null Beeld

Aaf: ‘Elke ochtend loop ik met kloppend hart naar buiten’

"Ik weet niet hoe het bij de meeste mensen is, maar voor de deur van mijn huis is het vaak een beetje een rommeltje. Ik ben niet echt een hoarder in de zin van een compleet fietswrakkenpark voor de deur, maar op de stoep voor mijn huis staan wel nét iets te veel fietsen (te klein geworden voor de kinderen, nog op Marktplaats te zetten, maar ergens is dat dan op de to-dolijst blijven hangen)."

"Ook is er een pot met een niet al te vrolijke bruine plant erin, en een heleboel onkruid in de stenen bak die aan onze gevel vastzit. Ja, zo ongeveer is de entree. En dan heb ik ook nog een bel die op half zeven hangt, waardoor iedere pakketbezorger die bij me aanbelt, vertwijfeld staat te kijken of ik ooit kom opendoen."

Een armoedige zooi

"Het gekke is, ik moet in een bui geraken dat ik dat allemaal zie, want al loop ik er tachtig keer per week langs – de halfdode plant, fietswrakken, dooie bel – ik merk het niet op. Buiten is buiten, lijkt het wel, en daar trek ik me vrij weinig van aan. Maar nu was ik er ineens klaar mee. Plots kan ik dan ook heel daadkrachtig zijn. Ik toog naar de winkel voor drie lavendelplanten en een hortensia, trok al het onkruid eruit, veegde de stoep en bood de overbodige fietsen aan aan diverse familieleden met kleine kinderen. In een paar uur was mijn stoepje veranderd van iets uit een film over een aan lager wal geraakt gezin in een uithangbord voor mensen die weten hoe het leven moet. Trots haalde ik de gieter en ging mijn geveltuin flink begieten."

Meer van Aaf:

Hier kun je Aaf midden in de nacht voor wakker maken

"De buurvrouw kwam langs en gaf me een compliment. Het leven was goed. Amper een dag later kreeg ik via de straatapp een bericht: dat bij het geveltuintje van een buurman twee mooie zonnebloemen waren gestolen. Het was de plantendief, berichtte een andere buur. Die had ook al een plant gestolen bij hun huis, even verderop. Een keer per jaar bleek hij toe te slaan. Nu zijn mijn drie lavendels en hortensia ineens een bron van grote zorg. Elke ochtend loop ik met kloppend hart naar buiten: of ze er nog wel staan."

En dan staan ze er, maar hoelang nog?

"‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert al. Vooral een plant op een stoep in de stad. Ik moet me er maar bij neerleggen. En vooralsnog is het fijn dat mijn hart nu elke keer een sprongetje maakt als ik thuiskom of naar buiten stap: dat mijn stoepje zo voorbeeldig is, én dat alles er nog staat."

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs en moeder van Benjamin en Rifka.

Tekst | Aaf Brandt Corstius

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Aaf Brandt Corstius

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden