MT47 M47 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Aan alles is te merken dat mijn schoonmoeder mij haat. Maar mijn vriend ziet dat niet’

Louise (58) heeft negen jaar een relatie met Martijn (62), maar kan nog steeds niet met zijn moeder (92) door een deur. Ze voelt zich niet geaccepteerd door haar.

MT47 M47 relatie redden Beeld

Louise

“Als het over zijn moeder gaat, krijgen we altijd ruzie. Martijn probeert elk gesprek daarover uit de weg te gaan. Hij zegt dat het geen zin heeft, dat we het toch nooit eens worden en dat hij het er dus niet over wil hebben. Maar voor mij is dat geen oplossing. Ik wil dat hij begrijpt hoeveel pijn zijn moeder mij heeft gedaan. Of eigenlijk wil ik vooral dat hij inziet hoe hij mij telkens laat vallen op die momenten. Als het erop aankomt, kiest hij altijd weer voor haar. Zijn moeder bedoelt het niet zo, zegt hij en ik moet niet zo overgevoelig reageren. Nou, zijn moeder bedoelt het wél zo. Haar opmerkingen zijn bedoeld om mij te kwetsen en ze weet precies hoe ze dat moet doen.”

Verbitterd

“Ze laat mij telkens weer voelen dat het mijn schuld is dat Martijn is gescheiden van Elisa. Dat het daarom ook door mij komt dat hij een tijdlang geen contact heeft gehad met zijn dochter. Iris kon de scheiding van haar ouders niet accepteren en koos net als mijn schoonmoeder de kant van Elisa. Van Iris begrijp ik dat. Zij had medelijden met haar moeder, die verbitterd was na de scheiding. Iris was zestien, toen haar vader hij hen wegging. Haar moeder vertelde daarna de naarste verhalen tegen haar over haar vader en mij. Door mijn schoonmoeder werd dat uiteraard bevestigd. Zij liet voortdurend aan Martijn, maar vooral aan mij, merken dat ik iets met hem was begonnen vanwege zijn geld en positie en dat ik er niet voor terugschrok om een huwelijk stuk te maken. Ze negeerde daarbij dat het Martijn was die besloot te scheiden van Elisa. Ik heb de relatie met hem juist vanwege zijn dochter heel lang afgehouden. Ik wilde niets met een getrouwde man beginnen. Het feit dat Martijn mij had leren kennen was misschien wel een aanleiding, maar niet de oorzaak van de scheiding. Pas nadat hij was vertrokken bij zijn gezin hebben we echt iets gekregen met elkaar.”

Ze haat mij

“Mijn schoonmoeder heeft altijd contact gehouden met Elisa. Met kerst en met haar verjaardag nodigde ze Martijn en Elisa uit, mij niet. Als ik haar uitnodigde, op aandringen van Martijn, was ze verhinderd. Of ze kwam wel, maar dan negeerde ze mij en praatte voortdurend over vroeger, toen Elisa en hij nog bij elkaar waren. Martijn ziet dat niet of neemt het voor haar op. Zijn moeder beschouwt Elisa nu eenmaal als haar dochter en heeft altijd gezegd dat er niets in hun relatie zou veranderen door zijn scheiding. Maar Martijn weigert te zien dat ze mij haat.”

MT47 M47 relatie redden Beeld

Martijn

“Ik denk dat Louise mijn moeder geen kans heeft gegeven. Mijn moeder en ik waren altijd heel hecht. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik acht was, omdat mijn vader een andere relatie had. Ik heb hem na de scheiding nauwelijks meer gezien. Deels omdat ik mijn moeder niet alleen wilde laten en deels omdat mijn vader weinig moeite deed om contact met mij te houden. Mama heeft me in feite in haar eentje opgevoed. Desondanks ben ik niets tekortgekomen. Ik kon studeren, mocht bij clubjes en ze kocht liever kleding voor mij dan dat ze zichzelf iets veroorloofde. Als kind heb je dat allemaal niet zo door, maar toen ik ouder werd, heb ik me gerealiseerd dat het zwaar voor haar moet zijn geweest. Ze heeft na mijn vader nooit een andere man gewild. Ze was bang dat het voor mij moeilijk zou zijn om haar te delen. Toen ik verkering kreeg met Elisa en later wilde samenwonen, was dat voor haar lastig, maar ze heeft Elisa meteen in haar hart gesloten en haar geholpen waar ze kon. Ook later, toen Iris was geboren.”

Tussen twee vuren

“Dat ik besloot bij Elisa weg te gaan, vond ze verschrikkelijk omdat in haar ogen de geschiedenis zich herhaalde. Ze wilde er zijn voor Elisa en Iris, om te voorkomen dat die het net zo zwaar zouden hebben als zij indertijd. Ze vond ook dat ik mijn vrouw en dochter geen scheiding kon aandoen en hoopte dat het nog goed zou komen. Daarom weigerde ze Louise te ontmoeten. Louise heeft haar dat heel kwalijk genomen. Ze vond dat mijn moeder mijn keuze moest respecteren. Dat heeft ze ook tegen mijn moeder gezegd, toen die op feestdagen wel verwachtte dat ik zou komen, maar er uitdrukkelijk bij zei dat Louise niet welkom was. Ik zat tussen twee vuren. Ik begreep dat mijn moeder Elisa wilde helpen, omdat ze wist wat die doormaakte, maar ik snapte ook wel dat het voor Louise moeilijk was als ik met Elisa en Iris bij mijn moeder zat met kerst. Ik probeerde daartussen te laveren. Vierde kerst met Louise, maar ging dan voor het diner naar mijn moeder. Louise eiste dat ik tegen mijn moeder zou zeggen dat ik niet meer zou komen als zij niet ook zou worden uitgenodigd. Ik heb dat niet zo geëist, maar heb wel met mijn moeder gepraat over mijn positie. Daarna heeft ze Louise weleens uitgenodigd en is ze op bezoek gekomen, maar dat liep niet soepel. Ik denk dat het vanzelf goed was gekomen als Louise wat meer geduld had gehad en niet zo overgevoelig had gereageerd.”

MT47 M47 relatie redden Beeld

Therapie

Ook in de zitting bij mij loopt het onmiddellijk hoog op, als het gaat over de relatie met de moeder van Martijn. Louise verwijt hem lafheid en een symbiotische relatie met zijn moeder, voor wie hij bang is volgens haar en van wie hij zich nooit heeft losgemaakt.
Martijn verwijt haar dat ze hem onder druk zet om de relatie met zijn moeder te verbreken. Hij neemt Louise kwalijk dat ze zich niet meer kan verplaatsen in het verdriet van zijn moeder, omdat haar zoon in haar ogen hetzelfde heeft gedaan als zijn vader.
“Mijn moeder is negentig,” zegt hij “en misschien kun je niet meer van haar verwachten dat ze zich gemakkelijk aanpast aan veranderingen. Bovendien heeft zij, ondanks alles, toch een gebaar gemaakt door Louise te ontmoeten, dus waarom is het dan zo moeilijk voor Louise om zich ook wat hartelijker naar haar op te stellen en wat meer begrip te tonen.”

Luisteren naar elkaar

Als ik Louise en Martijn vraag om naar elkaar te luisteren en te proberen elkaars gevoelens te begrijpen, merk ik dat ze steeds weer willen weerleggen en tegenspreken wat de ander zegt. Ze maken de vergissing die ik vaak zie bij paren die ik in therapie heb: als ik jou begrijp, denk jij dat ik het ook met je eens ben en dan verzwak ik mijn eigen positie en moet ik doen wat jij wil. Omdat echter elke afspraak die je met elkaar maakt, begint met begrijpen wat de ander voelt, besteed ik uitvoerig tijd aan het luisteren naar elkaar en het samenvatten van wat de ander zegt en wil. Elkaar echt horen en begrijpen is een eerste belangrijke stap naar een oplossing.

Vanuit begrip voor de loyaliteit van Martijn naar zijn moeder, wordt het voor Louise makkelijker om te accep­teren dat hij het contact niet kan verbreken. Voor Martijn wordt duidelijk dat Louise dit ook helemaal niet wil, maar dat ze vooral wil voelen dat hij achter haar staat. Ze wil dat hij begrijpt dat vooral zijn houding haar pijn doet en onzeker maakt.

Als dit begrip er is, komen ze vervolgens vrij makkelijk tot afspraken. Martijn laat voortaan door een gebaar of door een opmerking tegen zijn moeder merken dat ze niet aardig is tegen Louise en dat hij het voor zijn vrouw opneemt. Louise geeft hem de ruimte om zijn moeder geregeld alleen te bezoeken. De ontmoetingen van hen samen met Martijns moeder zijn voortaan beperkter in tijd, maar wel frequenter. Voor Louise voelt het prettiger als de afspraken bij haar thuis, op haar terrein, plaatsvinden dan wanneer dat in het huis van haar schoonmoeder is. Zij neemt daarin het initiatief en belt haar schoonmoeder om haar uit te nodigen. De waardering en steun van Martijn hiervoor doen haar goed.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden