Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Na een jaar thuiszitten vliegt Aafs gezin weer uit, ook déze gezinsleden

aaf-brandt-corstius.jpg

De katten hebben ineens een heel nieuw leven. Deze lente bouwde onze onderbuurvrouw haar huis aan de achterkant een paar meter uit. Zoals overal in Nederland had ook in mijn straat het verbouwvirus ernstig toegeslagen, een bijwerking van dat andere virus.

“Er verscheen binnen een paar weken een breed dak in het verlengde van ons balkon en op dat dak kunnen wij binnenkort een terras aanleggen (ik noem dit terras nu al ‘mijn tuin’). Maar voordat dat terras er is, is dat dak er dus al. Een grote, uitgestrekte ruimte die grenst aan de al bestaande uitbouwen van andere buren: een heel nieuwe steppe, een prairie, een onontgonnen gebied voor mijn katten om overheen te lopen.

Bremma, Bremton en Pipoclownsap

“Om de schrale situatie waaruit zij begonnen te schetsen: voorheen hadden ze alleen ons balkon als buitenruimte. En dat balkon is echt niks. Een meter of twee breed, een meter diep. Dat was hun wandelgebied. En terwijl onze vorige kat Bremma, een slimme kat, begreep hoe je via het balkon op een zonwering moest springen en dan zo de hele binnentuin kon doorfourageren, hebben onze huidige katten Bremton (Bremma’s iets dommere broer) en Pipoclownsap (ook geen licht) dat nooit doorgrond. Dus die hingen maar rond op dat te kleine balkon. Maar nu. Nu! Nu lopen ze over de uitbouw.”

Lees ook:
Aaf vindt de salontafel maar een ingewikkeld meubel

‘We horen van buren wat deze gezinsleden meemaken’

“We horen van buren wat ze meemaken, want zelf zien we ze niet meer, zo ver wandelen ze uit het zicht. Bij de buren links gaat Bremton ’s nachts via de uitbouw naar hun terras, en dan gaat hij hun hond, die ligt te slapen, wakker maken. Die begint te blaffen en wordt wild van de grote rode kater die ineens voor zijn raam zit. De andere kant op loopt Bremton naar onze bevriende buurvrouw aan de rechterkant van de straat; ze heeft er foto’s van gestuurd. Elke avond op hetzelfde moment, rond etenstijd, komt hij. Ook haar kat vindt zijn bezoekjes nogal bedenkelijk.”

‘Wat Pipo doet, weet niemand’

“Wat Pipo doet, weet niemand, maar ook zij is op pad. Gezien haar schichtige aard denk ik dat ze minder katten en honden opjut dan Bremton, maar ze is weg, ze krijgt lichaamsbeweging en nieuwe prikkels, en dat is al heel wat. Met de hond van de buren hebben we het opgelost; die is een kwartier bij ons thuis geweest, heeft aan Bremton geroken, en sindsdien snapt hij wie dat harige oranje wezen is dat ’s nachts voor zijn raam verschijnt.”

“Het is zo leuk: na een jaar allemaal thuiszitten, vliegen alle gezinsleden allemaal weer de wereld in en de poezen doen dit keer mee. Ik gun het ze.”

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 38 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via Lossebladen.nl.

Ook interessant