Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Overig

Wil jouw (o)ma ook online?

oma-online.jpg

Social media zijn handig, nuttig en leuk. Helemaal tijdens de feestdagen. Je kunt facebooken met je (klein)kinderen, skypen met je dochter die in Australië woont, de foto’s van je fotoclub delen op Instagram, oud-collega’s terugvinden via LinkedIn… Drie tips om hen een handje te helpen.

Sommige mensen en dan vooral veel ouderen zijn een beetje bang voor sociale media. Alles wat je deelt staat immers voor altijd online? En hoe werkt dat dan, met zo’n klein telefoontje? Er zijn veel ouderen die geen idee hebben waar ze moeten beginnen met sociale media.

Oma online

Wil jouw moeder of oma ook online? Of wil jij dat ze graag online komt, zodat ze in 2016 ook gewoon kan mee-appen met de de (klein-) kinderen, videobellen met geëmigreerde familieleden en foto’s delen op Facebook? Uit onderzoek van Vodafone blijkt dat 30% van de ouderen het idee heeft dat ze dingen missen die in de familie spelen doordat zijn niet online zijn.

3 tips:

  1. Help een handje
    Je kunt ouderen een handje helpen op de digitale snelweg. Help ze met de instellingen op hun telefoon, download de apps die ze graag willen gebruiken en help ze met het opstellen van hun online profiel. Misschien kan je zelfs alvast wat vrienden uitnodigen om ze op weg te helpen.
  2. Geef oma of opa op voor een workshop
    Stichting Nederland Cares en Annet van Betuw, schrijfster van het boek ‘Social Media voor senioren’ (zie ook hieronder) hebben de krachten gebundeld met Vodafone en bieden een gratis workshop aan waarmee de eerste stappen op sociale media gezet kunnen worden. 
  3. Geef een boek cadeau
    Het boek Social Media voor Senioren geeft uitleg en tips aan senioren om praktisch met sociale media om te gaan. De auteur vertelt op heldere wijze welke mogelijkheden sociale media hebben, van Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter tot Skype, What’s App en Wordfeud.

Maar liefst 80% van de Nederlandse jongeren wil hun opa of oma best helpen met het gebruik van social media. Net zoals Rodney die zijn 80-jarige oma hielp online te gaan, zodat zij na zesentwintig jaar weer contact had met haar tweelingzus die in Australië woont.

Ook interessant