null Beeld

Aaf wil huizenliefhebster worden: ‘Dat blijkt ineens een beroep te zijn’

"Mijn nieuwste verslaving is een Netflix-reeks die The world’s most extraordinary homes heet. Twee leuke Britten, een architect genaamd Piers Taylor en een actrice die vooral ‘huizenliefhebster’ wordt genoemd, Caroline Quentin, reizen de wereld rond en bezoeken uitzinnig mooie huizen."

Soms zijn het ook rare huizen, soms boomhutten, af en toe lijkt het eerder op een ziekenhuis, sommige hebben geen ramen of bestaan juist uit raam, of er komt een rots door de woonkamermuur heengesprietst: ze zijn allemaal heel speciaal."

Huizenliefhebster worden

"Ik vind het een duizelingwekkend programma. Ik wil nu architect worden of huizenliefhebster, want dat blijkt ook ineens een beroep te zijn. Wie wil dat nou niet zijn? Betaald de wereld rondreizen en in uitzinnige huizen worden uitgenodigd. Wat ik leuk vind, is dat zelfs in deze hoogstandjes van design die miljoenen hebben gekost ook echte mensen wonen. Vaak hebben ze zo’n huis als woonhuis of tweede huis, slechts in sommige gevallen is het een huis dat wordt verhuurd of door een man alleen wordt bewoond, die niet van persoonlijke spulletjes houdt."

Menselijke rommel maakt het écht mooi

"Maar regelmatig zie je ergens wat kinderspeelgoed staan, ligt er een gezellige omhellende stapel dekens op de bank of staan er in de keuken wat spulletjes. Dat is voor mij de test of een huis echt mooi is: als het ook de menselijke rommel kan hebben. Want in elk woontijdschrift staan van die huizen die nog nooit door een mens, laat staan een kleuter, zijn betreden. Maar in deze serie hebben de makers ervoor gekozen, en dat vind ik prettig, om het huis in elk geval in een deel van zijn echtheid te laten zien. Tuurlijk, er is schoongemaakt en de bedden zijn strak opgemaakt. Maar er staat ook een poppenwagentje in de hoek van de kamer en de terrasstoelen staan in een wirwar door elkaar, net als in het echte leven."

Meer van Aaf:

Aaf: ‘Elke ochtend loop ik met kloppend hart naar buiten’

Designboomhut mét lelijke trampoline

"In de aflevering over de gigantische designboomhut in Noorwegen – slapen tussen de toppen van dennenbomen, mooier wordt het eigenlijk niet – stond er in de tuin van die boomhut een grote, lelijke trampoline. Zo eentje waar heel Nederland ook mee wordt vervuild, met zo’n groot zwart net eromheen. Dat nam me voor de Noorse bewoners in. Je laat die hele designtoestand bouwen, op palen, in rotsen, met allerlei ingewikkeld gesneden glas en een industriële trap van roestvrij staal. Maar de kinderen willen per se de allerlelijkste trampoline op aarde. Dus die zet je dan toch neer. Onder je zwevende zwembad. En dan zie je: als je echt een prachtig huis hebt, kan het zelfs die trampoline hebben."

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Aaf Brandt Corstius

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden