Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Aaf over manlief, dochterlief en voetbal

aaf-brandt-corstius.jpg

Aaf Brandt Corstius is schrijfster. Ze woont samen met Gijs, hun zoon Benjamin (8) en dochter Rifka (7).

“Elke week heb ik een vast ontroermoment, en dat is als Gijs het voetbalteam van Rifka aan het coachen is. Hij is coach en trainer tegen wil en dank, althans, hij was die bereid was om dat taakje te doen, en alleen omdat het meisjesteam anders überhaupt niet had kunnen bestaan.

Maar tegen wil en dank kan omslaan in met hart en ziel, en inmiddels heeft hij zowaar een echte trainersopleiding achter de rug op onze voetbalclub en is hij al eens het veld opgelopen (streng verboden! maar in emotie gebeurd!) om de meiden tot spelen te manen.

Hij staat langs de lijn en roept van alles, meestal gevolgd door ‘Schat!’ ‘Naar voren, schat!’ ‘Niet voor het doel uitspelen, schat!’ ‘Jij mag die corner nemen, schat!’ De moeders van de meisjes, inclusief ikzelf, staan ervan te genieten. Ook heeft hij een yell en zegt hij dingen tegen ze als ‘Jij was echt on fire vandaag,’ waarna de schat in kwestie hem blanco aankijkt, want weet zij veel wat on fire is.

Onlangs organiseerde een van de ontroerde moeders een cadeau voor Gijs om hem te bedanken voor al zijn gecoach: een voetbal met daarop complimenten van zijn speelsters. Het waren hele lieve complimenten, van ‘hij is soms streng en dat is juist goed’ tot ‘ik vind het leuk dat hij soms op doel staat en wij dan op hem mogen schieten’. Met die bal mag uiteraard niet gespeeld worden, dus ligt hij nu als een museumstuk bij ons in de gang.

Ik vermoed dat Rifka, die geen natuurlijke hang naar voetballen heeft, vooral voetbalt omdat haar eigen vader de coach is. Ik vrees dan ook voor de dag dat Gijs geen zin of tijd meer heeft om haar team te trainen; dan gaat ze denk ik gauw van voetbal af. Of misschien vindt ze het dan zo leuk dat ze blijft. Dat hopen we. Gijs vreest het ook, en kan daarom niet stoppen. Het is een patstelling die ergens ook wel positief is, want hij wordt heel vaak vrolijk van zijn elftal, al drijven ze hem soms tot waanzin.

En zo zie je maar dat je ook van taken waar je ooit toe gedwongen bent, best vrolijk kunt worden. Soms ben ik zelfs jaloers, en zou ik een eigen teampje willen trainen. Maar dan denk ik aan het lange seizoen van wind en regen waarin je op woensdagavond buiten dribbeloefeningen moet doen met verkleumde kinderen. En dan concludeer ik dat ik toch het liefst vanaf de zijlijn toekijk hoe mijn man verderop langs de lijn ‘Schat! Naar voren!’ staat te brullen.”

Ook leuk om te lezen

Herfstharen: déze kapsels en kleuren ga je dit najaar overal zien
Waarom kaas eten bij de wijn goed is voor je tanden
Groot raadsel: is deze mok vierkant of rond?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant