Ze is veel intelligenter dan ik, al is zij het daar niet mee eens’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: journalist en podcast-maker Ger Jochems (70), echtgenoot van voormalig FNV-voorzitter en huidig Europarlementariër Agnes Jongerius (61).

“In 1999 belde ik voor een radiodebat over armoedebeleid de FNV om Lodewijk de Waal uit te nodigen. Die bleek niet beschikbaar. ‘Wat is er mis met Agnes Jongerius?’ reageerde de betreffende voorlichter. Niks, zei ik, terwijl ik me schaamde, omdat ik haar niet kende. Agnes zat in het hoofdbestuur van de FNV en het debat-thema behoorde tot haar terrein. Zij kwam dus naar die uitzending.”

“Een paar maanden later was ze opnieuw te gast in onze studio aan de Amstel. Agnes had haar auto geparkeerd onder de Stopera, maar ze bleek niet genoeg geld bij zich te hebben, zodat ze wat van mij leende. Weken later dreigde onze producer mijn overvolle postvakje leeg te ruimen als ik dat niet zélf deed. Dus ik keek naar mijn post en trof onder meer een ansichtkaart van Agnes aan. Er stond op dat ze het parkeergeld naar me kon overmaken, maar dat het wellicht leuker was als ze mij uitnodigde om bij haar in de buurt iets te komen drinken en eten.”

MT30_31 M30_31 hij zij van Beeld

Wennen aan haar manier van communiceren

“Ik geneerde me dat die kaart daar wekenlang onopgemerkt had gelegen en belde haar meteen. Ik schijn enigszins geïrriteerd te hebben gereageerd toen zij niet kon op de dag die ik voorstelde. Nadat we elkaar die vrijdag troffen, ben ik het weekend alleen nog even thuis geweest om de kat eten te geven. We raakten niet uitgepraat en konden ontzettend om en met elkaar lachen. Al vrij snel zijn we gaan samenwonen en in 2005 zijn we getrouwd. Agnes is ontzettend slim. Ze is veel intelligenter dan ik, al is zij het daar niet mee eens. Ik reageer primair en ben snel afgeleid, zij denkt eerst na voor ze iets zegt en kan heel goed focussen.”

“Ze heeft een manier van communiceren die in haar werk heel goed van pas komt, maar waar ik heel erg aan moest wennen. Normaal, als je met iemand praat, krijg je non-verbaal bevestiging dat de ander hoort wat je zegt. Je ziet het aan de mimiek of doordat iemand knikt. Maar bij Agnes merk je niks. In het begin dacht ik: zou ze doof zijn? Dus ik zeg tegen haar: ‘Zou je niet eens reageren?’ Toen kreeg ik als antwoord dat ze zelf wel uitmaakt wanneer en hoe ze reageert. Eerst dacht ik dat het tactiek was. Doordat ze precies weet wanneer ze haar mond moet houden, is ze er namelijk heel goed in om haar zin te krijgen zonder wrijving te veroorzaken. Maar dat is het niet, het is eerder iets genetisch, want haar broers en zussen hebben dezelfde manier van doen. Ik moet dus geduld hebben tot er een reactie komt.”

Tweede, of vijfde, viool

“Als je de man bent van iemand die zoals zij in de belangstelling staat, moet je het leuk vinden om tweede viool te spelen. Sterker nog: soms ben je vijfde viool, want dan gaan haar medewerkers vóór en mag jij ook mee. Ik vind dat prima, want ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. Eén keer ben ik met Agnes naar een staatsbanket geweest. Ik had er speciaal een smoking voor gekocht. Mijn strikje zat niet goed en toen heb ik aan een marineofficier gevraagd of hij me daarbij wilde helpen. En ja hoor, die had dat zo voor elkaar. Ik vond het ontzettend leuk, een hele belevenis.”

“Agnes heeft lange werkweken en zit nu, na corona, weer vaak in Straatsburg en Brussel. Ik kan goed alleen zijn en we bellen en appen veel. Zelf heb ik dertig jaar in de warme baarmoeder van de VPRO mogen verkeren. Ik ben wel kwaad geweest dat ik er bij een reorganisatie uit werd gegooid, maar dat neemt niet weg dat ik er een gouden tijd heb gehad. Ik had een vast inkomen én de vrijheid om te doen wat ik leuk vond: lange interviews, debatten leiden en radioreportages maken over boeiende onderwerpen. Ik kijk er met dankbaarheid op terug. Tegen de verwachting in ben ik daarna niet in een zwart gat gevallen. De dagen vliegen om.”

MT30_31 M30_31 hij zij van Beeld

Geen diepe inzichten, helaas

“Ik fiets veel, ontmoet vrienden en heb vele hobby’s. Samen met Vincent Bijlo heb ik een podcastserie gemaakt over honderd jaar radio en momenteel ben ik bezig met een podcastserie over opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis. Daarbij moet ik er wel op letten dat ik stress buiten de deur houd. Die podcasts zijn immers geen must, ik doe het voor mijn plezier. Ja, in 2011 heb ik een hartinfarct gehad, maar helaas heb ik daar geen diepe inzichten over het leven aan overgehouden, zoals je dat soms van anderen hoort. Het joodse gezegde ‘Geen pech is al mazzel genoeg’ is mijn levensmotto.”

“Misschien ligt het aan het ouder worden, maar ik merk dat ik het minder leuk begin te vinden als Agnes weggaat. Soms mis ik haar echt. Zij vindt het leuk als ik met haar meega naar Brussel of Straatsburg, al heeft ze daar weinig tijd voor me. Het is voor mij altijd afwachten of we daar ’s avonds samen eten of niet. Vaak gebeurt er in de politiek iets waardoor ze nog niet weg kan. Als ze thuiskomt, moet ik haar geen vragen stellen over haar werk. Daar is ze de hele dag al mee bezig geweest, dus dan vindt ze het heerlijk om daarna een andere sfeer binnen te stappen.”

Agnes & Ger

Hoe maak je het goed na een aanvaring? “Door sorry te zeggen nadat ik er eerst rustig over heb nagedacht. Bij Agnes moet je eerlijk je kaarten op tafel leggen, want iets voor haar achterhouden, lukt niet, dat heeft ze meteen door.

Favoriet moment? “Zondagochtend vroeg lekker relaxed samen koffiedrinken. Op zondagmiddag zit ik vaak wielerkoersen te kijken, terwijl zij op de bank ligt te lezen. Soms komt ze met commentaar waaruit blijkt dat ze aardig kijk krijgt op dat wielrennen. Een rustige zondag is fijn, want er komt voor haar altijd weer een pittige werkweek aan.”

Wie van jullie tweeën kan het best boos zijn? “Agnes kan behoorlijk uit haar slof schieten. Ik weet dat ik ook een driftkop ben, maar bij haar probeer ik me in te houden en dat lukt me vrijwel altijd. Behalve in de auto; dan kan ik nog weleens foeteren op andere weggebruikers. Maar als Agnes nijdig wordt, ga ik daar bijna instinctief niet nog eens met míjn emotie overheen. Anders krijg je een wapenwedloop.”

Wat kunnen jullie samen heel goed? “Praten, fietsen, tv-kijken, uitwisselen wat we hebben gelezen... We kunnen eigenlijk alles heel goed samen. Agnes heeft veel geduld met mijn hobby’s. Nu verdiep ik me bijvoorbeeld in snijramen, dat zijn bovenlichten met ornamenten erin. Als we die onderweg tegenkomen, vertel ik haar over de symboliek daarvan en dat hoort ze allemaal keurig aan, haha.”

Mieke van WijkMarloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden