Margriet logo
null Beeld

Aaf Brandt Corstius: ‘Elke ochtend duwt kat Pipo, uit wraak, het glas water naast mijn bed om’

Aaf Brandt Corstius is schrijfster. Ze woont samen met Gijs, hun zoon Benjamin (7) en dochter Rifka (6). 

We hebben twee katten; de ene is slim en de ander dom. ‘Hij is een beetje dom,’ zeiden de kinderen ooit over onze oudste kat, Bremton, toen we hem naar de dierenarts brachten voor een kwaal. ‘Hoe weten jullie dat?’ vroeg de dierenarts. Tja. Dat wisten we gewoon.

Eigenlijk weten we het pas echt sinds de tweede kat erbij is gekomen, een vrouwtjespoes genaamd Pipoclownsap (even een disclaimer: de kinderen hebben deze naam middels een groepsproces bedacht).

Pipoclownsap, koosnaam Pipo, is een stuk jonger dan Bremton en een stuk slimmer. Ze zijn wel vrienden geworden, wat bijzonder is als de ene poes al in een huis woont en de ander zijn territorium zomaar betreedt. Maar Bremton is een goeierd. Heeft misschien ook iets met zijn domheid te maken.

Hoe we weten dat Pipoclownsap slim is? Ze heeft een manier gevonden om deuren open te krijgen, terwijl ze amper iets weegt en zeker niet bij een deurklink kan. ‘s Avonds weet ze wanneer wij naar bed gaan, en is ons net voor om de voor haar verboden slaapkamer in te rennen, waar we haar vervolgens niet meer uit kunnen krijgen. Ze is ook goed in pesten; elke ochtend duwt ze het glas water naast mijn bed om (waarschijnlijk uit wraak omdat we haar de nacht ervoor uiteindelijk toch uit de slaapkamer hebben gekregen). Ze kan overal in, op en tussendoor. Ze weet het verschil tussen lekker en vies voer. En terwijl Bremton nog steeds elke ochtend bij de badkamerkraan wacht om te kijken of we hem stromend water laten drinken, weet Pipoclownsap dat dat toch niet gaat gebeuren en hangt ze daar nooit rond.

Je kunt je afvragen hoe het komt dat de ene kat slimmer is dan de andere. Misschien heeft het iets met hun ouders te maken. Van wie Bremton afstamt, weten we niet; hij werd in een nest met vijf anderen gevonden in een bosje in Amsterdam-Noord. Pipo stamt af van een Bergen op Zoomse boerderijpoes die nog een beetje te jong was om zwanger te worden, en een willekeurige kater uit de buurt, waarschnlijk zo’n type dat de bossen afstruint. Dus: ze komt voort uit twee buitenkatten. Handige wezens, die kunnen overleven in de natuur. Ik zie zo voor me dat Bremton eerder van een binnenpoes afstamde, die niet zoveel boerenslimheid nodig had om haar natje en droogje binnen te krijgen. Maar zeker weten zullen we het nooit.

Ik ben overigens nog dommer dan Pipoclownsap, want ik vergeet elke ochtend om dat glas water naast mijn bed in veiligheid te brengen, waardoor ik het elke avond omgegooid aantref, mijn boek en wekker in een plas water.

Fotografie | Ester Gebuis

Styling | Odette Simons en Nicky Groenewoud (assistent)

Visagie | Tirzah Waasdorp

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-14. Je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden