null Beeld

Aaf: ‘Ik durf niet in een auto met mezelf achter het stuur’

"Een ov-tijger, zo noemt Gijs me altijd. Al sinds het prille begin van onze relatie – toen Google Maps nog niet bestond, en ik met het openbaar vervoer op pad ging gewapend met een berg geprinte routebeschrijvingen – moet hij lachen om mijn avonturen met bus, trein en beyond."

"Feit: hij kan goed autorijden. Ander feit: ik niet. Sterker nog, ik heb geen rijbewijs, wel hard geprobeerd, niet gelukt. Zoals een leuke vrouw die ik ken het mooi verwoordde over zichzelf: het is snelheidsangst. Ja, dat is het precies. En daarom neem ik liever trein of de bus en durf ik niet in een auto met mezelf achter het stuur."

Als enige voetganger langs de Parallelweg

"Wat komt kijken bij alles met het ov bestieren, is een heleboel gewandel over unheimische stukken weg. Want wie met de streekbus ergens moet komen, moet daarna meestal nog zeventien minuten lopen – het is opvallend vaak zeventien minuten – om de eindbestemming te bereiken. En zo kan het dat je op een warme, doordeweekse dag ineens als enige voetganger langs de Parallelweg in Beverwijk loopt, een razende doorgaande weg met aan de ene kant een Leen Bakker en een horecagroothandel en aan de andere kant een McDonald’s. Zo’n weg.

In de jaren dat ik veel op reportage ging voor de krant maakte ik geregeld mee dat mijn gebrekkige routebeschrijving (die zijn gelukkig steeds beter geworden) mij voor een deel dwong om langs een snelweg te wandelen. Achter de vangrail, dat wel, maar daar liep ik dan, soms ook nog eens netjes aangekleed, want ik moest dan ergens representatief verschijnen."

Wachten op de bus na een optreden

"Ander leuk moment: als ik ging optreden, in een leuke omgebouwde loods buiten Zaandam of zo, en na het optreden in mijn optreedkleding op de bushalte stond te wachten op de bus die pas over een halfuur kwam. Het publiek stroomde naar buiten en keek me een beetje gek aan. Soms bood iemand me een rit met de auto aan. Lief, maar ik sloeg het toch maar af. Ik vond het zo nodig nóg gekker om bij iemand in de auto te stappen en te vragen me naar het dichtstbijzijnde station te rijden."

'Zulk sociaal gemak staat heel ver van mij af'

"Onlangs las ik op de Instagram van Jochem Myjer dat hij, in de jaren dat hij al optrad en nog niet zelf kon rijden, vaak aan het publiek vroeg of hij die avond bij iemand mocht logeren. En dat mocht dan altijd. En dat deed hij dan. Hij hield er leuke contacten aan over. Dat geloof ik onmiddellijk, maar zulk sociaal gemak staat heel ver van mij af. Dan nog liever langs een razende regionale weg op een bus wachten waar ik met mijn eigen ov-kaart in kan stappen."

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs en moeder van Benjamin en Rifka.

Tekst | Aaf Brandt Corstius

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Aaf Brandt Corstius

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden