Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Aaf: ‘Waarom zijn alle momenten van een moeder doorspekt met een schuldgevoel, vraag ik me af’

hr_margriet-aaf-brandt-corstius_0435.jpg

Benjamin kreeg bij zijn afscheidsavond van groep 8 een fotoboek, gemaakt door een paar moeders van de klas. Alle ouders hadden foto’s van zes jaar basisschool – want zijn klas was al bij elkaar vanaf groep 3 – op een drive gezet en toen was daar met veel digitaal geplak en geknip een heel boek uitgerold, compleet met interviewtjes. Bens beste vriend over Ben: ‘Typisch Ben is: een bakje Smacks eten.’ (Dat klopt.)

Dat boek hebben we intussen al talloze keren doorgenomen en elke keer als ik erin kijk, bekruipt me een schuldgevoel – waarom zijn alle momenten van een moeder zo ongeveer doorspekt met schuldgevoel, vraag ik mij weleens af – omdat ik zelf exact één fotoboek heb gemaakt in het leven van Ben tot nu toe, en dat besloeg slechts zijn eerste paar dagen. En dat boek maakte ik niet eens echt zelf, het was een jaarboek van 2009 dat Gijs samenstelde, en daarin was Ben slechts aanwezig vanaf 12 december, want dat is zijn geboortedatum.

‘Wie bekijkt die ooit?’

Dus je ziet op de laatste pagina’s van dat fotoboek wel een leuke baby in een pakje met groene auto’s op de foto, naast de foto van een zelfgebakken oliebol die de vorm van een nijlpaard had en daarom op de foto moest, maar heel uitgebreid gedocumenteerd in boekwerken is zijn babyschap niet. En zijn kleuterschap niet, en zijn grotekinderschap. Wel zijn er talloze foto’s op drives en oude laptops, en filmpjes, ook dat. Maar ja. Wie bekijkt die ooit? Niemand zegt ooit: ‘Zullen we eens gezellig samen door de harddisk bladeren?’

Lees ook:
Aaf: ‘Ineens had ik er genoeg van en zette ik de linde bij het vuil’

‘Een app om foto’s lukraak in te mieteren’

Wat ik het allerliefst wil, is een app waar ik foto’s lukraak in kan mieteren, die er dan zelf een fijn, mooi, glossy boek van knutselt dat een week later bij mij in de bus ligt. Veel apps beloven dat ze dat doen, maar als je ze dan gaat gebruiken moet je toch weer allerlei beslissingen maken – wordt het rechthoekig of vierkant, waar komen de foto’s op de bladzijde, hoe moet de tekst erin? – en dan zie ik mezelf alweer avondenlang met ingehouden adem en een bijna crashend systeem (mijn hersenen, niet de laptop) aan de keukentafel zitten.

‘Goeie oude analoge fotoboeken’

En dus verlang ik eigenlijk naar die goeie oude analoge fotoboeken waar je gewoon een bups foto’s in plakte. Met van die plakkertjes die ‘hoekjes’ heetten. Niks met uploaden en zoeken en vormgeven. Maar hé, zei ik tegen mezelf. Dat kán ook gewoon. Niemand heeft gezegd dat alle fotoboeken digitaal aangelegd moeten worden, en ouderwetse lege fotoboeken verkopen ze nog steeds.

Dus dit wordt het project. Een rits foto’s laten afdrukken van een overzichtelijke periode – zomer 2021, om maar eens wat te noemen – en die op een avondje inplakken. Met hoekjes. Als hoekjes nog bestaan.

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant