Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Aaf Brandt Corstius: ‘Een kind van zeven met een powerpointpresentatie. Waarom ook niet? Dan leert-ie het lekker vroeg’

aaf-brandt-corstius.jpg

Aaf Brandt Corstius is schrijfster. Ze woont samen met Gijs, hun zoon Benjamin (7) en dochter Rifka (6). 

Soms vind ik het ongelooflijk dat er in mijn jeugd niets digitaals op scholen te vinden was. Ja, heel soms werd er een grote zwarte stellingkast met een enorme televisie binnengereden, en dan gingen we met de hele klas ademloos school-tv kijken.
Toen ik scholen ging bekijken voor Ben en Rifka, viel ik er aanvankelijk over dat scholen digitale schoolborden bleken te hebben en niet gewoon gezellige krijtborden. Maar toen ik alle scholen in de buurt had gezien, bleek dat er geen enkele school meer was die een krijtbord had. En ik begreep, toen de kinderen eenmaal les kregen, ook wel waarom. De school is digitaal. Voor een groot deel.
Benjamin, nu zeven jaar, moest voor het eerst van zijn leven een boekbespreking geven in de klas. De juf mailde dat de kinderen daarbij een powerpointpresentatie mochten maken. In plaats van rond te toeteren dat ik powerpointpresentaties meer iets voor mannen en vrouwen in het bedrijfsleven vond, die in krappe vergaderruimtes elkaar urenlang lastigvallen met mission statements in slecht vormgegeven presentaties (waarbij de laptop halverwege altijd zwaar begint te haperen), besloot ik dit idee nu eens te omarmen. Een kind van zeven met een powerpointpresentatie, waarom ook niet? Dan leert ie het lekker vroeg, dan leer ik het ook eens, en dan hapert zijn presentatie misschien niet als hij op zijn dertigste een bedrijfsplan moet presenteren.
Benjamin zelf was extreem enthousiast, wat ik wel had zien aankomen, want alles met een laptop vindt hij te verkiezen boven met analoge blokken spelen (wat hij nog nooit heeft gedaan, overigens). Dus wij met zijn tweeën achter de laptop, beiden totaal onervaren met Powerpoint, maar we hadden het programma al snel door, en ik hoorde Ben dingen zeggen als ‘Mama, als je hier nou even een text box invoegt,’ en was trots. Op ons allebei.
We klungelden er wat plaatjes van wolven en dino’s in (want daar ging het boek over) en lekker willekeurige feiten over de schrijfster (ze was als kind een dromer en is erg voor dierenrechten) en zochten een foto van een stapel boeken om Bens puntige titel, ‘Mijn boekpresentatie’, mee te illustreren, en sloten af met de ultieme basisschoolvraag: ‘Heeft er iemand nog tips of tops?’
De middag na zijn presentatie haalde ik Ben op en vroeg hoe het was gegaan. ‘Leuk,’ was zijn antwoord, want dat is zijn antwoord op alles. ‘Was alles goed te zien op het digibord?’ wilde ik weten. Ja, tuurlijk. Voor hem is een vlekkeloze powerpointpresentatie de normaalste zaak van de wereld.

Fotografie | Ester Gebuis
Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)
Visagie | Tirzah Waasdorp

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-13. Je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl.

cover m13 goed uitgeschreven

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant