Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Edith: ‘Na aandringen werd ik doorverwezen, het bleek foute boel’

dossier-doorplaatsen.jpg

“Ongeveer zeven jaar geleden merkte ik dat traplopen of een brug op fietsen me meer moeite kostte dan daarvoor. Ik was kortademig en zag af en toe wazig bij inspanning. Ik ging naar de huisarts, ook omdat er in mijn familie een erfelijkheidsfactor aanwezig is voor hart- en vaatziekten.

Mijn vader is er helaas veel te vroeg aan overleden.

Hart maakte overslagen

De huisarts verwees me door naar de cardioloog waar een onderzoek volgde. Daaruit bleek dat mijn hart overslagen had én dat er sprake was van een beginnende vorm van aderverkalking. Volgens de cardioloog was het niets ernstigs. Als ik jaarlijks mijn cholesterolwaarden zou laten controleren en zelf mijn bloeddruk in de gaten hield, kwam het wel goed.

Ik dacht toen: hij is arts, hij zal het wel weten. Zo sukkelde ik een tijdlang door. Ik was niet super fit, maar het ging ook weer niet heel slecht met me.

Raar gevoel tussen schouderbladen

Maar in de zomer van 2016 werd ik plotseling bij vlagen overvallen door een heel snelle hartslag: 110 slagen per minuut of meer. Ook had ik nog steeds last van overslagen en van een raar gevoel tussen mijn schouderbladen. Alsof mijn bh veel te strak zat.

Met die klachten ging ik opnieuw naar de huisarts. Maar die weet het aan stress en aan de overgang. Terwijl ik toen nog helemaal niet in de overgang was. Zelf had ik steeds het idee dat er meer aan de hand was. Ik had weleens gelezen dat het vrouwenhart andere klachten geeft dan het mannenhart. Maar mijn zorgen over mijn hart werden steeds weggewuifd.

Hartinfarct voorkomen

Op mijn aandringen dat ik er geen goed gevoel bij had, ook met mijn vader in gedachten, werd ik toch opnieuw doorverwezen naar de cardioloog. Deze keer wilde ik naar een cardioloog die gespecialiseerd is in het vrouwenhart. Zo kwam ik terecht bij de Heart Life Klinieken. Daar bleek het na een uitgebreid onderzoek direct foute boel. Mijn hart moest worden gekatheteriseerd.

Eén van mijn kransslagaders bleek voor tachtig procent te zijn dichtgeslibd. Gelukkig kon er op die plek een stent geplaatst worden en is een hartinfarct voorkomen.

Luister naar je lijf

Achteraf ben ik blij dat ik heb vertrouwd op mijn gevoel. En dat ik heb aangedrongen op verder onderzoek. Na een periode van herstel kan ik nu de wereld weer aan en doe ik eigenlijk alles weer. Ik geniet onder andere met volle teugen van mijn eerste kleindochter die vorig zomer is geboren. Als ik niet had geluisterd naar mijn lijf was ik er nu hoogstwaarschijnlijk niet meer geweest.”

Tekst | Dorien Dijkhuis
Fotografie | Ester Gebuis
Styling | Sadia Veenstra
Visagie | Astrid Timmer

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant