null Beeld

20 Margriet-lezeressen doen een boekje open over hun seksleven

Seks setjes, speeltjes, of gewoon een punt op de agenda... Hoe je het leuk houdt in bed weten of ontdekten deze 20 Margriet-lezeressen.

Openhartig vertellen ze over hun seksleven of juist hun afkeer ervan...

Zondagseks

“Na de geboorte van onze jongste werd het bedgebeuren steeds minder tot we op het laatst elke avond uitgeput als twee dooie kikkers naast elkaar in slaap vielen. Mijn man kwam met het idee om op een vaste dag te vrijen en zodoende hebben we al jaren elke zondagochtend seks. Standaard. We zijn ermee begonnen toen de kinderen klein waren, maar nu ze allemaal de deur uit zijn, hebben wij nog steeds onze intieme zondagochtenden. Ik moest er in het begin aan wennen, want van spontaniteit is geen sprake. Maar de zekerheid van niet steeds te hoeven denken: 'Wanneer dan? Vanavond? Morgen? Volgende week?', is heel ontspannend.” - Elianne (56)

Strelen

“Eigenlijk heb ik vrijen altijd een beetje vies gevonden. Dat logge, zware lijf boven op je. Dat zweten en hijgen. En dan zogenaamd meekreunen terwijl je denkt: hoe lang duurt dit nog. Ik ben er nooit voor bij een psycholoog geweest, maar het zou me niks verbazen als ik iets van smetvrees heb. Sinds de hormonale schommelingen na de overgang, vrijen we op een andere manier. Veel rustiger. Liever. We strelen, masseren en bevredigen elkaar als dat zo uit komt met de hand. En dát vind ik wel prettig.” - Maud (67)

Pronte borsten

“Vorig jaar heb ik eindelijk een borstlift ondergaan. Mijn borsten waren slap en gaan hangen, na drie kinderen de borst te hebben gegeven. Ik voelde me niet meer comfortabel in mijn eigen lijf. Nu ik weer ronde, stevige borsten heb, voel ik me zo veel zelfverzekerder en sexy. Echt een boost voor mijn seksleven.” - Sanne (45)

Ik wil, ik wil…

“Zolang ik me kan herinneren, heb ik moeite met klaarkomen. Niet dat het nooit lukt, maar ik moet er echt mijn best voor doen. Sinds ik van mijn psycholoog de tip kreeg om ‘egoïstischer’ te zijn in bed, gaat het veel makkelijker. Wel vond ik het heel moeilijk om tegen mijn vriend te zeggen wat ik lekker vind. Maar tegenwoordig ben ik niet alleen maar bezig met zijn genot maar focus meer op mijn eigen plezier, waardoor ik het veel leuker heb in bed.” - Marjan (54)

Womanizer

“Tarzan, eat your heart out. De Womanizer Pro is echt fantastisch. Daar kan geen man tegenop.” - Suzanne (48, twee keer gescheiden)

Je eigen ding

“Dan wordt er gezegd dat je kousen, een negligé of sexy ondergoed moet dragen om het spannend te houden. Maar ik ben 76 en dankbaar dat mijn lichaam nog naar behoren functioneert. Een string of hoe die dingen ook heten… laat me niet lachen. Ik steek de kaarsen aan, kook een heerlijke maaltijd voor mijn man, zet zijn lievelingsmuziek op en terwijl we tevreden op de bank zitten, begint het kussen. En ja, hartstocht hoort daar ook bij. Maar dan draagt hij wel zijn lekkere flanellen pyjama en ik een duster.” - Corry (78, 55 jaar gelukkig getrouwd met Jan)

Ontspannen

“Ik heb een chronische ziekte waardoor ik veel pijn heb. Seks is het laatste waar ik aan denk. Mijn man heeft, om de pijn te verlichten, veren gekocht waarmee hij zachtjes mijn huid streelt. Ik merk dat ik daardoor dieper kan ontspannen waardoor ik soms zin krijg.” - Ina (63)

Music was my first love

“Toen ik laatst in de slaapkamer zomaar de favoriete muziek uit onze studietijd opzette, bracht het ons terug naar die periode van vrijheid waarin alles nog open ligt. We voelden ons plotseling weer zoals toen. Jong. Aantrekkelijk. Sexy. Met een heel leven voor je. Muziek uit onze jeugd draaien is sindsdien ons eigen afrodisiacum.” - Babette (59, al bijna veertig jaar samen met Erik)

Doen, doen, doen

“Ook als je geen zin hebt, dat komt vanzelf wel. Onderzoek zegt dat je ook steeds minder zin krijgt, als je het niet doet. De lust ebt weg. Neem een aspirine als je hoofdpijn hebt en veeg je agenda leeg. Kwestie van prioriteiten stellen.” - Michelle (48, single)

Stomen

“Opeens viel hij me op. Hij werkte er al drie jaar, maar op een personeelsuitje raakte ik met hem in gesprek. En wat begon met een vluchtige kus is uitgemond in een hartstochtelijke affaire. Ik kan het niemand aanraden, maar toch ook weer wel. Geen verplichtingen en verantwoordelijkheden alleen eens per twee weken lange, stomende seks waarbij we dingen doen die ik nooit bij mijn man zou durven. En daarna ga ik weer terug naar mijn gewone leven, in mijn rijtjeshuis naar de echtgenoot met wie ik a lang getrouwd ben. Het maakt dat ik thuis meer behoefte heb aan seks, en daar heeft ook mijn man voordeel van. Toch?” - Claudette (47)

Het toetje

“Sleur erin? Wij eruit. Weekendje Limburg. Naar dat bekende sterrenrestaurant. Samen in het donker naar de film. Dagje sauna. En als toetje naar bed.” - Petra (58)

Onze eigen tinten grijs

“Die hele Vijftig tinten grijs-hype vond ik zwaar overtrokken. Toch leek het me spannend als mijn man mij een keer zou overheersen. En dat durfde ik pas na die boeken te zeggen. Hij heeft een zacht masker gekocht zodat ik niet kan zien wat hij doet, en me ook al een paar keer vastgebonden. Ik schaamde me ervoor hem mijn intiemste fantasieën te vertellen, maar wat ben ik blij dat ik het bespreekbaar heb gemaakt.”

- Bibianne (46 en acht jaar samen met Simon)

Smeren maar

“Misschien niet de tip voor iedereen maar voor mij werkt het uitstekend. Sinds ik hormoonzalf (progesteron en oestrogeen) smeer, heb ik eindelijk weer zin. Ik blij, man blij.” - Wies (55)

Overgave

“Samen met mijn man ben ik – en daar zat heel wat weerstand bij van mijn kant – naar een sexpert gegaan die een blauwdruk maakte van onze kijk op seks. Blijkt dat we beiden, door opvoeding, media, school behoorlijk uit elkaar liggen. Een van de opdrachten die we meekregen was dat Bert de leiding moest nemen. Ik vond het best moeilijk, want ik ben een enorme regeltante. Hij bepaalde alles; mijn kleding, keuze restaurant, zelfs mijn eten bestelde hij. Omdat hij op een charmante maar besliste manier de leiding nam, kon ik me eindelijk sinds tijden weer ontspannen met als vervolgstap me overgeven. En dat bleek nodig voor fijne seks.” - Ineke (59, al vanaf haar achttiende samen met Bert)

Sensueel

“Ik draag echt altijd mooie lingerie. Ik weet zelf dat ik het aan heb, en daar draait het om. Zelfs in de tijd dat ik geen partner had, droeg ik fijne setjes. Als je lijf en intieme delen mooie stoffen voelen, geeft dat als vanzelf een seksuele prikkeling” - Maud (47, woont sinds kort weer samen)

(S)expertip 1

“Ik geef de volgende tips aan mijn klanten maar zelf breng ik ze ook in praktijk. Geurkaarsen in de slaapkamer. Lekkere, zachte lakens die mijn huid strelen. Naakt slapen, want dat maakt de overstap naar vrijen makkelijker. Tv en fel licht eruit, sfeerlicht erin. Als je de slaapkamer in een mooie, comfortabele plek voor ontspanning, slapen en intimiteit verandert, is het fijner om weer wat vaker te vrijen." - Mandy Ronda (sexpert en seksuoloog)

Happy body

“Ik let altijd op mijn lijn, maar mijn mans voorliefde voor het goede leven was de laatste jaren behoorlijk te zien. Op zijn 55ste ging hij voor het eerst naar de sportschool – met de klinkende naam Happy Body - en dat beloont zich. Hij heeft meer uithoudingsvermogen en ziet er ook goed strak uit. Ik maak er vaak een grapje over. Happy body, happy wife.” - Els (52)

Sekstoys

“Ik vond het doodeng, liep er maanden mee rond, maar heb eindelijk mijn verlangens durven uitspreken en tegen mijn man gezegd dat het me leuk lijkt om seksspeeltjes te gebruiken in bed. Eerst vond hij het overdreven en niet nodig, maar nu pakt hij ze vaak als eerste.” - Linda (48, woont 25 jaar samen)

Waterpret

“Samen in bad met het licht uit en overal waxinelichtjes, dan volgt de rest vanzelf.” - Sabine (60)

Tinderette

“Al die single vriendinnen die op Tinder zitten, brachten ons op een idee. Mijn man en ik spraken af in een klein restaurantje en hadden elkaar van tevoren al geappt hoe we eruit zagen. Ik was gewoon echt zenuwachtig voor de ontmoeting en had ook het idee dat iedereen op ons lette. We stelden elkaar vragen die je allang weet, maar waarvan het antwoord verrassend was. Mijn man vertelde bijvoorbeeld dat hij er altijd van had gedroomd de wereld over te reizen (verder dan Europa zijn we niet gekomen) en dat hij geen kinderen wilde (we hebben er drie). We hebben urenlang zitten praten en flirten en werden weer knalverliefd.” - Babette (47)

Tekst | Els Meyer

Beeld | iStock

Met medewerking van sexpert/seksuoloog Mandy Ronda. De meeste geïnterviewden kozen voor een gefingeerde naam.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-50. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

null Beeld

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden