Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Aaf vraagt zich af waarom ze toch zo houdt van boeken vol eenzaamheid

hr_margriet-aaf-brandt-corstius_0435.jpg

“Mijn leeshobby analyserend kwam ik laatst tot de conclusie dat ik erg houd van boeken geschreven door vrouwen, over een periode in hun leven dat ze geheel op zichzelf teruggeworpen iets engigs en spannends gingen doen. Waarbij ze trouwens ook nog eens (grotendeels) alleen opereerden.”

“Dat is bijvoorbeeld het boek Wild van Cheryl Strayed (vrouw gaat in d’r eentje heel moeilijk kustpad afwandelen) of het boek dat ik momenteel 
verslind: Ik ben een eiland van Tamsin Calidas (vrouw koopt met moeilijke echtgenoot een tochtig boerderijtje op bijna onbewoond Schots eiland).”

Boeken vol eenzaamheid

“Waarom houd ik toch van dat soort boeken vol ontberingen en eenzaamheid, vroeg ik mezelf af. Misschien omdat ik het zelf echt helemaal nooit zou willen, maar ergens wel intrigerend vind. Een soort combinatie tussen diepe afkeer van dit soort scenario’s, en ook een geïntrigeerdheid. Het gevoel van: HOE DOE JE DAT DAN?”

“De vrouw, Tamsin, over wie ik momenteel lees – het is allemaal echt gebeurd – besloot om op zich begrijpelijke redenen (te drukke stad, nare buurt) uit Londen te trekken en zich op een Schots eiland met slechts 120 inwoners te vestigen.”

Meer van Aaf:

Aaf: ‘Elke ochtend loop ik met kloppend hart naar buiten’

De verhalen

“Heus, ik begrijp wel dat je op een gegeven moment bent uitgestudeerd in een heftige metropool als Londen, maar moet je je dan meteen op een winderig, koud, rotsig, wild eiland met één winkel vestigen? Met je man, die na aankomst niet de makkelijkste persoon blijkt te zijn om 24 uur per dag mee door te brengen?”

“Nou, nee. En toch heeft Tamsin het daar vaak fijn. Er zit zelfs genoeg jaloersmakends bij: de aanschaf van allerlei dieren, pianospelen in het schattige oude boerderijtje, de vriendschap met een oudere vrouw die onze hoofdpersoon precies begrijpt. En, vind ik ook erg benijdenswaardig: hoe ze beschrijft dat ze ’s morgens wakker wordt, uit haar raam kijkt en elke keer een ander prachtig licht op de bergen aanpalend aan haar kleine boerderij ziet schijnen. Dat lijkt me heerlijk.”

Wat mij zo trekt in dit soort boeken

“Maar er zijn ook weer, wind, extreme reistijden, weinig bezoek en veel ruzie. En dat lijkt me weer minder. Vooral in een setting waarin je niet bij een vriendin langs kunt fietsen of gewoon in een cafeetje een troostende kop koffie kunt drinken.”

“Ik denk, bij nader inzien, dat wat mij zo trekt in dit soort boeken twee dingen zijn: lezen dat je best veel noestigheid aankunt, al denk je van niet. En: dat ik het zelf niet hoef te doen. Het is als het kijken van een ingewikkelde aflevering van Ik vertrek. Erna zet je de tv uit, zet nog eens een kopje thee voor jezelf en prijst je gelukkig met je eigen leven.”

Tekst | Aaf Brandt Corstius

Voice Algemeen


Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant