Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Aaf: ‘Vorig jaar kerst stond ik als de huisgodin die ik zelden ben kaasvlinders te maken in de keuken’

aaf-brandt-corstius.jpg

Aaf Brandt Corstius is schrijfster. Ze woont samen met Gijs, hun zoon Benjamin (7) en dochter Rifka (6).

Ik geloof dat iedereen inmiddels volledig doordrongen is van het feit dat je je in december op geen enkele kast moet laten jagen door familieleden, vrienden of de stemmen in je eigen hoofd die zeggen dat je een perfecte kerst, sint of oud en nieuw moet afleveren. We zijn het er als samenleving nu over eens dat niemand een burn-out moet krijgen door het koken van kerstmaaltijden, het voorbereiden van surprises of het opstellen van lijsten genodigden voor eerste tot en met zoveelste kerstdag.

Maar laat mij dan nu even een heel boud en gedurfd statement maken: het is ook best leuk om je er wel een béétje druk over te maken. Als ik terugdenk aan vorig jaar kerst was het leukste moment dat ik als de huishoudgodin die ik zelden ben, maar toen dus even wel, kaasvlinders stond te maken in de keuken.

Kaasvlinders. Die kun je kant-en-klaar kopen in de winkel, en dat is ook een veelgehoorde tip rond deze tijd: koop zo veel mogelijk kanten- klaar. En dan vooral zoiets als kaasstengels, die kun je overal krijgen en niemand verwacht ze versgemaakt. En juist daarom vond ik het leuk om voor het diner bij mijn broer thuis alle borrelhapjes zelf te maken. Dus ook de kaasvlinders. Het involveerde een hoop gestapel van bladerdeeg en gepruts met geraspte kaas; het was niet moeilijk, wel bewerkelijk dus het was een perfect recept.

Na het maken van die vlinders en het aanschuiven aan tafel ging het alras bergafwaarts omdat Rifka tijdens het kerstdiner ineens zulke heftige oorpijn kreeg dat de festiviteiten moesten worden gestopt. Als ik in de dagen erna, laverend tussen haar ziekbed, de huisarts en Benjamin die toch ook vakantie had en moest worden vermaakt, terugkeek op kerst, was dat het leukste moment geweest: dat ik iets met kaas en bladerdeeg aan het doen was. Dat ik de tijd had genomen om eens iets volstrekt ridicuuls helemaal zelf te maken. Want dat doe je met kerst. Dan braad je nog eens een groot stuk vlees, dan maak je weer eens een ouderwetse trog tiramisu, dan trek je zelf een bouillon of maak je een paté (geen idee hoe, maar mensen schijnen het te doen). En dat is leuk. Dat je een aanleiding (kerst) hebt om zoiets te maken, dat er mensen komen die het nuttigen, en dat iedereen een smoes heeft (wederom: kerst) om die vette happen ook gretig op te eten en niemand mag zeggen: ‘Ik ben een beetje op dieet.’ Dus ik ben het eens met alle tijdschriften, zelfhulpboeken en wijze raadgevers rond deze tijd dat je het jezelf makkelijk moet maken rond kerst, dat je best kant-en-klare glühwein mag serveren of wat opgepiepte stokbroden met kant-en-klare tapenade mag besmeren. Maar maak het jezelf ook op één front, of frontje, een beetje ingewikkeld. Dan kun je de rest van het jaar erna content vaststellen dat jij met kerst zelf kaasvlinders hebt gemaakt.

Fotografie | Ester Gebuis
Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)
Visagie | Tirzah Waasdorp

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-50. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Margriet Cover nummer 50

Lees nog meer leuke verhalen

Aaf: ‘Als ik merk dat Gijs niet op mijn grap reageert, maak ik hem gewoon nog een keer. Maar dat werkt averechts’
Tips van een topfotograaf: de mooiste familiefoto maak je zo
Aaf: ‘Als de kinderen in hun ‘mama, mama, mama’-modus zitten droom ik ervan zo’n koptelefoon te hebben’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bekijk ook

Ga je mee op de koffie bij Aaf?

Ook interessant